Peste 600 de copii din comunităţi defavorizate vor merge la grădiniţe estivale deschise de Salvaţi Copiii

Peste 600 de copii din comunităţi defavorizate vor merge la
grădiniţe estivale deschise de Salvaţi Copiii

Grădiniţele estivale vor funcţiona în Bucureşti, Dâmboviţa, Constanţa, Mangalia, Timiş, Hunedoara, Olt, Braşov, Călăraşi, Iaşi, Cluj, Mureş, Caraş Severin, Dolj, Vrancea, Neamţ, Teleorman, Giurgiu. De asemenea, o grăniţă estivală va fi deschisă în Jilava.

Peste 600 de copii din comunităţi defavorizate din Bucureşti şi alte 20 de judeţe din România, vor beneficia de educaţie preşcolară, în cadrul celor 30 de grădiniţe estivale deschise, din această săptămână, conform unui comunicat al Organizaţiei Salvaţi Copiii. În prezent, puţin peste jumătate (51%) dintre copiii români frecventează grădiniţa, una dintre cauzele principale ale neparticipării fiind sărăcia, potrivit datelor Eurostat - EU-SILC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru cei mai mulţi copii, grădiniţa reprezintă primul contact cu restul lumii, cu universul extrafamilial, cea mai bună ocazie de a învăţa să socializeze şi să se pregătească emoţional, social şi cognitiv pentru restul vieţii. Din nefericire, nu toţi micuţii au această şansă, şi niciodată din vina lor. Or, privat de educaţie, copilului i se ia şansa unui viitor decent.
 
Pentru a diminua fenomenul abandonului şcolar şi a reduce decalajul la învăţătură pentru copiii aflaţi în pragul excluziunii sociale, Salvaţi Copiii România desfăşoară iniţiativa Grădiniţele estivale. Acestea sunt funcţionale pe perioada verii, pentru a facilita creşterea nivelului de pregătire pentru şcoală şi accesul la educaţie primară, dar şi pentru a preveni abandonul şcolar pe termen lung al copiilor proveniţi din medii defavorizate.
 
Cele 30 de grupe de grădiniţă estivală vor funcţiona în perioada 10 iulie - 2 septembrie, pentru a facilita creşterea accesului la şcoală, dar şi pentru a preveni abandonul şcolar pe termen lung al copiilor proveniţi din medii vulnerabile socio-economic. În programul grădiniţelor estivale vor primi suport 600 de copii cu vârste cuprinse între 4 şi 6/7 ani, care nu au mai fost înscrişi în sistemul educaţional sau care au avut o frecvenţă sporadică în anul şcolar 2016-2017.
 
Grădiniţele estivale vor funcţiona în Bucureşti, Dâmboviţa, Constanţa, Mangalia, Timiş, Hunedoara, Olt, Braşov, Călăraşi, Iaşi, Cluj, Mureş, Caraş Severin, Dolj, Vrancea, Neamţ, Teleorman, Giurgiu. De asemenea, o grăniţă estivală va fi deschisă în Jilava.
 
Integrarea copiilor în grupe educaţionale, în special a celor de vârstă şcolară (6-7 ani), este esenţială pentru recuperarea socială a acestora, pe termen lung. Odată integraţi în programul estival al Salvaţi Copiii, aceşti copii reuşesc să rămână în sistemul de învăţământ. Astfel, dintre cei 705 de copii participanţi la grupele estivale în 2016, 97% au fost înscrişi la şcoală sau grădiniţă, în anul şcolar 2016-2017, iar 95% din totalul celor înscrişi au rămas în sistemul educaţional până în prezent.
 

„Prin sărăcie înţeleg că mama nu îmi poate lua creioane, iar fără creioane nu pot merge la grădiniţă”

În prezent, puţin peste jumătate (51%) dintre copiii români frecventează grădiniţa, una dintre cauzele principale ale neparticipării fiind sărăcia, potrivit datelor Eurostat - EU-SILC, în condiţiile în care impactul participării la învăţământul preşcolar asupra rezultatelor ulterioare ale educaţiei este crucial.
 
“Prin sărăcie înţeleg că mama nu îmi poate lua creioane, iar fără creioane nu pot merge la grădiniţă. Când o să cresc, o să strâng bani să merg la grădiniţă”, spune un copil inclus anul acesta în programul grădiniţelor estivale Salvaţi Copiii România).
 
Peste jumătate dintre copiii din România (51%) se află în risc de sărăcie şi excluziune socială, iar aproape o treime dintre copiii sub şase ani trăiesc în condiţii de deprivare materială severă, arată Eurostat. Sărăcia şi lipsa accesului la servicii de protecţie socială cu care se confruntă copiii şi familiile lor îşi pun amprenta în mod negativ asupra participării şcolare a copiilor. În acelaşi timp, investiţiile autorităţilor în educaţie sunt minime: în perioada 2012 - 2014, perioadă pentru care datele sunt disponibile, România a ocupat ultimul loc din Uniunea Europeană din punct de vedere al cheltuielilor pentru educaţie ca procent din PIB. 
 
Decalajul este şi mai mare în ceea ce priveşte copiii romi, participarea lor la educaţie fiind mai scăzută decât a restului populaţiei. Astfel, doar 55% dintre copii romi cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani au frecventat grădiniţa, în comparaţie cu 87% dintre copiii de alte etnii care trăiesc în acelaşi mediu. Procentul copiilor care nu frecventează educaţia obligatorie, deşi au vârsta corespunzătoare, este de 22 % în cazul minorităţii rome, în comparaţie cu 6% în cazul altor etnii care trăiesc în acelaşi mediu (Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a UE, 2014). 
 
„Cu cât mai devreme un copil este integrat în sistemul de educaţie, alături de cei de vârsta lui, cu atât integrarea socială şi performanţele vor fi mi uşor de obţinut. Un copil vulnerabilizat din cauze care privesc statutul socio-economic are îngrădit accesul la educaţie de calitate, iar acest fapt se converteşte în sărăcia educaţională care tinde să se perpetueze de la o generaţie la alta. Decalajele sociale sunt o realitate îngrijorătoare, mai ales atunci când vorbim despre copii, dar prin educaţie ele pot fi corectate şi depăşite”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România. 
 

De-a lungul anilor, peste 6.300 de copii au fost înscrişi în grupe de grădiniţe estivale

La fel de îngrijorătoare este diferenţa dintre rata de înscriere în învăţământul preşcolar, aşa cum este ea raportată de autorităţi (97% în urban şi 81,8% în rural pentru anul şcolar 2014 - 2015) şi rata de participare efectivă la acest nivel esenţial de educaţie (51% în 2014 cf. EU-SILC), fenomen confirmat şi de experienţa Salvaţi Copiii. Motivele indicate cel mai frecvent de familii sunt lipsa resurselor financiare şi imposibilitatea de a face faţă costurilor asociate (haine, rechizite, alimente, transport). Rata de abandon şcolar în ciclul primar şi gimnazial (12,1%) menţine România într-o zonă îngrijorătoare, ţara noastră fiind depăşită în Europa doar de Republica Moldova (17,9%) şi Macedonia (13,1), potrivit ultimului raport al Save the Children International. 
 
Experienţele anterioare ale Organizaţiei Salvaţi Copiii arată că participarea la două luni de grădiniţă pe timpul verii a generat un impact pozitiv semnificativ pentru retenţia în şcoală a copiilor din 3 grupurile vulnerabile. De-a lungul anilor, peste 6.300 de copii au fost înscrişi în grupe de grădiniţe estivale, iar peste 3.000 de părinţi au beneficiat de consiliere şi suport material. 
 
Gabriela Coman, preşedintele ANPDCA, subliniază importanţa educaţiei timpurii în procesul de integrare socială, mai ales în cazul copiilor expuşi riscului de excluziune: „Copiii care provin din medii sociale vulnerabilizate, şi pentru care accesul la educaţie presupune un efort de multe ori imposibil pentru părinţi, trebuie sprijiniţi activ, prin programe focusate, care să ajungă direct la ei. Integrarea în grădiniţele estivale ale Salvaţi Copiii este o temelie fără de care aceşti copii ar rămâne în afara sistemului de educaţie, perpetuând, de fapt, vulnerabilităţile părinţilor lor. După câteva zile de grădiniţă, aceşti copii, alături de părinţii lor, vor face în continuare eforturi pentru a rămâne în şcoală. Educaţia are marea virtute de a rupe cercul vicios al excluziunii sociale al sărăciei”. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: