Părinţii preferă să-i adoarmă pe copii cu televizorul în locul poveştilor de seară

Părinţii preferă să-i adoarmă pe copii cu televizorul în locul poveştilor de seară

Prea puţini părinţi îşi mai fac timp să le citească poveşti copiilor înainte de culcare, pentru a le cultiva plăcerea pentru lectură                                                                                   FOTO: Shutterstock

Tradiţionala lectură înainte de culcare tinde să dispară în timp ce din ce în ce mai mulţi părinţi permit copiilor să-şi ocupe serile în faţa unui televizor sau cu jocuri video, susţin cercetările recente.

Cifrele arată că o mamă din şase recunoaşte că nu a citit copiilor săi înainte de culcare şi o treime le-a citit, dar nu mai mult de o dată pe săptămână. 

Un studiu recent a constatat că elevii cu vârste de până la 11 ani petrec de trei ori mai mult timp în faţa ecranelor, decât în lumea unei cărţi, scrie „The Telegraph“.

Profesorii avertizează că supra-expunerea la tehnologie deteriorează atenţia copiilor, ceea ce face să le fie mai greu să răspundă cerinţelor din învăţământul secundar. 

Observaţiile vin pe fondul preocupărilor constante cu privire la atitudinile de la şcoală şi de acasă ale copiilor faţă de lectură.

Cartea generează eticheta de tocilar 

Recenta cercetare a constatat că mulţi tineri refuză să citească o carte în afara şcolii de teamă să nu fie etichetaţi ca tocilari de către prieteni.

„Mulţi copii se confruntă cu o asemenea deschidere redusă, încât le este imposibil să acceseze cărţi precum cele scrise de Charles Dickens“, a declarat Claire Tomalin, autoarea studiului.

Potrivit cifrelor din Marea Britanie, numărul elevilor care au un certificat de absolvire a cursurilor liceale de literatură engleză a scăzut cu 15% în ultimii cinci ani, cu 470.000 doar în această vară.

„Studiu după studiu a arătat că lectura de plăcere este un indicator cheie al succesului în viitor al copiilor, dar cererile pentru atenţia lor şi dificultatea de a inspira cititorii reticenţi înseamnă că multe lucruri lipsesc“, a declarat Rod Bristow, preşedinte al editurii Pearson, care a comandat studiul.

Ultima cercetare citată de publicaţia ”The Telegraph” a vizat 400 de profesori de limba engleză şi 2.000 de părinţi cu copii cu vârsta cuprinsă între doi şi 11 ani. 

Analiza a descoperit că mai mult de unul din şase părinţi a recunoscut că nu a citit nicio poveste copiilor înainte de culcare. 30% au spus că le citesc, dar nu mai mult de o dată pe săptămână.

Copii petrec, de asemenea, de trei ori mai mult timp în faţa televizorului, pe internet, cu jocurile video decât să citească. Părinţii au declarat că un copil petrece în medie, pe zi, 90 de minute în faţa televizorului, 42 de minute cu jocurile video şi aproximativ o jumătate de oră pe internet.

Profesorii se plâng că lipsa cărţilor din casă deteriorează activitatea copiilor la şcoală. Mai mult de trei sferturi dintre ei au avertizat că atenţia copiilor s-a diminuat mai mult ca oricând. Aproape toţi dascălii susţin că părinţii nu au reuşit să petreacă destul timp cu copiii lor, citindu-le de plăcere.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: