Guvernul a amânat alocarea cupoanelor pentru preşcolari şi contul nominal de 500 de euro pentru educaţie în 2013

Guvernul a amânat alocarea cupoanelor pentru preşcolari şi contul nominal de 500 de euro pentru educaţie în 2013

Acordarea de cupoane sociale şi asigurarea finanţării de bază în educaţie au fost amânate şi de Guvernul Boc în urmă cu un an     FOTO: Arhiva Adevărul

Guvernul a decis să amâne, până la sfârşitul anului viitor, alocarea de cupoane sociale pentru educaţie, destinate preşcolarilor din familii cu venituri mici, dar şi constituirea contului de 500 de euro pentru educaţia permanentă destinat fiecărui copil născut după februarie 2011. Amânarea a fost operată printr-o ordonanţă de urgenţă, adoptată de executiv în şedinţa de marţi.

Guvernul a decis să amâne din nou, până la finele anului viitor, alocarea de cupoane sociale pentru educaţie, destinate preşcolarilor din familii cu venituri mici, transmite Mediafax. De asemenea, statul nu va mai acorda, începând cu 2013, aşa cum era obligat prin lege, 500 euro pentru educaţia permanentă a fiecărui nou-născut.

Guvernul a mai decis să amâne şi termenul de la care trebuie asigurată finanţarea de bază în învăţământul preuniversitar particular şi confesional acreditat. Aplicarea tuturor acestor măsuri a fost amânată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa de marţi.

Legea educaţiei adoptată la începutul anului 2011 prevede, printre altele, că statul trebuie să asigure finanţarea de bază pentru toţi preşcolarii şi toţi elevii din învăţământul general obligatoriu de stat, particular şi confesional acreditat, în limitele costului standard per elev/preşcolar.

Aceeaşi lege stabileşte că statul sprijină educaţia timpurie, ca parte componentă a învăţării pe tot parcursul vieţii, prin acordarea unor cupoane sociale în scop educaţional, în funcţie de veniturile familiei, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii. Educaţia antepreşcolară se organizează în creşe şi, după caz, în grădiniţe şi în centre de zi.

Tot prin Legea educaţiei a fost prevăzut că statul trebuie să sprijine dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia.

Sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educaţie permanentă prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro urma să fie acordat din 2013 tuturor copiilor născuţi după data intrării în vigoare a Legii educaţiei, respectiv februarie 2011.

Acordarea de cupoane sociale şi asigurarea finanţării de bază în educaţie au fost amânate şi de Guvernul Boc în urmă cu un an, până la finele lunii decembrie 2012, în timp ce sprijinul financiar de 500 euro trebuia să fie alocat începând cu anul 2013.

În urmă cu o săptămână, Guvernul a decis să amâne până în 2014 termenul impus prin lege de la care trebuie să asigure finanţarea sistemului educaţional cu minimum 6% din PIB şi să nu acorde bugetarilor nici anul viitor tichete de masă, tichete-cadou sau de vacanţă, să sisteze în continuare plata unor indemnizaţii lunare reparatorii pentru o categorie de revoluţionari, să limiteze gratuităţile la transportul feroviar şi să păstreze îngheţate angajările în sistemul public.

Premierul Victor Ponta a declarat atunci că beneficiile suplimentare rămân aşa cum au fost suspendate de Guvernul Boc, arătând că nimeni nu va pierde niciun leu şi că această situaţie se va menţine până la adoptarea bugetului, când instituţiile vor spune ce pot şi ce nu pot acoperi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: