Expert în educaţie: „Bebeluşii au capacitatea de a învăţa, în acelaşi timp, două limbi”

Expert în educaţie: „Bebeluşii au capacitatea de a învăţa, în acelaşi timp, două limbi”

Bebelusii pot învăţa uşor o limbă străină fără să o confunde cu limba maternă

Bebeluşii pot învăţa o limbă străină concomitent cu limba maternă, deoarece creierul acestuia are capacitatea de a asimila mai multe limbi în acelaşi timp, fără a le amesteca.

Ştiri pe aceeaşi temă

Expertului în educaţie Ştefania Filip susţine că pentru un copil mic este mult mai uşor să înveţe o limbă străină pentru că nu există o matrice de înţelegere a limbii, iar creierul bebeluşului este astfel structurat încât să nu confunde limbile.


„Din studii empirice, am constatat că micuţii pot vorbi limba engleză, atunci când li se cere la cursuri şi pot conversa liber cu alţi copii în această limbă, însă atunci când vin părinţii să-i ia acasă, îşi  «comută» creierul înapoi pe limba română şi nu fac confuzii între cele două sisteme lingvistice”, afirmă Ştefania Filip, coordonatorul Centrului Internaţional Helen Doron English, în România. 

Expertului în educaţie Ştefania Filip susţine că asimilarea lingvistică trebuie făcută timpuriu, când încă nu s-a sedimentat o matrice de gândire.

“La adulţi s-a format deja un tipar de gândire, iar metodele clasice de învăţare intră în conflict cu matricea lor deja asimilată. Unui adult îi va fi mult mai greu să înţeleagă, spre exemplu, motivele pentru care, în limba engleză, articolul hotărât se pune în faţă substantivului şi este un cuvânt de sine stătător, iar în limba română articolul hotărât se pune la sfârşitul cuvântului şi face parte din cuvânt. În mintea lui există deja sedimentat o matrice de înţelegere a limbii române şi este mult mai greu să mai construieşti o altă matrice destul de diferită. La bebeluşi e mult mai simplu procesul de asimilare. Bebeluşul nu te va întreba niciodată de ce există reguli diferite între cele două limbi, ci îşi va construi natural două sisteme de înţelegere şi nu le va confunda”, a mai explicat profesorul. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: