Creşă şi afterschool în Capitală pentru părinţii care merg la serviciu

Creşă şi afterschool în Capitală pentru părinţii care merg la serviciu

75 de copii mai mici de 3 ani pot fi îngrijiţi zilnic în centrul ”Casa cu pitici”, din sectorul 4          FOTO: PMB

Părinţii care au copii până în trei ani şi vor să meargă la serviciu înainte de finalizarea concediului de creştere a celor mici îi pot înscrie, de miercuri, la o creşă de stat inaugurată marţi de Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, în sectorul 4. În total, centrul oferă 75 de locuri, dar şi un afterschool şi o cantină pentru copiii care au nevoie de o masă caldă.

Un nou centru public pentru educaţie timpurie, construit din fonduri europene, a fost deschis marţi, în sectorul 4 din Capitală, cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului.

Complexul social „Casa cu pitici” oferă 75 de locuri în creşa destinată copiilor mai mici de trei ani, menită să-i ajute pe părinţii care vor să meargă la serviciu înainte de finalizarea concediului de creştere a celor mici.

Părinţii care vor să-şi înscrie copiii la noua creşă de stat pot depune cererile începând de miercuri, 21 noiembrie, la Registratura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB), cu sediul în Str. Foişorului nr. 56-58, sector 3, Bucureşti, de luni-vineri, între orele 9-15, potrivit Primăriei Capitalei.

Actele necesare pentru înscriere

Alături de cerere, ei trebuie să aducă şi o serie de documente:

- Cerere din partea unuia dintre părinti sau a reprezentantului legal;
- Copie după certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită admiterea în Centru;
- Copii ale actelor de identitate ale părinţilor/reprezentantului legal (Certificat de naştere, buletin de identitate/carte de identitate, certificat de căsătorie, hotărâre de divorţ, deces, etc.);
- Copii ale actelor de identitate (certificate de naştere) ale celorlalţi copii (dacă este cazul);
- Adeverinţe de salariat ale părinţilor/ reprezentanţilor legali.
- Adeverinţă eliberată de Direcţia Taxe şi impozite locale;
- Fişa medicală a copilului (de la medicul pediatru);
- Aviz de intrare în colectivitate (Adeverinţa medicală din care să rezulte că acesta este apt pentru colectivitate);
- Adeverinţe medicale pentru părinţi (de la medicul de familie).

Centrul se adresează doar copiilor ai căror părinţi (fie mama, tatăl sau reprezentantul legal) se află în perioada legală de creştere a copilului şi doresc să se întoarcă la locul de muncă înainte de expirarea acestei perioade sau se vor întoarce la locul de muncă în maximum 3 luni de la momentul depunerii cererii şi fac dovada în acest sens. 

De asemenea, părinţii nu trebuie să aibă datorii, impozite neachitate, amenzi neplătite faţă de bugetul local sau de stat.

În plus, clădirea mai găzduieşte şi un centru de zi pentru copiii între 7-14 ani (afterschool), unde 20 de elevi defavorizaţi îşi pot efectua temele sub supravegherea personalului specializat şi a unor voluntari, până la ora 17.00, şi o cantină socială pentru copii.

2.500 de copii din Bucureşti nu au loc în creşe

Complexul de servicii sociale, realizat de Primăria Capitalei, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB) face parte din programul „Mai multe centre de îngrijire pentru copilul tău, mai multe oportunităţi de angajare pentru tine”.

“Până în acest moment, avem 530 de locuri în creşele construite prin acest program, iar în primăvara anului viitor vom finaliza alte patru, ajungând astfel la 780 de locuri noi pentru copii”, a declarat primarul Capitalei, Sorin Oprescu, care susţine că ar mai fi nevoie de 2.500 de locuri de creşă pentru Bucureşti. 

Potrivit directorului DGASMB, Cosmina Simean, centrul de îngrijire şi educaţie timpurie pentru copii cu vârste de până la 3 ani este cel de-al nouălea deschis în cadrul proiectului "Mai multe centre de îngrijire pentru copilul tău, mai multe oportunităţi de angajare pentru tine", care a fost început în 2010 şi cuprinde un număr de 13 centre ce vor fi finalizate până la sfârşitul lunii februarie 2013.

În cele nouă creşe deja finalizate (cinci în sectorul 3, una în sectorul 4, două în sectorul 5 şi una în sectorul 6), există 530 de locuri pentru copii. La finalul programului, cele 13 creşe vor avea o capacitate totală de 780 de locuri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: