Şcolile din Marea Britanie, deschise pentru copii de la doi ani

Şcolile din Marea Britanie, deschise pentru copii de la doi ani

Nu doar creşele vor primi copiii de doi ani, ci şi clasele special amenajate în şcolile britanice

Oficialii din Regatul Unit pregătesc modificarea legislaţiei în aşa fel încât copiii să poată merge gratuit la şcoli de la doi ani, în grupe destinate vârstei lor, iar creşele existente să extindă programul de îngrijire pentru a le permite mamelor să muncească mai mult şi fără grija celor mici.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul britanic Liz Truss, care coordonează politicile de îngrijire a copilului, a cerut deja autorităţilor locale extinderea programului de funcţionare a creşelor pe timpul zilei, în paralel cu modificarea legislaţiei în ala fel încât şcolile să poată prelua la rândul lor partea de îngrijire a copiilor de la doi ani în sus, relatează jurnaliştii de la The Guardian.

Asta le-ar permite tinerelor mame să-şi poată lua joburi part time, cel puţin, dar va impulsiona şi crearea de centre de îngrijire a celor mici, care ar veni în special în sprijinul copiilor din familiile sărace, care altfel riscă să aibă parte de o educaţie precară o dată ajunşi la vârsta şcolară, în comparaţie cu ceilalţi elevi din medii favorizate.

Copiii învaţă să cânte şi să deseneze la şcoală

„Şcolile au facilităţi excelente. Aceste servicii ar fi clar adaptate vârstei, iar activităţile desfăşurate cu micuţii de doi ani, cum ar fi cântat, citit poveşti sau colorat, sunt foarte diferite de ceea ce se face cu elevii de şapte ani”, a explicat Truss, citată de Daily Telegraph.

„Dacă ai o creşă de şcoală de calitate, copiii care au un dezavantaj faţă de colegii lor mai dezvoltaţi au timp să recupereze acest decalaj până încep efectiv şcoala”, a mai spus oficialul britanic.

Deja există câteva astfel de creşe în şcoli care au în grijă copii sub trei ani, iar guvernul din Regat estimează că 40% dintre copiii cu vârsta de doi ani vor intra în programul gratuit de 15 ore de îngrijire pe săptămână. 

Asta în condiţiile în care aproape două treimi dintre mame spun că nu pot munci mai mult mai ales din cauza costurilor mari pentru îngrijirea copiilor în acest timp.

Din 2015, copiii români intră în sistem de la cinci ani

Din 2015, grădiniţa va deveni obligatorie de la cinci ani, începând cu grupa mare, iar în cel mult 10 ani învăţământul ar trebui să devină obligatoriu chiar de la vârsta de trei ani, a anunţat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Ministrul a mai spus că, în cel mult 10 ani, învăţământul obligatoriu ar trebui să înceapă de la vârsta de trei ani. „Şcoala îi învaţă să trăiască într-un colectiv. Copiii învaţă unii de la alţii mult mai uşor decât de la un adult. Toate studiile ne arată că un copil cu 2-3 ani de grădiniţă performează mai bine la şcoală”, a explicat Pricopie.


Citiţi şi:

Ministrul Educaţiei vrea ca în 10 ani grădiniţa să fie obligatorie de la trei ani

Ministrul Educaţiei vrea învăţământ obligatoriu de 12 ani

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările