În Sibiu, părinţii au stat trei zile la coadă pentru a-şi înscrie copiii la creşe

În
Sibiu, părinţii au stat trei zile la coadă pentru a-şi înscrie copiii la creşe

Sibiul ar mai avea nevoie de 60 de locuri în creşe                                               Foto: Sebastian Marcovici

Zeci de părinţi din Sibiu au stat aproape trei zile la coadă pentru a se asigura că vor găsi un loc în creşă pentru copilul lor, pe ultima sută de metri.

Pentru că părinţii aleg să stea acasă doar un an după naşterea copiilor astfel încât să primească mai mulţi bani de la stat, după ultimele modificări legislative, numărul de locuri din creşele sibiene a devenit brusc insuficient.

Cozile s-au format la două dintre creşele din oraş, a căror conducere a decis ca înscrierile să se facă în prima zi a lui august. Potrivit calendarului general, înscrierile au loc în perioada 10-16 mai.

La celelalte cinci creşe, înscrierile au avut loc la începutul lunii trecute. Iar pentru cele 48 de locuri rămase acum disponibile, s-au aşezat la cozi mai bine de 100 de persoane.

Coadă la minut

”De luni am aflat că vine lumea să stea la coadă aşa că am vorbit cu tatăl meu, care este la pensie, şi am făcut cu schimbul. Cred că o să reuşesc, am făcut noi aici liste şi avem numărul zece”, spune Maria Adam, mama unei fetiţe de aproape un an.

Între părinţii din cartierul Terezian, unde se află Creşa cu numărul 2, vestea ”formării” cozilor s-a răspândit rapid. Au venit, prin urmare, pregătiţi să stea la coadă.

Fiecare nou sosit era trecut pe un tabel ad-hoc întocmit: numele părinţilor, al copilului, data naşterii şi ora la care fiecare ajungea ”la coadă”. Cei care nu aveau maşini, au adus ”pentru la noapte” inclusiv şezlonguri. ”Am povestit, am făcut haz de necaz”, adaugă Maria.

425 de locuri, insuficiente

În cele şapte creşe din Sibiu pot fi găzduiţi maximum 425 de copii. În vara acestui an s-au eliberat 179 de locuri, însă numărul este insuficient faţă de cererea apărută.

”Cele mai multe mame îşi aduc copii la creşe de la vârsta de un an, după ce condiţiile de susţinere financiară a unui concediu maternal s-au modificat. Prima măsură luată de administraţie va fi cea de amenajare a unei creşe în locul unei grădiniţe”, spune Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Transformarea grădiniţei de pe strada Arhivelor în creşă va crea alte 40 de locuri. ”Deocamdată nu ştim când vor începe lucrările, dar cu siguranţă vor începe în acest an”, promite primarul Sibiului, Klaus Johannis.

Din estimările reprezentanţilor administraţiei locale, în prezent ar mai fi necesare aproximativ 60 de locuri în creşe.

Acest deficit în creşele de la stat a apărut după ce, în 2010, Guvernul Boc a stabilit că cei care stau acasă doi ani cu copilul  vor primi de la stat o indemnizaţie de maximum 1.200 de lei, în timp ce părinţii care se întorc la muncă după un an vor lua 75%, în loc de 85%, din media veniturilor pe 12 luni înaintea naşterii copilului.

Promisiunea vechiului guvern, abandonată 

La solicitarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Primăria Sibiu a transferat în administrarea celor de la Bucureşti trei terenuri intravilane din oraş. Aici, Ministerul a promis ridicarea a trei creşe, în cadrul ”celebrului” Program naţional de dezvoltare a infrastructurii.

Au fost organizate două licitaţii pentru angajarea unui constructor care să finanţeze şi să ridice aceste creşe, urmând să îşi primească apoi banii eşalonat, până în 2020. Ambele licitaţii au fost, însă, anulate după depunerea ofertelor de către constructor.

Ultima licitaţie a avut termen de depunere a ofertelor 12 aprilie 2012. Trei săptămâni mai târziu, MDRT a anulat procedura de atribuire, pe motiv că Programul naţional de dezvoltare a infrastructurii nu mai beneficiază de finanţare, în urma unei decizii luate de executivul condus de Victor Ponta.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: