Înscrieri la grădiniţele din Capitală pe modelul admiterii la liceu. Cererile, depuse începând din 28 aprilie

Înscrieri la grădiniţele din Capitală pe modelul admiterii la liceu. Cererile, depuse începând din 28 aprilie

În Bucureşti sunt disponibile în jur de 40.000 de locuri în grădiniţe pentru nou-veniţii din această toamnă

Părinţii din Bucureşti care vor să-şi înscrie copiii la grădiniţă pentru prima dată pot depune cererile în perioada 28 aprilie - 30 mai, în prima etapă, potrivit noului calendar al inspectoratului şcolar. Procesul a fost amânat cu câteva zile faţă de cel iniţial, după ce oficialii au introdus un sistem electronic de înscriere, în care părinţii completează o singură cerere în care trec trei grădiniţe dorite.

Ştiri pe aceeaşi temă

Părinţii pot să depună cererile în perioada 28 aprilie-30 mai, însă nu-şi mai pot înscrie copiii şi la 10 grădiniţe, ci vor trebui să completeze o cerere în care menţionează primele trei opţiuni, pe modelul admiterii computerizate la liceu, potrivit documentelor publicate de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB)

Calendarul stabilit oficial menţiona ca perioadă de înscrieri pentru copiii nou-intraţi în sistemul preşcolar intervalul 23 aprilie - 30 mai, ca primă etapă. Apoi, în 3 iunie, vor fi afişate locurile rămase libere după această primă etapă.

A doua etapă de înscriere pentru copiii nou veniţi va fi organizată între 4 iunie şi 4 iulie, iar în 8 iulie vor fi afişate locurile rămase libere.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) au precizat că înscrierile copiilor nou veniţi în sistem vor putea continua oricum şi după data de 8 iulie, în limita locurilor rămase libere. În total, 40.000 de locuri sunt disponibile în Capitală, în timp ce la nivel naţional a fost menţinută cifra de 665.000 de locuri.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat joi într-o conferinţă de presă că inspectoratele şcolare pot schimba datele din calendar, care este orientativ, ele având autonomie, mai ales că legea educaţiei naţionale prevede că cei mici trebuie înscrişi oricând vin părinţii cu cererea, chiar şi în afara calendarului.

Cerere-tip Gradi_Bucureşti 2014

 

PO_inscr_presc_2014_15

În prima etapă, între 31 martie şi 17 aprilie, au fost reînscrişi în grădiniţe copiii care frecventează o unitate de învăţământ preşcolar. În 18 aprilie a fost afişată lista lista locurilor libere.

Peste 660.000 de locuri la nivel naţional

Dacă la nivelul ţării sunt disponibile în acest an, la fel ca anul trecut, în jur de 665.000 de locuri în grădiniţe, în Capitală oficialii au anunţat deja că sunt disponibile 40.000 de locuri din toamnă.

Ministerul Educaţiei a publicat de curând proiectul de hotărâre de guvern privind cifrele de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar şi superior de stat în anul şcolar şi universitar următor.

Astfel, ministerul a alocat pentru anul viitor aceleaşi cifre care au fost date şi acum doi ani în cazul educaţiei timpurii (665.000 de locuri) şi a învăţământului primar (925.000 de locuri). Pentru învăţământul gimnazial au fost alocate 830.000 de locuri, faţă de cele 850.000 câte s-au alocat anul trecut şi de 900.000, acum doi ani.

În anul şcolar 2014-2015, numărul de locuri alocat învăţământului liceal scade cu 52.000, iar la gimnaziu cu 20.000, ca urmare a evoluţiei demografice, potrivit Ministerului Educaţiei. În schimb, numărul de locuri în învăţământul profesional va creşte cu 25.000.


Pe aceeaşi temă:

Înscrierile la grădiniţă pentru cei mici, din 23 aprilie. Reînscrierile, până pe 17 aprilie. 40.000 de locuri în Capitală

Numărul de locuri la liceu scade cu peste 50.000, iar la profesională creşte cu 25.000

Peste 40.000 de locuri asigurate în grădiniţele din Capitală anul viitor. Vor fi acceptaţi şi copiii mai mici de 3 ani

Numărul locurilor din creşe a scăzut de cinci ori în ultimii 20 de ani

Statul acordă o atenţie sporită părinţilor, prin monitorizare şi sprijin, în noua Strategie naţională pentru copil

citeste totul despre: