12.000 de locuri în grădiniţele din Bucureşti pentru nou-veniţi

12.000 de locuri în grădiniţele din Bucureşti pentru nou-veniţi

Grădiniţa, primul pas spre şcoală

Înscrierea copiilor din Capitală nou-intraţi în sistemul preşcolar de educaţie începe luni, 28 aprilie şi sunt disponibile în jur de 12.000 de locuri în grădiniţe, susţin oficialii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cele 12.000 de locuri au rămas libere după reînscrierea copiiilor care frecventează deja o unitate de învăţământ preşcolar din Bucureşti, a explicat şeful Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Constantin Trăistaru, potrivit Mediafax.

În iunie va fi organizată a doua etapă, pentru copiii care nu vor fi înscrişi în etapa care începe luni, 28 aprilie.

ISMB precizează că înscrierile copiilor nou-veniţi în sistem vor putea continua în iulie, în limita locurilor rămase libere.

Iniţial, înscrierea copiilor nou veniţi în grădiniţe era programată să înceapă în 23 aprilie, însă a fost amânată, în condiţiile în care data respectivă venea imediat după perioada Paştelui.

Sistem nou de înscriere

Părinţii din Bucureşti care vor să-şi înscrie copiii la grădiniţă pentru prima dată pot depune cererile în perioada 28 aprilie - 30 mai, în prima etapă, potrivit noului calendar al inspectoratului şcolar.

Oficialii au introdus un sistem electronic de înscriere, în care părinţii completează o singură cerere în care trec trei grădiniţe dorite.

Părinţii pot să depună cererile în perioada 28 aprilie-30 mai, însă nu-şi mai pot înscrie copiii şi la 10 grădiniţe, ci vor trebui să completeze o cerere în care menţionează primele trei opţiuni, pe modelul admiterii computerizate la liceu, potrivit documentelor publicate de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB)

Cerere-tip Gradi_Bucureşti 2014

În prima etapă, între 31 martie şi 17 aprilie, au fost reînscrişi în grădiniţe copiii care frecventează o unitate de învăţământ preşcolar. În 18 aprilie a fost afişată lista lista locurilor libere.

Peste 660.000 de locuri la nivel naţional

Dacă la nivelul ţării sunt disponibile în acest an, la fel ca anul trecut, în jur de 665.000 de locuri în grădiniţe, în Capitală oficialii au anunţat deja că sunt disponibile 40.000 de locuri din toamnă.

Ministerul Educaţiei a publicat de curând proiectul de hotărâre de guvern privind cifrele de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar şi superior de stat în anul şcolar şi universitar următor.

Astfel, ministerul a alocat pentru anul viitor aceleaşi cifre care au fost date şi acum doi ani în cazul educaţiei timpurii (665.000 de locuri) şi a învăţământului primar (925.000 de locuri). Pentru învăţământul gimnazial au fost alocate 830.000 de locuri, faţă de cele 850.000 câte s-au alocat anul trecut şi de 900.000, acum doi ani.

În anul şcolar 2014-2015, numărul de locuri alocat învăţământului liceal scade cu 52.000, iar la gimnaziu cu 20.000, ca urmare a evoluţiei demografice, potrivit Ministerului Educaţiei. În schimb, numărul de locuri în învăţământul profesional va creşte cu 25.000.


Pe aceeaşi temă:

Înscrieri la grădiniţele din Capitală pe modelul admiterii la liceu. Cererile, depuse începând din 28 aprilie

Înscrierile la grădiniţă pentru cei mici, din 23 aprilie. Reînscrierile, până pe 17 aprilie. 40.000 de locuri în Capitală

Numărul de locuri la liceu scade cu peste 50.000, iar la profesională creşte cu 25.000

Peste 40.000 de locuri asigurate în grădiniţele din Capitală anul viitor. Vor fi acceptaţi şi copiii mai mici de 3 ani

Numărul locurilor din creşe a scăzut de cinci ori în ultimii 20 de ani

Statul acordă o atenţie sporită părinţilor, prin monitorizare şi sprijin, în noua Strategie naţională pentru copil

 

citeste totul despre: