Profesoara care nu a făcut grevă niciodată

Profesoara care nu a făcut grevă niciodată

Dascălii ieşiţi la pensie privesc uimiţi cum profesorii tineri îşi „cerşesc“ drepturile în faţa Guvernului și nu își ţin orele. Profesorii cu vechime dezaprobă grevele tot mai frecvente din ultimii ani. Ei spuncă meseria de dascăl nu mai este respectată, dar că acest lucru vine și din interiorul breslei.

Pedeapsă pentru fumat: afară la măturat!

Pedeapsă pentru fumat: afară la măturat!

Directorii școlilor au libertatea să stabilească amenzile pe carele aplică elevilor ce nu respectă regulamentul de ordine interioară. Dacă vii cu rolele la școală, riști să ţi se scadă nota la purtare, în timp ce fumatul în toaletă se iartă după o oră cu mătura în mână. 

Le este frică de matematică

Le este frică  de matematică

Peste 200.000 de elevi de clasa a VIII-a încep, astăzi, testele naţionale în formulă nouă, cu subiecte de tip internaţional. Pentru că anul acesta este prima dată când dau teste de tip internaţional, şcolarii speră să primească subiecte ușoare la matematică.

Ce nu vor copiii în cărţi: teorie şi patriotism

Ce nu vor copiii în cărţi: teorie şi patriotism

În cadrul campaniei despre greşelile din cărţile de şcoală, „Adevărul“ i-a întrebat pe elevi cum ar dori să arate manualele lor. Cei mai mulţi dintre elevii chestionaţi vor cărţi şcolare cu mai multe fotografii şi desene. Şcolarii nu mai suportă manuale cu termeni pe care nu-i înţeleg.

Şcoală cu predare în format digital

Şcoală cu predare în format digital

Unii profesori din Timişoara au renunţat la metodele clasice şi predau prin mijloace practice de ultimă generaţie. Şcolarii timişoreni au spus adio plictiselii la ore cu ajutorul noilor tehnologii și învaţă încă din clasa I să scrie pe o tablă modernă.

Cât de scumpă este şcoala gratuită

Cât de scumpă este şcoala gratuită

ONU cere României să asigure un învăţământ cu adevărat gratuit prin eliminarea costurilor ascunse pe care le suportă fiecare părinte. Constituţia României prevede că „învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii“. Părinţii copiilor de şcoală ştiu că acest lucru nu este întru totul adevărat.

Extraşcoală în Europa

Extraşcoală în Europa

Universităţile europene pun mare preţ pe activităţile studenţilor din afara cursurilor, multe dintre acestea fiind un punct de plecare important în CV-ul fiecăruia. De la competiţii sportive până la petreceri tematice sau strângeri de fonduri, activităţile extracuriculare din universităţi îi pregătesc pe studenţi pentru un viitor loc de muncă.

„Apostolii“ BNR vor afară din ţară

„Apostolii“ BNR vor afară din ţară

Generaţia viitoare de economiști de la Banca Naţională a României preferă să studieze în străinătate, unde se pune accent pe practică.Trei studente la Facultatea de Ştiinţe Economice din Timişoara, premiate la un concurs organizat de BNR, vor să se înscrie la master în alte ţări.

Am vorbit cu Mihai despre birocraţia românească sufocantă, experţii evaluatori din competiţiile naţionale, plagiat, lipsa de predictibilitate în finanţarea sistemului de cercetare românesc, despre ce procent ar trebui să investească statul în competiţii de proiecte ş.a.m.d.

acum 22 zile · comentarii (0)

Vasile Ernu în dialog cu Sebastian Ţoc, sociolog, cercetător ştiinţific la ICCV. Recent a apărut o carte foarte utilă şi importantă. Este de fapt un studiu semnat de cercetătorul Sebastian Ţoc – „Clasă şi educaţie. Inegalitate şi reproducere socială în învăţământul românesc”, Editura Pro Universitaria 2018

luna trecuta · comentarii (4)

Până într-a IX-a am învăţat într-o şcoală de comună, undeva în nordul Moldovei. Ştiu ce înseamnă frig în clase sau fum de la focul în sobe. Am văzut şi laboratorul de chimie degradându-se, pentru că şcoala nu mai primea fonduri pentru instrumentar sau substanţe. Îmi amintesc şi de aparatele şi de accesoriile din sala de sport a şcolii care se distrugeau de la un an la altul, pentru că nu erau înlocuite.

luna trecuta · comentarii (13)

Acum un an, Ministerul Cercetării şi Inovării (MCI) publica pe site-ul oficial un comunicat cu titlul „Progres în inovare recunoscut la nivel mondial. România a urcat pe Locul 42“. Se făcea referire la Global Innovation Index 2017 (GII) care arăta, într-adevăr, un salt de patru locuri faţă de 2016.

luna trecuta · comentarii (0)

Acolo unde nemulţumiţii văd risipă sau impostură eu văd de fapt simpla funcţionare a unui aparat de producţie. Dacă aceste reviste de mâna a treia nu ar exista probabil că nu am avea nici conţinuturile ilustre din revistele de rang internaţional. Sau, oricum nu ne-am da seama cât de valoroase sunt acestea.

acum 2 luni · comentarii (3)

Modul de organizare indică o anume viziune asupra funcţionării şcolii. Ceea ce observăm noi, în continuare, este o şcoală organizată în jurul planificării vieţii cadrelor didactice şi structurilor administrative din sistem. În prezent este nevoie să oprim cursurile pentru organizarea de examene şi avem nevoie de timpi pentru organizare, planificare, raportări, concedii şi reparaţii, demersuri mai degrabă de suport pentru educaţia propriu-zisă.

acum 2 luni · comentarii (1)

Vorbeam zilele trecute cu o prietenă care are copilul la liceu. Ştiind afinitatea mea către educaţia pentru înaltă tehnologie, m-a întrebat ce să îi recomand, ce să facă cu copilul ei astfel încât să aibă o şansă în plus în viaţă. Ce materii să urmărească, ce să citească, ce să studieze, ce oameni să întâlnească, în ce anturaje noi inspiraţionale să intre? Cum să aibă motivaţia corectă?

acum 2 luni · comentarii (2)

Atunci când vrei să înveţi o limbă străină nu există prescurtări. Altfel spus, “no shortcuts”! Nu s-a inventat programul magic prin care să îţi poată fi imprimat în memorie vocabularul unei limbi străine şi nici nu te vei trezi vorbind fluent dacă asculţi poveşti, în timpul somnului.

acum 2 luni · comentarii (3)

Am o senzaţie de greaţă în stomac şi nu-mi găsesc puterea de-a mă ridica din pat. Laura mă sună iar. E colega mea de bancă şi are ochi albaştri. Vrea să ştie dacă nici astăzi nu voi ajunge la şcoală, ca în alte zile. Nu-i răspund. Îmi dau telefonul pe silenţios ca să nu-l mai aud, să mă ascund... de ea şi de restul lumii. Mai am aproape o lună şi jumătate până la BAC.

acum 2 luni · comentarii (11)

Traduse pentru guvernarea din educaţie, regulile ar spune: tratează-l pe elevul cel mai vulnerabil aşa cum crezi că se cuvine să fii tu tratat de către „şeful tău“. Prin „şef“ înţeleg pe cineva care te poate „obliga“ să suporţi consecinţele, să îţi asumi riscurile. Toţi avem şefi. Există oameni care nu au şefi, însă nu ajung să intervină. Şi există decidenţi care pierd contactul cu realitatea.

acum 2 luni · comentarii (0)
Postari Recente