De la Elevul Dima la Harry Potter

De la Elevul Dima la Harry Potter

Mihail Drumeş, Jules Verne, dar şi J.K. Rowling sunt scriitorii preferaţi ai elevilor. Copiii preferă lecturile moderne în faţa celor recomandate. Evaluarea cititului nu s-a schimbat foarte mult de acum 10 ani: copiii trebuie să completeze aceleaşi fişe de lectură.

Locul premiantului:Miruna, un copil complet

Locul premiantului:Miruna, un copil complet

Miruna Mihai (foto)abia a terminat clasa I, la Şcoala nr. 5 „Spiru Haret” din Dorohoi, şi a adunat foarte multe diplome de merit. Într-un an de zile, Miruna a obţinut cinci premii I în competiţii naţionale de artă plastică şi tot atâtea aprecieri din partea juriilor unor competiţii muzicale.

„Inventează-ţi viitorul!“ | dinu patriciu

„Inventează-ţi viitorul!“

Fundaţia „Dinu Patriciu“ oferă 500 de burse lunare pentru studenţi ai universităţilor care au performanţe academice bune şi care provin din familii cu venituri modeste. Înscrierile candidaţilor la bursele Fundaţiei „Dinu Patriciu“ se fac, în fiecare an, între 1 octombrie şi 15 martie.

A doua facultate, un avantaj discutabil

A doua facultate, un avantaj discutabil

Specialiştii spun că a doua specializare universitară trebuie să aibă legătură cu domeniul absolvit la prima. O altă facultate nu măreşte neapărat şansele de a găsi mai uşor un loc de muncă.  Ea îl poate face pe angajator să se întrebe dacă absolventul ştie de fapt ce meserie vrea să facă. 

Meditaţii gratuite pentru viitorii studenţi

Meditaţii gratuite pentru viitorii studenţi

Tinerii care se pregătesc pentru examenul de admitere pot urma cursuri de instruire online puse la dispoziţie de facultăţi. Profesorii universitari de la unele facultăţi de jurnalism, matematică sau inginerie oferă meditaţii pe site-urile instituţiilor de învăţământ superior, fără să ceară niciun ban.

Carieră sigură ca lup de mare

Carieră sigură ca lup de mare

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanţa are atât secţie de marină militară, cât şi de marină civilă.Dacă pentru studenţii militari, locul de muncă este asigurat în Forţele Navale, studenţii civili visează la veniturile substanţiale din Marina Comercială.

Facultatea care despică firu-n mii

Facultatea care despică firu-n mii

Diana Rizoiu, proaspăt absolventă de Filosofie, spune că fără această facultate nu ar fi devenit omul care este astăzi. „Meseria“ de filosof a fost introdusă în nomenclator. „Pasionaţii de înţelepciune“ declară că terminarea unei astfel de specializări nu îi face nicidecum filosofi, ci specialişti în filosofie.

Cunoştinţele juridice ajută în orice meserie

Cunoştinţele juridice ajută în orice meserie

Diana Barbu,  23 de ani, spune că a intrat la Drept cu gândul să fie magistrat, dar iese lucrător bancar. Facultatea de Drept  este de ani buni în topul preferinţelor studenţilor, având o concurenţă de până la 10 candidaţi pe un loc. Însă nu toţi visează la o carieră în instanţă.

Realizarea manualelor şcolare pentru anul şcolar 2018-2019 nu are cadru legal. Dacă transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice în unic furnizor de manuale a fost, să zicem, reglementată, celelalte acţiuni derulate în vederea asigurării manualelor şcolare nu au cadrul legal.

luna trecuta · comentarii (8)

Se încheie procesul de trecere de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a, prilej de bilanţ pentru evoluţia elevilor din gimnaziu. Cifrele nu sunt deloc bune, cum voi arăta în continuare. Este încă o ocazie de a evalua starea învăţământului românesc după 29 de ani de reformă eşuată. N-o spun eu, o spunea Liviu Dragnea la recentul Congres al PSD:

luna trecuta · comentarii (5)

Nu este primul an în care constatăm acest adevăr evident.  Fără ca la nivelul conducerii ţării să se ia vreo măsură. În loc de analize, radiografii ale situaţiei ilustrate de aceste examene, realizate de experţi independenţi, clasa politică se luptă cu justiţia, pentru „dreptul“ de a fura nestingherită. În rest, nu contează. Învăţământul se degradează de la un an la celălalt, fără ca vreo instituţie a statului să se sesizeze.

acum 2 luni · comentarii (11)

Educaţia în România ultimilor 30 de ani a fost constant o „prioritate naţională”. Am auzit recent la susţinerea tezei de doctorat a lui Alin Savu[1] că au fost făcute peste 100 de modificări la Legea educaţiei din 1990 şi până în prezent cu scopul îmbunătăţirii calităţii educaţiei, însă fără prea mari rezultate.

acum 2 luni · comentarii (7)

Schimbările într-un domeniu atât de complex precum educaţia nu se petrec nici de azi pe mîine şi nici într-o singură generaţie. Finalul dezastruos al bacalaureatului din acest an reprezintă finalul unui segment de dreaptă al cărui început se ascunde cu mult mai în trecut. Căderea învăţământului şi educaţiei în general începe abrupt după 1948.

acum 2 luni · comentarii (2)

Au fost publicate rezultatele la Evaluarea Naţională (EN), prilej pentru un prim bilanţ al situaţiei din învăţământ. Ca de obicei, Ministerul Educaţiei îşi fură singur căciula, se preface că nu ştie câţi elevi au fost înscrişi în clasa a VIII-a şi nu se întreabă de ce sunt aşa de mulţi cei care nu au venit la examenul de Evaluare Naţională. Răspunsul e simplu. Ştiau că nu-l promovează.

acum 2 luni · comentarii (27)

Anul acesta trebuia să celebrăm Centenarul cu un an şcolar 2018/2019 într-un sistem de educaţie rupt total de amintirile comuniste, responsabil de fiecare tânăr care ar fi ştiut, la final, cine este. Şi care ar fi avut un viitor determinat de examenul de bacalaureat teoretic (deci universitate) sau profesional (deci o meserie bine ştiută şi apoi ştiinţe aplicate).

acum 2 luni · comentarii (0)

Pe vremuri, bunicile aveau rolul de a transmite religia copiilor. Chiar dacă foştii copii, actualii adulţi, nu mai cred (aşa mult) în religie, probabil când se vor apropia de momentul morţii, vor începe să-şi readucă aminte de învăţăturile din copilărie şi vor deveni mai religioşi, ca o protecţie naturală la stresul anticipării trecerii în nefiinţă. Acest lucru nu se va mai întâmpla aşa des în cazul copiilor de azi.

acum 3 luni · comentarii (73)

A apărut broşura de admitere pentru anul şcolar 2018-2019 în municipiul Bucureşti. Este foarte greu de realizat evaluări de ordin general pentru că lipsesc datele sumative. De exemplu, nu se prezintă numărul elevilor înscrişi în clasa a VIII-a, numărul total de locuri la liceu, la şcoala profesională, la învăţământul dual. Este necesară o muncă de Sisif pentru procesarea datelor.

acum 3 luni · comentarii (0)

Lista drepturilor studenţeşti ce sunt încălcate în Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, cele 4 mari universităţi „persecutate politic“.

acum 3 luni · comentarii (3)

Şocul a fost să realizez că până când nu omoară-arde-pângăreşte tot de jur-împrejur, mediocritatea nu are linişte. Mărturisesc, în inocenţa mea, uimirea de a vedea împlinirea programatică a răului înzidită visceral în vieţuitorul mediocru. Frica naşte ură. Ura răscoleşte din hăuri atavismul prey-predator. Încolţită, prada (mediocritatea, adică) are un gând şi numai unul: să şteargă de pe faţa pământului ameninţarea de moarte. Meritocraţia, adică.

acum 3 luni · comentarii (5)

Deşi România este o ţară care nu mai are flotă maritimă, marinarii civili români sunt răspândiţi pe toate meridianele lumii. Educaţia profesională a acestora se bazează pe instituţiile de învăţământ existente în ţară. Vă propun un interviu cu rectorul Universităţii Maritime din Constanţa, Cornel Panait, instituţie înfiinţată în zorii libertăţii post-comuniste.

acum 3 luni · comentarii (1)

Printre modificări ale legilor justiţiei, dezincriminări şi comisii infinite de anchetă pentru tot felul de subiecte marginale, în Parlamentul României se discută şi lucruri importante. Noi ne facem datoria şi vă aducem în atenţie o problemă gravă ce ar putea fi rezolvată de către Senatul României chiar în actuala sesiune parlamentară, astfel încât viitorul an şcolar să înceapă cu perspective mult mai bune pentru fenomenul abandonului şcolar.

acum 3 luni · comentarii (0)

Nu m-aş fi oprit asupra comunicatului de presă al deputatului Laurenţiu Leoreanu, vicepreşedinte PNL, dacă n-aş fi avut şi eu informaţii care conduceau la aceleaşi concluzii. 50% din şcoli nu au suficienţi bani să achite către stat contribuţiile sociale reţinute, atenţie, din salariile brute ale profesorilor! Furt pe faţă! Situaţia îmbracă aspecte penale care trebuie cercetate de către organele în drept.

acum 3 luni · comentarii (28)
Postari Recente