Au intrat şi cu nota 10, și cu nota 4 la liceu

Au intrat şi cu nota 10, și cu nota 4 la liceu

Repartizarea computerizată i-a făcut absolvenţi de gimnaziu şi pe tinerii cu medii sub 5. Ieri a avut loc o nouă „selecţie“ a candidaţilor. Învăţământul obligatoriu de 10 clase a dus la admiterea tuturor elevilor care au bifat suficiente opţiuni în fişa de înscriere.

Copiii afectaţi de inundaţii, duşi în tabere

Copiii afectaţi de inundaţii, duşi în tabere

Organizaţia „Salvaţi Copiii" face un apel pentru strângerea de donaţii. Obiectivul este să-i trimită în tabără pe elevii din judeţul Suceava. La începutul acestei luni, inundaţiile au lovit peste 300 de localităţi din 35 de judeţe. Cele mai afectate regiuni au fost Suceava, Iaşi, Botoşani, Bacău şi Neamţ.

Prezervative pentru elevii de la gimnaziu

Prezervative pentru elevii de la gimnaziu

Părinţii din orașul Provincetown, Massachussets, sunt nemulţumiţi că fără acordul lor școlarii vor primi o protecţie pe care adulţii nu o consideră necesară. Acordarea de prezervative gratuite elevilor din şcolile din Provincetown, Massachussets, SUA, a creat o mare dezbatere în rândul părinţilor şi al profesorilor.

Şcoala în lume: Fără telefoane mobile la şcoală

Şcoala în lume: Fără telefoane mobile la şcoală

Profesorii din districtul Prince George, Maryland, SUA, vor din nou linişte în clasă. Ei au interzis elevilor să folosească telefoanele mobile şi alte mijloace electronice în cursul zilei, chiar dacă tendinţele din întreaga ţară sunt ca în această privinţă lucrurile să fie mult mai relaxate.

Diploma de Bucureşti, căutată pe piaţă

Diploma de Bucureşti, căutată pe piaţă

Reprezentanţii celei mai mari universităţi din Capitală spun că diploma de Bucureşti  contează foarte mult în faţa angajatorului: „Gradul de inserţie pe piaţa forţei de muncă într-un interval de şase luni de la absolvire este cuprins între 65% şi 85% dintre studenţi”, spun reprezentanţii Universităţii.

Burse: Educaţie civică în Germania

Burse: Educaţie civică în Germania

Centrala Federală pentru Educaţie Politică din Germania şi Fundaţia „Robert Bosch“ oferă 16 burse pentru tinerii care provin din Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria, activi în domeniul educaţiei civice şi politice.

Interzis fără meditaţii la Arhitectură

Interzis fără meditaţii la Arhitectură

Tinerii care vor să devină arhitecţi trebuie să se pregătească din timp pentru proba practică a admiterii la o facultate de specialitate. Candidaţii de la liceele teoretice nu au şanse mari la admitere fără să ia ore în plus, în timp ce absolvenţii liceelor de artă se laudă că pot înţelege mai uşor cerinţele.

Realizarea manualelor şcolare pentru anul şcolar 2018-2019 nu are cadru legal. Dacă transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice în unic furnizor de manuale a fost, să zicem, reglementată, celelalte acţiuni derulate în vederea asigurării manualelor şcolare nu au cadrul legal.

acum 4 zile · comentarii (8)

Se încheie procesul de trecere de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a, prilej de bilanţ pentru evoluţia elevilor din gimnaziu. Cifrele nu sunt deloc bune, cum voi arăta în continuare. Este încă o ocazie de a evalua starea învăţământului românesc după 29 de ani de reformă eşuată. N-o spun eu, o spunea Liviu Dragnea la recentul Congres al PSD:

acum 13 zile · comentarii (5)

Nu este primul an în care constatăm acest adevăr evident.  Fără ca la nivelul conducerii ţării să se ia vreo măsură. În loc de analize, radiografii ale situaţiei ilustrate de aceste examene, realizate de experţi independenţi, clasa politică se luptă cu justiţia, pentru „dreptul“ de a fura nestingherită. În rest, nu contează. Învăţământul se degradează de la un an la celălalt, fără ca vreo instituţie a statului să se sesizeze.

acum 17 zile · comentarii (11)

Educaţia în România ultimilor 30 de ani a fost constant o „prioritate naţională”. Am auzit recent la susţinerea tezei de doctorat a lui Alin Savu[1] că au fost făcute peste 100 de modificări la Legea educaţiei din 1990 şi până în prezent cu scopul îmbunătăţirii calităţii educaţiei, însă fără prea mari rezultate.

acum 20 zile · comentarii (7)

Schimbările într-un domeniu atât de complex precum educaţia nu se petrec nici de azi pe mîine şi nici într-o singură generaţie. Finalul dezastruos al bacalaureatului din acest an reprezintă finalul unui segment de dreaptă al cărui început se ascunde cu mult mai în trecut. Căderea învăţământului şi educaţiei în general începe abrupt după 1948.

acum 21 zile · comentarii (2)

Au fost publicate rezultatele la Evaluarea Naţională (EN), prilej pentru un prim bilanţ al situaţiei din învăţământ. Ca de obicei, Ministerul Educaţiei îşi fură singur căciula, se preface că nu ştie câţi elevi au fost înscrişi în clasa a VIII-a şi nu se întreabă de ce sunt aşa de mulţi cei care nu au venit la examenul de Evaluare Naţională. Răspunsul e simplu. Ştiau că nu-l promovează.

luna trecuta · comentarii (27)

Anul acesta trebuia să celebrăm Centenarul cu un an şcolar 2018/2019 într-un sistem de educaţie rupt total de amintirile comuniste, responsabil de fiecare tânăr care ar fi ştiut, la final, cine este. Şi care ar fi avut un viitor determinat de examenul de bacalaureat teoretic (deci universitate) sau profesional (deci o meserie bine ştiută şi apoi ştiinţe aplicate).

luna trecuta · comentarii (0)

Pe vremuri, bunicile aveau rolul de a transmite religia copiilor. Chiar dacă foştii copii, actualii adulţi, nu mai cred (aşa mult) în religie, probabil când se vor apropia de momentul morţii, vor începe să-şi readucă aminte de învăţăturile din copilărie şi vor deveni mai religioşi, ca o protecţie naturală la stresul anticipării trecerii în nefiinţă. Acest lucru nu se va mai întâmpla aşa des în cazul copiilor de azi.

acum 2 luni · comentarii (73)

A apărut broşura de admitere pentru anul şcolar 2018-2019 în municipiul Bucureşti. Este foarte greu de realizat evaluări de ordin general pentru că lipsesc datele sumative. De exemplu, nu se prezintă numărul elevilor înscrişi în clasa a VIII-a, numărul total de locuri la liceu, la şcoala profesională, la învăţământul dual. Este necesară o muncă de Sisif pentru procesarea datelor.

acum 2 luni · comentarii (0)

Lista drepturilor studenţeşti ce sunt încălcate în Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, cele 4 mari universităţi „persecutate politic“.

acum 2 luni · comentarii (3)

Şocul a fost să realizez că până când nu omoară-arde-pângăreşte tot de jur-împrejur, mediocritatea nu are linişte. Mărturisesc, în inocenţa mea, uimirea de a vedea împlinirea programatică a răului înzidită visceral în vieţuitorul mediocru. Frica naşte ură. Ura răscoleşte din hăuri atavismul prey-predator. Încolţită, prada (mediocritatea, adică) are un gând şi numai unul: să şteargă de pe faţa pământului ameninţarea de moarte. Meritocraţia, adică.

acum 2 luni · comentarii (5)

Deşi România este o ţară care nu mai are flotă maritimă, marinarii civili români sunt răspândiţi pe toate meridianele lumii. Educaţia profesională a acestora se bazează pe instituţiile de învăţământ existente în ţară. Vă propun un interviu cu rectorul Universităţii Maritime din Constanţa, Cornel Panait, instituţie înfiinţată în zorii libertăţii post-comuniste.

acum 2 luni · comentarii (1)

Printre modificări ale legilor justiţiei, dezincriminări şi comisii infinite de anchetă pentru tot felul de subiecte marginale, în Parlamentul României se discută şi lucruri importante. Noi ne facem datoria şi vă aducem în atenţie o problemă gravă ce ar putea fi rezolvată de către Senatul României chiar în actuala sesiune parlamentară, astfel încât viitorul an şcolar să înceapă cu perspective mult mai bune pentru fenomenul abandonului şcolar.

acum 2 luni · comentarii (0)

Nu m-aş fi oprit asupra comunicatului de presă al deputatului Laurenţiu Leoreanu, vicepreşedinte PNL, dacă n-aş fi avut şi eu informaţii care conduceau la aceleaşi concluzii. 50% din şcoli nu au suficienţi bani să achite către stat contribuţiile sociale reţinute, atenţie, din salariile brute ale profesorilor! Furt pe faţă! Situaţia îmbracă aspecte penale care trebuie cercetate de către organele în drept.

acum 2 luni · comentarii (28)