Zeci de mii de locuri de muncă disponibile în România: cele mai căutate meserii

0
0

Numărul locurilor de muncă vacante la nivel naţional a ajuns la 51.349, în timp ce angajatorii din Spaţiul Economic European pun la dispoziţia muncitorilor români 90 de posturi, prin reţeaua Eures România, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

51.349 locuri de muncă vacante la nivel naţional, Foto: Arhivă Adevărul
51.349 locuri de muncă vacante la nivel naţional, Foto: Arhivă Adevărul

Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru următorele meserii: muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor (3.647); lucrător comercial (3.374); curier (2.049); muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet (1.922); manipulant mărfuri (1.837); agent de securitate (1.629); muncitor necalificat în industria confecțiilor (1.476); muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii (1.341); vânzător la domiciliul clientului pe baza de comanda (1.063); conducător auto transport rutier de mărfuri (1.036); vânzător (946); agent curăţenie clădiri şi mijloace de transport (867); confecţioner-asamblor articole din textile (754).

Din cele 51.349 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, 3.022 sunt destinate persoanelor cu studii superioare ( tehnician devizier; programator; inginer în diferite domenii de activitate; referent de specialitate financiar-contabilitate; consilier/ expert/ inspector/ referent/ economist în economie generală etc.).

Alte 10.227 de locuri de muncă sunt pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrător comercial; manipulant mărfuri; curier; agent de vânzări; casier etc), iar 11.561 pentru persoanele cu studii profesionale (lăcătuș mecanic; sudor; operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice; confecţioner-asamblor articole din textile electrician de întreţinere şi reparaţii etc).

Restul de 26.539 locuri de muncă fiind destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet; agent de securitate; muncitor necalificat în industria confecțiilor. etc).

,,Precizăm faptul că baza de date este dinamică, actualizându-se în timp real în funcție de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum și de numărul repartițiilor emise în vederea ocupării. Oferta locurilor de muncă vacante la nivel național poate fi accesată pe site-ul www.anofm.ro în secțiunea Locuri de Muncă Vacante.”, transmit reprezentanții ANOFM.

Locuri de muncă în străinătate

Conforms ursei citate, şi angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 90 locuri de muncă vacante, după cum urmează:

- Finlanda – 60 locuri de muncă pentru: mecanic auto; muncitor necalificat – culegător fructe de pădure, alte fructe și legume;

- Polonia - 15 locuri de muncă pentru: muncitor depozit – operator stivuitor; asistent producţie; operator maşină CNC;

- Norvegia – 11 locuri de muncă pentru: vopsitor auto; tinichigiu auto; farmacist; sticlar/ şlefuitor sticlă; sticlar/ artizan sticlă;

- Malta – 2 locuri de muncă pentru: proiectant arhitect;

- Lituania – un loc de muncă pentru: instalator, montator ţevi;

- Germania – un loc de muncă pentru: tehnician electronist pentru energia şi tehnologia clădirilor.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă Spaţiul Economic European pot consulta ofertele accesând www.anofm.ro/EURES.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite