Zvonurile se adeveresc: Ruşii, avantajaţi de ordonanţa controversată. Au scumpit gazul, iar preţul plafonat nu li se aplică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O companie care vinde gaze ruseşti în România a scumpit deja gazul, de la începutul acestui an, obligând clienţii să plătească pentru taxa pe cifra de afaceri impusă companiilor din energie. Acestei companii nu i se aplică obligaţia de a oferi clienţilor un preţ al gazelor plafonat, pentru că gazele provin din import, aşa că ruşii sunt avantajaţi, spre deosebire de companiile româneşti, care trebuie să ofere gaze la preţul de 68 de lei/MWh.

WIEE România, una dintre cele două firme agreate de gigantul rus Gazprom pentru a vinde gazele ruseşti în România, şi-a notificat deja clienţii din România că, de la începutul acestui an, a majorat preţul de vânzare a gazelor naturale cu 2%, scrie Economica.net.

Procentul de 2% este exact taxa pe cifra de afaceri pe care toate firmele din sectorul energiei şi gazelor care au licenţă de funcţionare de la ANRE trebuie să o plătească, începând din acest an, potrivit prevederilor OUG 114, publicată în Monitorul Oficial în ultima zi a anului 2018.

Toate companiile din energie trebuie să plătească taxa de 2% pe cifra de afaceri, impusă de Guvern. În schimb, companiile româneşti care produc şi când gaze, Petrom şi Romgaz, sunt obligate să vândă gaz la un preţ plafonat de la 68 de lei/MWh, astfel că ele nu pot taxa clienţii pentru a compensa noul bir.

Plafonarea preţurilor la gaze nu se aplică însă şi gazelor venite din import. Aşadar, ruşii pot oricând să majoreze preţul resursei, pentru a-şi compensa taxele suplimentare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite