„Ziua Z“ pentru Uber, Bolt, Yango şi Clever. Clienţii să se aştepte la preţuri şi timpi de aşteptare mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
car sharing

Începând cu 1 noiembrie, şoferii platformelor de transport alternativ Uber, Bolt, Yango sau Clever nu îşi mai pot desfăşura activitatea dacă nu sunt complet în legalitate. Clienţii trebuie să se aştepte, cel puţin o perioadă, la tarife mai mari, mai dinamice şi la timpi de aşteptare prelungiţi, din cauza numărului mai mic de şoferi.

Vineri, 1 noiembrie, intră în vigoare prevederile OUG 49/2019 care reglementează serviciile de ridesharing în România. Până acum, au primit aviz de funcţionare în România platformele Uber şi Bolt (aviz tehnic provizoriu), dar şi Clever (aviz tehnic valabil până la data de 27.10.2020). Până joi seara, Yango nu a primit aviz, potrivit site-ului Ministerului Comunicaţiilor. 

În schimb, nu toţi şoferii acestor platforme au avut timp să obţină întreaga documentaţie pentru a putea practica servicii de transport alternativ. De exemplu, Uber estima la începutul acestei luni că abia jumătate dintre şoferi aveau documentaţia completă.

Toţi şoferii care nu reuşesc să se conformeze integral noilor reguli vor avea conturile suspendate, de la 1 noiembrie, ceea ce înseamnă că nu vor mai putea desfăşura activitatea de ridesharing până nu obţin toate documentele obligatorii.

Cum vor fi afectaţi clienţii

Procesul greoi de autorizare a Uber şi a şoferilor parteneri are efecte şi asupra activităţii, serviciilor oferite şi clienţilor.

Mă aştept să fie zile în care vom vedea timpi mari de aşteptare, tarif dinamic şi serviciul cu siguranţă va fi afectat. Urmează să vedem cât. Nicoleta Schroeder Manager General Uber România

Acest lucru se datorează faptului că cel mai probabil nu toţi şoferii vor avea timp să intre în legalitate până la 1 noiembrie. Drept urmare, dacă vor fi mai puţini şoferi disponibili, deşi cererea de servicii de ridesharing va rămâne constantă, preţurile vor escalada sau vor varia semnificativ. De asemenea, clienţii vor aştepta mai mult să le fie alocat un şofer.

Termenul de autorizare nu a fost prelungit

În Parlament a fost depus un proiect de lege care prevede o posibilă prelungire a termenului limită pentru autorizarea şoferilor, astfel încât 1 noiembrie 2019 să devină 1 februarie 2020.

Însă deşi proiectul de lege a fost adoptat pe 22 octombrie de Parlament, el nu a fost trimis la Cotroceni pentru promulgare.

Potrivit unui răspuns al Administraţiei Prezidenţiale pentru G4Media.ro, până în acest moment legea nu a ajuns la Palatul Cotroceni pentru a fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Actul normativ, adoptat pe 22 octombrie de Camera Deputaţilor, se află încă în perioada în care poate fi contestat la Curtea Constituţională de către senatori sau deputaţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite