Negocierile cu FMI au eşuat şi vor fi reluate la vizita următoare. Finanţatorii externi nu au acceptat reducerea CAS şi o serie de măsuri sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Schaechter, şefa misiunii FMI în România, a cerut Guvernului măsuri compensatorii pentru reducerea CAS FOTO Adevărul
Andreea Schaechter, şefa misiunii FMI în România, a cerut Guvernului măsuri compensatorii pentru reducerea CAS FOTO Adevărul

Negocierile dintre reprezentanţii Guvernului şi cei ai delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene şi Băncii Mondiale au eşuat, după ce instituţiile financiare internaţionale nu au acceptat propunerea Executivului privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie, dar şi alte măsuri cu impact social.

UPDATE Ponta: Guvernul îşi permite reducerea CAS în 2014, dar nu a identificat resurse pentru 2015 şi 2016 

Guvernul îşi poate permite reducerea CAS în 2014, dar măsura trebuie să fie sustenabilă pe termen lung, în 2015 şi 2016, ani pentru care nu au fost identificate resursele, a declarat joi premierul Victor Ponta, într-un interviu acordat Bloomberg.

"Pentru 2014 este evident că ne putem permite să avem o reducere a CAS, datorită veniturilor bugetare mai bune, dar aceaste măsuri trebuie să fie sustenabile pe termen lung, în 2015, 2016. În acest caz nu au fost identificate încă măsurile care să facă sustenabilă reducerea CAS", a arătat Ponta.


UPDATE Variantă propusă: reducerea CAS în etape

O variantă luată în discuţie a fost ca reducerea CAS să fie operată în etape, respectiv de la 1 iulie şi 1 ianuarie 2015, fără ca până la această oră să fie luată o decizie. Negocierile cu FMI s-au mutat de la Palatul Victoria la Ministerul Finanţelor. 


UPDATE Ponta: România nu va reînnoi acordul cu FMI după expirarea celui actual

România nu va avea nevoie să reînnoiască acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care ajunge la final anul viitor, a declarat premierul Victor Ponta, într-un interviu acordat Bloomberg.

România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează însă să acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja România de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.

Premierul Victor Ponta a declarat joi pentru Bloomberg că FMI a amânat pentru luna noiembrie a treia evaluare a acordului cu România.

Instituţia internaţională nu va încheia procesul de evaluare a acordului preventiv cu România până la întocmirea proiectului de buget pentru anul 2015, a spus Ponta, precizând că acordul stand-by rămâne în grafic.


UPDATE O nouă misiune în iulie-august, sub semnul întrebării

Experţii FMI intenţionează să plece de la Bucureşti fără un raport de evaluare, iar o nouă misiune în iulie-august, pentru rectificarea bugetară, este sub semnul întrebării, FMI dorind mai curând să revină în toamnă, pentru finalizarea proiectului de buget pe 2015.

"Cel mai probabil, conform datelor actuale şi dacă nu intervin schimbări de ultim moment, FMI va pleca fără un review şi nici nu este foarte sigur că va reveni în iulie sau august. Detaliile rămân să fie clarificate, la acest moment fiind discuţii la Ministerul Finanţelor", au declarat surse apropiate negocierilor, potrivit Mediafax.


UPDATE Boardul FMI va analiza rezultatele acestei misiuni în toamnă

Negocierile cu FMI vor fi reluate la următoarea vizită la Bucureşti, în iulie sau august, însă boardul FMI se va reuni abia în toamnă pentru a analiza rezultatele misiunii de evaluare.

Actuala evaluare se va încheia astfel fără o scrisoare de intenţie. 

Surse citate de Mediafax au precizat că, potrivit datelor actuale, misiunea FMI ar urma să plece de la Bucureşti fără o scrisoare de intenţie înmânată de către autorităţile române, iar la board-ul din toamnă, cel mai probabil în luna noiembrie, vor fi astfel analizate atât rezultatele acestei misiuni de evaluare, cât şi cele ale misiunii programate pentru iulie-august.

Reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale nu au acceptat măsurile propuse de Guvern întrucât acestea generau creşterea deficitului bugetar şi depăşirea ţintei asumate, iar Executivul nu a venit cu propuneri care să compenseze minusul creat. 

Printre măsurile propuse de Guvern experţilor FMI se numără reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie, schema fiscală pentru restructurarea creditelor, aşa-zisa „electorată“ şi reducerea numărului de angajaţi ai CFR Marfă care ar fi urmat să fie disponibilizaţi.

De asemenea, în domeniul gazelor naturale, FMI a impus României liberalizarea preţului la gaze pentru industrie până la sfârşitul acestui an, dar autorităţile de la Bucureşti ar fi dorit să finalizeze dereglementarea în vara acestui an. Companiile de utilităţi din România se opun acestui plan deoarece nu avem o bursă a gazelor funcţională. 

În plus, experţii instituţiilor financiare internaţionale au fost nemulţumiţi de aplicarea Ordonanţei 109/2011 privind guvernanţa corporatistă în societăţile de stat. Mai exact, făceau referire la schimbările de management privat operate în ultimele săptămâni în companiile din domeniul transporturilor - Tarom, Compania Aeroporturi Bucureşti şi CFR Marfă.  


UPDATE Premierul Victor Ponta a afirmat, la o conferinţă pe teme economice, că nu a dormit bine noaptea din cauza întâlnirii de joi cu oficialii FMI, dar a susţinut că şi-a făcute "temele" cu care să-i convingă că o piaţă energetică competitivă şi taxarea redusă a muncii pot face România mai prosperă.

"Ca să fiu foarte cinstit, nu am dormit bine astă-noapte pentru că, după această conferinţă, am o întâlnire cu partenerii noştri financiari internaţionali, Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială şi trebuie să mă pregătesc", le-a spus Ponta participanţilor la Conferinţa privind finanţele şi investiţiile regionale pentru Europa de Sud-Est.

Premierul a adăugat că întotdeauna este "'o mare provocare"" pentru el să aibă un discurs bun la primele ore ale dimineţii şi şi-a exprimat speranţa că nu va face greşeli.


Astăzi a avut loc la Palatul Victoria o ultimă întâlnirea între reprezentanţii Guvernului şi cei ai delegaţiei comune Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană şi Banca Mondială, punctul esenţial pe agenda discuţiilor fiind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale.

FMI nu a respins din start reducerea CAS, însă cere măsuri compensatorii pentru acoperirea golului bugetar generat de o astfel de decizie. 

Premierul Victor Ponta a spus ieri că speră ca relaxarea impozitării muncii să fie efectuată „într-o perioadă de timp rezonabilă“ şi susţinută inclusiv de opoziţie.

„Ne apropiem de finalul discuţiilor cu partenerii noştri internaţionali, Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială. Mâine (joi - n.r.), vom avea o întâlnire finală în care tragem nişte concluzii. Important este ca obiectivul principal, şi anume o relaxare fiscală în ceea ce priveşte impozitarea muncii, să fie atins într-o perioadă de timp rezonabilă. Astăzi ştiu că se întâlnesc şi cu reprezentanţii opoziţiei. Sincer, sper ca şi aceştia să nu-şi fi schimbat părerea, în special foştii colegi liberali, şi să susţină Guvernul în efortul pe care îl facem, de relaxare fiscală, ţinând cont de datele foarte bune privind creşterea economică, reducerea deficitului, a cheltuieililor bugetare de la începutul anului“, a spus Ponta, la începutul şedinţei de guvern, în faţa presei.

Misiunea a analizat în principal execuţia bugetară din primele cinci luni ale anului, precum şi perspectivele privind creşterea economică şi încasările la bugetul de stat.

În ultima scrisoare de intenţie, Guvernul s-a angajat că va "încerca" să implementeze, în a doua parte a acestui an, o reducere semnificativă a cotei contribuţiilor sociale, într-o manieră "neutră din punct de vedere bugetar", cu accentul pe măsuri de lărgire a bazei de impozitare.

Misiunea delegaţiei FMI în România a început pe 2 iunie şi urmează să se încheie luni, 16 iunie, însă negocierile finale cu reprezentanţii Executivului au loc astăzi. 

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite