Zeci de mii de români rămân fără furnizori de gaze. Cum încearcă ANRE să rezolve situaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
conducta gaz gazoduct robinet

Plafonarea preţurilor la gazele naturale, impusă de autorităţi furnizorilor în scopul de a proteja populaţia şi micile întreprinderi de scumpirile uriaşe, s-a dovedit a fi un cuţit cu două tăişuri.

Şase furnizori de gaze au anunţat deja ANRE că renunţă la afacere, din cauza costurilor mari de achiziţie pe care sunty nevoiţi să le suporte şi pe care nu şi le pot recupera după livrarea gazelor către consumatori.

Aşa se face că, în ultimele două luni, Hargaz Harghita Gaz, Măcin Gaz, Progaz P&D, Vega 93, Restart Energy şi Tulcea Gaz au anunţat deja ANRE şi chiar şi Transgaz că nu mai vor să fie furnizori de gaze naturale, clienţii lor fiind preluaţi automat de Engie, desemnată Furnizor de Ultimă Instanţă (FUI).

Doar că, pusă în faţa fluxului mare de clienţi şi, implicit, a costurilor aferente, şi Engie a notificat ANRE că nu mai doreşte să fie FUI.

„ENGIE Romania S.A. a notificat A.N.R.E., la sfârşitul lunii octombrie, cu privire la renunţarea statutului de furnizor de ultimă instanţă începând cu data de 15.12.2021. Decizia de renunţare a fost luată având în vedere evoluţia fără precedent a preţurilor gazelor naturale şi contextul de incertitudine generată de imposibilitatea de a previziona din timp preluarea clienţilor acestor furnizori şi de a asigura pentru aceştia cantităţile necesare de gaze.

În decurs de doar două săptămâni, ENGIE Romania a preluat aproximativ 20.000 de clienţi din portofoliul a trei furnizori care au renunţat la licenţa de furnizare de gaze naturale. Pe lângă efectele operaţionale generate de preluarea acestor clienţi, schema de sprijin recent intrată în vigoare creează dezechilibre financiare majore pentru companie. 

Mecanismul actual de plafonare prevăzut de Legea 259/2021 nu asigură recuperarea integrală a costurilor reale de achiziţie ale ENGIE Romania deoarece este luat în considerare preţul mediu de achiziţie aplicabil în perioada 1 aprilie 2021-31 martie 2022 şi nu preţul de piaţă la care achiziţionăm gazele.

ENGIE Romania înţelege contextul dificil actual şi doreşte să aibă o abordare prudentă şi responsabilă, care să asigure continuitatea alimentării cu gaze naturale a portofoliului său de 1,9 milioane de clienţi”, a informat Engie, potrivit Economica.net.

Cum încearcă ANRE să repare situaţia

Pusă în faţa acestei situaţii cel puţin ieşite din comun, ANRE a încercat să rezolve pe ultima sută de metri problemele din piaţă, modificând regulamentul privind desemnarea FUI.

"Niciun consumator nu riscă să rămână nealimentat cu gaze. ANRE desemnează un furnizor de ultimă instanţă (FUI), adică un furnizor care îi poate prelua la preţul cel mai mic. ANRE poate obliga respectivul FUI să preia aceşti clienţi", au adăugat responsabilii reglementatorului pentru Agerpres.

Principalele modificări ale regulemantului, consultate de economica.net, sunt următoarele:

-au fost modificate principiile desemnării FUI, fiind stabilit ca ANRE să desemneze un număr de cel puţin 5 FUI a căror cotă de piaţă cumulată, din punctul de vedere al numărului de clienţi finali, să fie de minimum 70%

– în cazul în care, pe parcursul anului, FUI nu mai îndeplineşte oricare dintre condiţiile de eligibilitate, acesta are obligaţia de a informa ANRE în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data înregistrării situaţiei respective;

-au fost modificate condiţiile în care un furnizor poate renunţa la statutul de FUI, respectiv doar în situaţia în care lista FUI desemnaţi conţine cel puţin 5 furnizori a căror a căror cotă de piaţă cumulată, din punctul de vedere al numărului de clienţi finali este de minimum 70%;

-a fost modificat termenul în care furnizorul poate transmite la ANRE o notificare prin care îşi exprimă intenţia de a renunţa la statutul de FUI, respectiv, de la 45 zile la 60 zile înaintea datei de la care acesta doreşte să renunţe;

-în situaţia în care decizia de desemnare a unui FUI îşi încetează aplicabilitatea, clienţii pentru care acesta asigura furnizarea gazelor naturale în regim de UI urmează să fie preluaţi de un FUI stabilit de ANRE, în condiţiile Regulamentului;

ANRE a instituit obligaţia ca un FUI să ţină clientul, pe care l-a preluat fiind obligat de regulament, timp de cel puţin 12 luni în portofoliul său. Este vorba de clienţi cu un consum anual de până la 28.000 MWh, categorie în care intră toţi casnicii şi o parte din cei comerciali. Pentru cei cu consum mai mare, preluarea de către FUI se face la cerere şi obligaţia de a menţine furnizarea în regim de ultimă instanţă este de o lună

Acelaşi regulament obligă FUI ca, timp de cel puţin trei luni de când a fost obligat să preia un client de la un furnizor care a murit, să nu îi crească preţul. Doar în cazul în care preţul din piaţă scade, FUI poate modifica preţul. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite