Zamfir: Indicele ROBOR este trucat. Trebuie scos din calculul ratelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul ALDE, Daniel Zamfir, a declarat marţi că, în urma audierii fostului trezorier Bancpost, Lucian Isar, a reieşit că indicele ROBOR este „aranjat”, fiind imperios necesară scoaterea acestuia din calculele ratelor la credite.

„În urma audierii a unui alt reprezentant al băncilor care au participat la procedura de fixing din acea perioadă, am constatat, dacă mai era nevoie, că indicele ROBOR, cel la care se raportează azi ratele românilor, este unul trucat, este unul aranjat, n-are nicio legătură cu realitatea şi dincolo de faptul că BNR a intervenit brutal ca să stabilească acest indice am să solicit imediat după ce se va termina această şedinţă colegilor mei să prezentăm o informare succintă din care să rezulte foarte clar că indicele ROBOR trebuie rapid decuplat de la ratele românilor. Indicele ROBOR este rezultatul unui mecanism care n-are nicio legătură cu realitatea şi va trebui să dispară urgent din ceea ce înseamnă calculul ratelor românilor”, a spus Daniel Zamfir.

Acesta a explicat că, periodic, 20 de trezorieri din bănci erau convocaţi la BNR, loc unde se stabileau de către conducătorii instituţiei cât să fie indicele ROBOR.

„Ne-a confirmat şi domnul Lucian Isar faptul că acele tranzacţii erau unele trucate, stabilite undeva la BNR sau în Parcul cu platani. A confirmat faptul că cei 20 de trezorieri ai băncilor şi nu numai ei erau convocaţi periodic la BNR sau la Parcul cu platani, locul unde se făceau chermeze, loc unde se stabileau de către conducătorii BNR cât să fie indicele ROBOR, cu cât să împrumute băncile statul român”, a adăugat senatorul.

El doreşte să sesizeze Biroul Permanent al Senatului pentru a îi convoca pe reprezentanţii BNR, inclusiv Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere a Băncii Naţionale, în cazul influenţării cursului de schimb şi a indicelui ROBOR.

Zamfir consideră că este necesară reaudierea preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, privind investigaţia condusă de instituţia sa între 2008 şi 2011, deoarece aceasta a fost închisă “în mod dubios”.

El a afirmat că se va consulta cu colegii săi pentru a face o propunere Guvernului şi Băncii Naţionale privind decuplarea „în mod urgent” a ROBOR de ratele românilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite