VIDEO Zamfir, apostrofat dur de Tăriceanu, când l-a întrebat pe Isărescu dacă s-a împrumutat de la FNI-ul lui Sorin Ovidiu Vântu: Nu e corect, Daniel!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discuţiile purtate marţi la Senat pe tema modului de calcul a ROBOR au luat o turnură aparte: Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, l-a apostrofat pe colegul Daniel Zamfir, când a insinuat că Ministerul Finanţelor s-ar fi împrumutat de la FNI, pe vremea când Isărescu era premier.

După ce Zamfir l-a întrebat pe Mugur Isărescu dacă s-a finanţat în 2000 de la fondul de investiţii al mogulului Sorin Ovidiu Vîntu, referindu-se de fapt la cumpărarea de titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor, Tăriceanu a intervenit în discuţie.

”Nu e corect, Daniel. Să nu creăm acum titluri de presă… Putea să cumpere şi Bercea Mondialu”, a spus Tăriceanu.

Intervenţia a fost făcută însă după ce Mugur Isărescu negase uluit, iar Zamfir i-a sugerat că ar avea documente din care reiese că FNI ar fi cumpărat titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor în 2000, când Isărescu era premier. 

”Nu ştiu, pentru că nu eram ministrul Finanţelor, dl Remeş era”, a spus Isărescu.

Anterior, Tăriceanu îi ceruse de două ori lui Zamfir să nu îl mai întrerupă pe Isărescu: ”Lasă-l să vorbească”, i-a spus la un moment dat.

Economiştii BNR vs. inginerii din Senat

Senatorul ALDE, Daniel Zamfir, l-a interpelat marţi pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cerându-i să spună dacă profitul BNR ar fi putut fi folosit pentru ţinerea inflaţiei în frâu.

În replică, Isărescu a afirmat: „Noi dăm, 80% din profitul BNR statului. Nu toate băncile fac asta. Suntem singura bancă centrală care are un asemenea impozit pe profit”.

„Am avut 4 sau 5 ani de pierderi în sistemul bancar. Statul român n-a dat un cent. De ce lansaţi astfel de lucruri”, a spus Isărescu.

Isărescu a subliniat de mai multe ori că BNR are o misiune grea, având în vedere că are mâinile legate din cauza taxei impuse pe activele bancare în funcţie de creşterea ROBOR.

La audierile de marţi din Comisia economică dinSenat au participat, pe lângă Mugur Isărescu şi membri ai Consiliului de Administraţie al BNR, preşedintele Comisiei Daniel Zamfir, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, Şerban Nicolae, Ilie Năstase şi Florin Cîţu.

Tăriceanu este specializat ca inginer constructor hidrotehnician, diplomă obţinută în 1981, în timp ce PSD-istul Şerban Nicolae are o licenţă în Ştiinţe juridice, obţinută în 1997, fără a menţiona însă şi facultatea sau Universitatea la care a absolvit-o, şi un doctorat în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, datat 2009.

În ce-l priveşte pe Daniel Zamfir, acesta este absolvent al Institutului de Construcţii Bucureşti şi al Colegiului Naţional de Apărare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite