WP: SUA şi aliaţii europeni ar putea încerca să priveze mai multe sectoare ale economiei ruse de semiconductori

WP: SUA şi aliaţii europeni ar putea încerca să priveze mai multe sectoare ale economiei ruse de semiconductori

Foto: Arhiva Adevărul

De asemenea, ruşii ar putea fi lipsiţi de acces la anumite tipuri de dispozitive electronice, notează The Washington Post.

Aplicarea de restricţii la exporturi împotriva Federaţiei Ruse, posibilitate luată în considerare de Washington, ar viza industriile de înaltă tehnologie ale economiei ruse, prin interzicerea furnizării de semiconductori, precum şi privarea ruşilor de acces la anumite tipuri de dispozitive electronice. Acest lucru a fost raportat duminică de versiunea electronică a The Washington Post, citând oficiali americani.

Dacă Moscova invadează Ucraina, administraţia Biden ameninţă că va folosi noi restricţii la export pentru a paraliza industriile strategice ale Rusiei, de la inteligenţa artificială, la calculul cuantic şi la aviaţia civilă. Administraţia Biden ar putea decide, de asemenea, să utilizeze restricţiile pe o scară mai largă, au spus oficialii, într-un mod care i-ar putea priva pe ruşii de unele smartphone-uri, tablete şi console de jocuri.

Publicaţia afirmă că „practic toate dispozitivele electronice din zilele noastre includ semiconductori”. Potrivit evaluării, „abia dacă există un semiconductor pe planetă care să nu fi fost fabricat cu instrumente americane sau proiectat cu software american”. Potrivit ziarului, „administraţia ar putea încerca să oblige companiile din alte ţări să nu mai exporte aceste tipuri de mărfuri în Rusia”.

"Analiştii spun că Rusia este vulnerabilă pentru că nu produce volume mari de cipuri. Nu produce, în special, semiconductori de înaltă calitate, necesari pentru calculele complexe, zonă dominată de Taiwan, Coreea de Sud, Statele Unite, Europa şi Japonia", - se notează în articol.

„Acum, oficialii de la Washington spun că lucrează cu aliaţii europeni şi asiatici pentru a dezvolta o variantă de reglementări menită să oprească furnizarea de componente critice pentru industriile în care preşedintele rus Vladimir Putin are ambiţii mari, cum ar fi aviaţia civilă, transportul maritim şi tehnologiile înalte", se precizează în articol. „Puterea acestor restricţii la export este că putem slăbi şi reduce capacitatea acestor sectoare de a deveni o sursă cheie de creştere pentru economia rusă”, a spus un oficial al administraţiei Biden.

Mediul de afaceri va fi împotriva
Totuşi, articolul precizează că „aceste măsuri se pot confrunta cu opoziţia din partea comunităţilor de afaceri americane şi europene, care se tem că utilizarea restricţiilor la export ar putea provoca un răspuns rusesc în alte zone şi, în cele din urmă, ar putea forţa alte companii străine să încerce să evite utilizarea tehnologiilor produselor lor.

Administraţia nu a decis încă dacă va impune restricţii la export în sectoarele strategice sau la dispozitivele de zi cu zi, au spus oficialii.

Administraţia Biden afirmă că ar putea impune Rusiei aceleaşi interdicţii de export ca şi Iranul, Cuba, Siria şi Coreea de Nord pentru avioane, echipamente de telecomunicaţii şi software.Cu toate acestea, exporturile SUA către Rusia în aceste zone sunt relativ mici, aşa că aceste măsuri ar avea un efect limitat, cu excepţia cazului în care alte ţări impun restricţii similare.”

Materialul conţine un comentariu al unui oficial german care a menţionat că Berlinul şi Washingtonul poartă consultări strânse cu privire la problema sancţiunilor.

În plus, articolul conţine un comentariu în limba engleză al unui reprezentant al Rostec. „Posibila introducere de sancţiuni suplimentare va afecta în principal interesele companiilor americane care lucrează pentru export”, a spus el.

Potrivit publicaţiei, Federaţia Rusă poate conta şi pe asistenţa părţii chineze. Un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei în Statele Unite a remarcat că „China se opune întotdeauna sancţiunilor unilaterale din partea oricărei ţări”, precum şi încercărilor acestora de a-şi extinde legile în alte state.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările