Vladimir Putin îşi resuscitează banca abia mutată la Budapesta, unde şi România este acţionar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Internaţională de Investiţii (BII), abia relocată la Budapesta, va fi resuscitată prin fuziunea cu o altă bancă rusească, fostă instituţie financiară a CAER, scrie romania.europalibera.org.

Guvernul Viktor Orbán poartă negocieri pentru mutarea la Budapesta a unei noi bănci ruseşti, a aflat Népszava, citând surse din medii financiare. De data aceasta este vorba de Banca Internaţională de Cooperare Economică (IBEC), fostă instituţie financiară a ţărilor membre ale Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (CAER). IBEC are sediul la Moscova şi deţine un capital de 400 de milioane de euro, notează publicaţia online.

Péter Szijjártó, şeful diplomaţiei ungare, a anunţat anul trecut că Ungaria vrea să adere din nou la IBEC, după ce, în 1991, părăsise banca creată de ţările comuniste în 1963. Deşi acordul de aderare a Ungariei aşteaptă încă să fie ratificat, aducerea unei noi bănci ruseşti la Budapesta se înscrie în politica guvernului Orbán de deschidere spre Est. Toate acestea ar putea avea legătură şi cu mutarea la Budapesta, vara aceasta, a Băncii Internaţionale de Investiţii (BII), o altă creaţie financiară a CAER. Cum anterior a existat şi propunerea ca ambele bănci să fuzioneze, dacă intenţiile sunt reale, acest lucru se poate înfăptui chiar în capitala Ungariei.

La mijlocul lunii august, Direkt36 scria că Viktor Orbán a dat garanţii Statelor Unite că va pune piciorul în prag în chestiunea Băncii Internaţionale de Investiţii, pentru că angajaţii ei ar spiona pentru ruşi. Premierul maghiar promitea că va trimite peste BII serviciile secrete ungare. 

Câţi bani a vărsat România în capitalul BII

Datele postate pe site-ul BII arată că, la sfârşitul anului trecut, Guvernul României şi-a majorat cota parte a capitalului social al Băncii Internaţionale de Investiţii (BII) până la 7,04% printr-o contribuţie suplimentară de 4 milioane de euro. Astfel, cota parte a României a crescut la 22,45 milioane euro, ceea ce o plasează pe locul cinci printre statele participante la BII.  

„Capitalizarea suplimentară a băncii noastre demonstrează încrederea pe care o are Bucureştiul faţă de posibilităţile noastre de realizare a unei strategii eficiente de creştere pentru perioada 2018-2022, bazate pe rezultatele pozitive a reformei BII şi relansarea activităţii ei", menţiona anul trecut preşedintele interimar al consiliului de administraţie a BII, Alexandru Florescu. 

BII ca instituţie financiară este nesemnificativă, cu doar 319 de milioane de euro capital, în timp ce capitalul social al Băncii Europene de Investiţii este de 243 de miliarde de euro. 

Banca Internaţională de Investiţii (BII) a fost înfiinţată ca bancă a CAER (fostul spaţiu economic comunist), printr-un acord semnat pe 10 iulie 1970 între Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, România şi Slovacia (acum membre UE şi NATO), pe lângă Rusia, Mongolia, Vietnam şi Cuba.

Şeful Băncii Internaţionale de Investiţii, legături cu serviciile secrete ruse

Budapesta a întins, recent, covorul roşu pentru Banca Internaţională de Investiţii (BII), fosta bancă a Blocului comunist. În mod normal, scrie New York Times, o astfel de lansare ar fi trecut neobservată, dar s-a aflat că directorul său, Nikolai Kosov, are legături strânse cu agenţiile de spionaj ale Kremlinului, iar pe de altă parte Parlamentul ungar i-a acordat băncii imunitate în cazul anchetelor poliţiei sau ale organelor fiscale. 

Toate acestea i-au făcut pe observatorii occidentali să tragă concluzia că banca ar putea fi folosită ca bază pentru spionajul rus pe teritoriul Uniunii Europene, scrie NYT. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite