Virgil Popescu: ANRE putea preveni criza din energie, dar a gestionat prost situaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat joi la Adevărul Live care sunt principalele măsuri ce vor fi luate de stat pentru a redresa criza din energie, precizând că ANRE ar fi putut să o prevină, dar a gestionat prost situaţia.

Întrebat cum s-a ajuns la criza preţurilor pentru energie, ministrul a răspuns: 

„Avem nişte instituţii de control care au reacţionat prost şi puteau să preîntâmpine criza. Nu mă refer la ANPC, care prin definiţie reacţionează în momentul în care se întâmplă ceva, mă refer la ANRE. 

Este bine că a reacţionat până la urmă. Posibil că pe toţi ne-a luat prin surprindere faptul că s-au întocmit facturi în mod eronat, nu ne aşteptam. Am intervenit şi aici, am modificat legislativ ieri, ca să preîntâmpinăm.

Sper şi cred că nu vom mai avea situaţii de întocmire eronată a facturilor. Relaţia instituţională între Ministerul Energiei şi ANRE este bună, colaborăm. Ne ajutăm unii pe alţii”, a declarat Virgil Popescu.

Acesta a explicat că luni seară a avut o discuţie în şedinţa coaliţiei, iar pachetul de măsuri a fost agreat de toate partidele. 

„Încercăm, împreună cu colegii de la celelalte ministre, să operaţionalizam acest proiect de OUG pe care vrem ca mâine să fie pus în transparenţă decizională pentru a fi adoptat săptămâna viitoare.

Tot o măsură agreată în coaliţie a fost aceea de a obliga furnizorii să refacă facturile întocmite cu nerespectarea mecanismelor de plafonare şi compensare, sistarea unor eventuale penalităţi până la refacere şi am interzis debranşarea clienţilor casnici. Ca măsură, pentru clienţii casnici o să avem un plafon de 0,80 lei/ kwh indiferent cât este consumul şi pentru cei care consumă până în 500 de kw, deci observaţi şi o mărire a limitei de consum, la care se aplică 10% acea marjă, vorbim de 0,68 lei, iar pentru gaze am scăzut plafonul la 0,31 lei/ kwh. Vorbim de scădere consistentă a facturilor românilor”, a completat ministrul.

Întrebat pe ce perioadă se vor aplica aceste măsuri, dat fiind că s-au vehiculat mai multe termene, iar proiectul de OUG nu este încă făcut public, ministrul a spus că speră ca acesta să fie pus în transparenţă vineri.

„Mâine vom pune în transparenţă pachetul de măsuri pe energie. Măsurile vor fi aplicate până la 31 martie, când va fi făcută o evaluare şi vom vedea ce măsuri vom lua în aprilie, dacă va fi cazul. Noi ne aşteptăm ca din luna aprilie preţul gazelor naturale să sufere o descreştere.

Perioada de interzicere a debranşării se extinde cu încă 90 de zile de la încetarea prevederilor legii plafonării şi compensării. După ce am încheiat această lege, până în iunie când avem recalculările, vorbim de 90 de zile după acel termen”, a adăugat ministrul.

Citeşte şi:

 

Preşedintele ANRE a plecat în concediu în Republica Dominicană, în plin scandal al facturilor la energie

 

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite