Virgil Popescu: 80% din termocentralele de la noi şi-au depăşit durata de viaţă. Reactoarele nucleare modulare mici sunt o tehnologie sigură şi de încredere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook Virgil Popescu
Foto: Facebook Virgil Popescu

Acordul de Cooperare pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR) de tip NuScale în România a fost semnat joi, 4 noiembrie, la Glasgow. Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a explicat ce înseamnă această tehnologie şi cât de important este rolul energiei nucleare pentru ţara noastră, în condiţiile în care 80% din termocentralele de la noi şi-au depăşit durata de viaţă.

În cadrul unei confererinţe, La Glasgow, ministrul a transmis că autorizarea de către autoritatea de reglementare în domeniul nuclear a SUA a reactoarelor modulare mici dezvoltate de NuScale Power înseamnă că această tehnologie este sigură şi de încredere.

„Prin acordarea primului SMR (reactor nuclear modular de mici dimensiuni - Small Modular Reactor) a autorizării din partea US Nuclear Regulatory Commission, tehnologia NuScale reprezintă o tehnologie nucleară sigură, de încredere şi scalabilă, care îndeplineşte solicitările noastre, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii românilor", a afirmat Popescu.

Ministrul Energiei a participat la semnarea de către directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, şi de preşedintele şi directorul general al NuScale Power, John L. Hopkins, a documentelor oficiale ale acordului pe baza căruia cele două companii vor coopera pentru construcţia unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni în România.

Popescu a menţionat că autorităţile româneşti au în vedere plasarea de centrale cu reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni în locaţiile termocentralelor pe cărbune existente.

„Pe baza Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, România plănuieşte să-şi reducă emisiile de CO2 cu 55% până în 2030 (...). Dezvoltarea de noi capacităţi până în 2030 este esenţială, cum 80% din termocentrale şi-au depăşit durata de viaţă normală, iar 66% din emisiile de CO2 sunt generate de sectorul energetic. Energia nucleară are un rol esenţial în decarbonizare. (...) 

Construirea unui reactor modular mic funcţional este o soluţie tehnologică avansată şi sigură, cu beneficii de mediu dovedite, producând energie fără emisii şi care aduce beneficii directe sociale şi economice comunităţii şi care produce prosperitate economică. (...) 

O centrală SMR cu şase module, adică una de 462 megawaţi, va evita emiterea din cărbune a 4 milioane de tone de emisii de CO2 anual, sau echivalentul a eliminării de pe şosele a 6,6 milioane de maşini anual. (...) 

Ţinta noastră este să plasăm SMR în locaţiile termocentralelor pe cărbune existente, obţinând astfel reducerea amprentei de carbon, cu salvarea locurilor de muncă şi a veniturilor locale şi garantând o tranziţie acceptabilă pentru termocentralele pe cărbune existente, pentru lucrătorii din acestea, pentru comunitate şi pentru afacerile locale", a adăugat Virgil Popescu.

NuScale este singurul reactor SMR care a primit certificarea

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al Statelor Unite, remis marţi de Ambasada SUA la Bucureşti, NuScale este singurul reactor SMR care a primit certificarea de proiectare de la Comisia de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission).

Prin această iniţiativă, este de aşteptat ca primul modul NuScale să fie construit până în 2027, iar prima unitate completă cu 6 module să fie finalizată până în 2028. Acest lucru înseamnă cu doi ani înainte ca reactorul să fie utilizat în Statele Unite, conform planificării, se menţionează în comunicatul remis de Ambasada SUA la Bucureşti.

Pe pagina sa de Facebook, ministrul a mai transmis: „Veşti extraordinare pentru viitorul energiei din România! Astăzi împreună cu Secretarul SUA pentru Energie Jennifer M. Granholm am anunţat încheierea unui nou parteneriat între România şi SUA pentru pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR) de tip NuScale în România, care a fost semnat în marja celei de-a 26-a Conferinţe a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (COP26) de la Glasgow, Scoţia. 

Ne propunem să dezvoltăm în România primul SMR până în 2030 pentru a ne îndeplini cererea critică de energie verde şi obiectivele ecologice, pentru a ne asigura că generaţiile copiilor noştri vor avea un viitor verde. 

Decarbonizarea cu energie nucleară este posibilă! (….) Înlocuirea centralelor pe cărbune cu SMR-uri poate ajuta comunităţile româneşti şi lucrătorii din fabrici să participe la tranziţia către energia verde, continuând în acelaşi timp să ofere beneficii economice locale. 

Vreau să le mulţumesc şi celor care au muncit pentru a avea acest acord astăzi: Cosmin Ghiţă - CEO SNN şi John L. Hopkins - CEO - NuScale Power. 

De asemenea, vreau să subliniez eforturile pe care le-a făcut şi preşedintele României Klaus Iohannis pentru a întări acest parteneriat, care a fost perfectat şi în cadrul întrevederii pe care a avut-o cu Reprezentantul Special al Preşedintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă şi Membru al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kerry, în marja Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26). Decarbonare fără energie nucleară nu se poate şi SMR-urile sunt soluţia!”, a transmisministrul Energiei.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Energiei, compania americană NuScale Power şi Societatea Naţională Nuclearelectrica au convenit să lucreze în vederea instalării unei centrale NuScale SMR în ţara noastră  până în 2027/2028.  

Conform sursei citate, sursa de energie cu zero emisii de carbon va contribui la atingerea ţintelor asumate de România de a elimina treptat producţia de energie pe bază de cărbune până în 2032 şi va sprijini în continuare parteneriatul strategic SUA-România privind desfăşurarea energiei nucleare civile.

„Statele Unite consideră energia nucleară o tehnologie esenţială în efortul global de reducere a emisiilor, extinderea oportunităţilor economice şi, în cele din urmă, combaterea schimbărilor climatice”, a spus Secretarul SUA pentru Energie Jennifer M. Granholm. „Încurajăm şi sprijinim dezvoltarea SMR de zeci de ani şi este extrem de îmbucurător să sărbătorim această etapă importantă pentru România pentru a-i ajuta să-şi atingă obiectivele climatice.”

Potrivit Ministerului Energiei, SMR şi alte tehnologii nucleare avansate vor permite ţărilor să genereze mult mai multă energie fără emisii de carbon la costuri mai mici pentru a revitaliza industria energiei nucleare la nivel mondial. 

Departamentul de Energie al SUA a investit peste 400 de milioane de dolari din 2014 pentru a accelera dezvoltarea şi implementarea SMR-urilor.

„Înlocuirea centralelor pe cărbune cu SMR poate ajuta comunităţile româneşti şi lucrătorii din fabrici să participe la tranziţia către energia verde, continuând în acelaşi timp să ofere beneficii economice locale. Această strategie serveşte drept catalizator pentru implementările în alte ţări ale Iniţiativei Celor Trei Mări care încearcă să decarbonizeze şi consolidează în continuare parteneriatul strategic dintre Statele Unite şi România.

România plănuieşte să reducă emisiile de carbon cu 55% până în 2030 şi să reducă dependenţa de importuri de combustibili fosili de la 20,8% la 17,8% în 2030. Energia nucleară, care contribuie în prezent cu 33% la producţia de energie fără emisii a ţării va avea un rol esenţial în realizarea aceste obiective de decarbonizare şi asigurarea tranziţiei energetice către o economie fără carbon.”, transmite ME.

Citeşte şi: Virgil Popescu: România va construi primul reactor modular de mici dimensiuni. Nuclearelectrica şi NuScale Power au semnat acordul de Cooperare

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite