Viorica Dăncilă vrea să cumpere un avion pentru demnitari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aeronava va fi folosită de şeful statului, premier şi miniştri, în deplasările externe  FOTO Inquam Photos Octav Ganea
Aeronava va fi folosită de şeful statului, premier şi miniştri, în deplasările externe  FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, într-o discuţie informală cu presa la Palatul Victoria, că va discuta cu ministrul Apărării Gabriel Leş şi ministrul Transporturilor Lucian Şova despre oportunitatea cumpărării unei aeronave pentru demnitari, scrie Mediafax.

Discuţiile vor avea loc în perioada următoare, a precizat şeful Executivului. Dăncilă a adăugat că o astfel de aeronavă care să fie folosită de şeful statului, premier şi miniştri, în deplasările externe ar reduce semnificativ costurile, în contextul în care numărul deplasărilor din prima jumătate a anului viitor va fi mai mare deoarece România preia Preşedinţia Consiliului UE.

Guvernul avea în vedere încă din anul 2013, când Executivul era condus de Victor Ponta, să achiziţioneze o aeronavă pentru demnitari, însă demersul a rămas la nivel de intenţie.

Premierul de atunci, Victor Ponta, anunţa că Guvernul şi-a propus să achiziţioneze o aeronavă de 12 locuri pentru a fi folosită în deplasările oficiale de către preşedintele României, prim-ministru, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi miniştri.

În 2016, Dacian Cioloş a semnat o decizie care prevedea înfiinţarea unei comisii specială, conduse de ministrul Transporturilor, principalul scop fiind elaborarea unui act normativ privind finanţarea achiziţionării avionului.

„Comisia are ca atribuţii: promovarea, în condiţiile legii, a memorandumului prin care se supune aprobării CSAT formatul pentru constituirea, în mod etapizat, a capabilităţii aeriene destinate zborurilor speciale; elaborarea unui act normativ pentru asigurarea finanţării necesare achiziţiei unei aeronave în cursul anului 2016, care urmează a fi promovat, în condiţiile legii, de autoritatea contractantă; elaborarea normelor speciale de achiziţie (...) monitorizarea de către instituţiile implicate a demersurilor necesare pentru operaţionalizarea aeronavei, începând cu data de 1 ianuarie 2017, respectiv stabilirea costurilor de mentenanţă şi operare, precum şi formularea propunerilor de alocări bugetare necesare în proiectul bugetului de stat pe anul 2017”, se arăta în documentul publicat în Monitorul Oficial.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite