Viorel Ştefan (PSD): Acordul cu FMI este suspendat temporar, până se găsesc soluţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Comisiei de Buget-finanţe-bănci din Cameră, deputatul PSD Viorel Ştefan, a arătat că acordul cu FMI rămâne în aceeaşi stare de suspendare de la jumătatea anului trecut, până se găsesc soluţii FOTO Adevărul
Preşedintele Comisiei de Buget-finanţe-bănci din Cameră, deputatul PSD Viorel Ştefan, a arătat că acordul cu FMI rămâne în aceeaşi stare de suspendare de la jumătatea anului trecut, până se găsesc soluţii FOTO Adevărul

Preşedintele Comisiei de Buget-finanţe-bănci din Cameră, deputatul PSD Viorel Ştefan, a declarat, luni, că acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană (CE) şi Banca Mondială (BM) este suspendat temporar, până se găsesc soluţii la nivel de experţi la problemele care nu au fost armonizate.

„Această misiune (a FMI, n.r.) se va solda cu o notă a experţilor instituţiilor financiare care îşi vor prezenta punctul de vedere în clar în legătură cu ce trebuie făcut în aceste domenii, urmând ca la nivel de experţi să se pregătească soluţii care se vor armoniza în perioada următoare“, a spus Viorel Ştefan, după întrevederea dintre delegaţia FMI, BM şi CE cu deputaţii membri ai Comisiei de buget- finanţe-bănci.

„Altfel spus, acordul în sine rămâne în vigoare, iar faptul că nu se semnează o scrisoare de intenţie înseamnă o suspendare temporară până când experţii Guvernului cu experţii instituţiilor internaţionale se vor pune de acord asupra problemelor care nu au fost armonizate în interiorul acestei misiuni“, a adăugat Viorel Ştefan.

El a arătat că acordul rămâne în aceeaşi stare de suspendare de la jumătatea anului trecut, până se găsesc soluţii.

Viorel Ştefan a mai arătat că reprezentanţii instituţiilor internaţionale solicită ca România să revină la graficul la care s-a anagajat în privinţa creşterii preţurilor la gazele naturale şi care a fost suspendat la jumătatea anului trecut.

„De fapt este un angajament mai vechi, nu este o noutate ceea ce solicită reprezentanţii instituţiilor internaţionale: revenirea la graficul la care România s-a angajat mai demult şi care a fost suspendat de la jumătatea anului trecut. Ori este o decizie care presupune expertize mai ample şi ar fi fost incorect ca acum să se tranşeze aceste chestiuni doar din unicul interes de a avea o scrisoare de intenţie“, a menţionat deputatul PSD.

Viorel Ştefan a mai spus că miza acordului cu FMI nu constă în a accesa bani de la Fond, ci în a beneficia de expertiza instituţiilor financiare, el arătând că România este curtată pe piaţa financiară internaţională şi că există şi „soluţii româneşti”.

„România nu a accesat bani pentru că miza nu este să accesăm bani de la FMI. România este o mireasă curtată pe piaţa financiară internaţională. Nu este o miză să accesăm banii Fondului, indiferent dacă se semnează sau nu scrisoarea de intenţie. Miza e să beneficiem de expertiza acestor instituţii, nu să accesăm bani”, a spus Viorel Ştefan.

El a arătat că, în caz de criză financiară internă sau externă, România are un buffer care poate acoperi timp de şase luni necesităţile de finanţare.

Viorel Ştefan a spus că există şi „soluţii româneşti” la problemele existente şi că FMI, BM şi CE nu deţin adevărul absolut.

„Important este ca, în final, cel care are dreptate să fie Guvernul. Eu sper că şi în această materie care azi ar face să nu se semneze scrisoarea, până în primăvară să constatăm că Guvernul a avut dreptate şi soluţiile pe care le propune vor prevala în faţa experţilor acestor instituţii şi vor fi agreate. De ce să fim pesimişti? De ce să credem că doar FMI, BM şi CE deţin adevărul absolut? Poate există şi soluţii româneşti care pot să prevaleze în această materie”, a menţionat Viorel Ştefan.

Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI şi CE în actuala misiune de evaluare, cele două instituţii cerând creşterea abruptă a preţului la gaze pentru populaţie şi CET-uri din aprilie şi restructurarea masivă a companiilor energetice Hunedoara şi Oltenia, a anunţat premierul Victor Ponta.

El a precizat că, în aceste condiţii, nu va fi semnată o scrisoare de intenţie şi că discuţiile pe aceste două puncte de divergenţă, anunţate anterior de MEDIAFAX, vor continua în aprilie, acordul rămânând însă în vigoare.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) au cerut ca liberalizarea preţului la gaze să fie aplicată din luna aprilie pentru populaţie şi centrale de energie termică (CET-uri), cu o creştere a preţului la gaze catalogată drept "abruptă" de către şeful Guvernului, de la 53,3 lei MWh la 62 lei MWh.

Executivul a respins această solicitare, considerând-o nesustenabilă, cu argumentul că populaţia şi CET-urile nu pot suporta o astfel de creştere din aprilie, iar astfel s-ar acumula noi datorii.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite