Parlamentul a votat viitoarea conducere a BNR. Isărescu, ales pentru al cincilea mandat de guvernator. Voinea - viceguvernator, Cristian Popa - respins

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisiile reunite de buget-finanţe-bănci din Parlament i-a audiat astăzi pe candidaţii pentru cele nouă posturi de conducere ale Băncii Naţionale a României (BNR), iar în plen au fost votaţi cei avizaţi în comisii. Mugur Isărescu a obţinut al cincilea mandat. Noi intrări în Consiliul de Administraţie al BNR: Liviu Voinea - viceguvrnator, Daniel Dăianu şi Gheorghe Gherghina - membri. Ieşiri: Cristian Popa, Nicolae Dănilă şi Napoleon Pop.

UPDATE Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a fost votat, luni, de plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, guvernatorul Mugur Isărescu înregistrând 377 de voturi favorabile şi nouă voturi "împotrivă".

Din numărul total de 574 de senatori şi deputaţi, 386 au fost prezenţi la şedinţa de plen.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a primit 377 de voturi "pentru" şi 9 voturi "împotrivă".

Florin Georgescu, pentru funcţia de prim-viceguvernator, a obţinut 377 voturi "pentru" şi 9 voturi "împotrivă".

Bogdan Olteanu, pentru funcţia de viceguvernator, a înregistrat 375 de voturi "pentru" şi 11 voturi "împotrivă".

Liviu Voinea, de asemenea pentru postul de viceguvernator, a primit 372 de voturi "pentru" şi 14 voturi "împotrivă".

Pentru funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al BNR, Dinu Marin a obţinut 375 de voturi "pentru" şi 11 voturi "împotrivă", Daniel Dăianu - 375 de voturi "pentru" şi 11 "împotrivă", Gheorghe Gherghina - 373 de voturi "pentru" şi 13 "împotrivă", Nagy Agnes - 376 "pentru" şi 10 voturi "împotrivă", iar Virgil Stoenescu - 377 de voturi "pentru" şi 9 voturi "împotrivă".


UPDATE Florin Georgescu şi Bogdan Olteanu au primit avizul cu unanimitate de voturi, în timp ce candidatura ministrului pentru Buget Liviu Voinea a fost aprobată cu 30 de voturi "pentru", 3 "împotrivă" şi 4 abţineri.

Cristian Popa a primit 6 voturi "pentru", 24 "împotrivă" şi 4 abţineri.


UPDATE Isărescu, avizat în unanimitate de comisiile reunite de Buget, Finţe-Bănci din Parlament pentru al cincilea mandat de guvernator al BNR

Mugur Isărescu a fost avizat în unanimitate de comisiile reunite de Buget, Finţe-Bănci din Parlament pentru al cincilea mandat de guvernator al Băncii Naţionale a României, cu o perioadă de cinci ani, poziţie pe care ocupă de 24 de ani.

De asemenea, comisiile reunite de Buget Finanţe Bănci i-au avizat  pe Florin Georgescu pentru poziţia de prim-viceguvernator al BNR, precum şi pe Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea pentru funcţiile de viceguvernatori, în timp ce candidatura actualului viceguvernator Cristian Popa a fost respinsă.


UPDATE Ponta: În vom susţine pe Florin Georgescu, Liviu Voinea, Daniel Dăianu şi pe Gheorghe Gherghina

Premierul Victor Ponta a confirmat, luni, că PSD şi UNPR îi susţin pe Liviu Voinea şi Gheorghe Gherghina pentru a ocupa funcţiile de viceguvernator, respectiv membru în noul CA al BNR, dintre propunerile prezentate de premier dispărând Cristian Popa şi Nicolae Dănilă.

”Pentru board-ul BNR îl vom susţine ca prim-viceguvernator pe Florin Georgescu, viceguvernator - domnul Liviu Voinea şi membri în board - Daniel Dăianu şi Gheorghe Gherghina. Acesta sunt cele patru propuneri ale noastre”, a spus Ponta.


UPDATE Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina, care candidează pentru un post în CA al BNR, a declarat luni că plecare sa de la Ministerul Finanţelor la BNR este o promovare şi că bugetul de stat îl vor face colegii săi.

Gherghina a venit luni la comisiile parlamentare de specialitate, pentru a fi audiat pentru CA al BNR.

Întrebat cine va mai face bugetul de stat în Ministerul de Finanţe, Gheorghina a răspuns: "Colegii mei".

El a adăugat că plecarea la BNR este o promovare. "E o promovare", a spus Gherghina, întrebat dacă faptul că pleacă de la Ministerul Finanţelor la BNR este o sancţiune sau o promovare.


UPDATE Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, şi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina şi-au depus candidaturile pentru Consiliul de Administraţie al BNR, în timp ce Nicolae Dănilă şi Cristian Popa şi le-au retras, au declarat surse parlamentare, potrivit Mediafax.

Până vineri îşi depuseseră candidaturile pentru CA al BNR, la comisiile de buget, Mugur Isărescu, Cristian Popa, Bogdan Olteanu, Daniel Dăianu, Marin Dinu, Nicolae Dănilă, Agnes Nagy şi Virgil Stoenescu.

Directorul Direcţiei Buget din Finanţe, Gheorghe Gherghina, şi ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, îşi dispută ultimul loc disponibil din CA al BNR, iar poziţia celui numit va fi preluată, cel mai probabil, de un reprezentant al UNPR, au mai declarat sursele citate. 

"Atât Gherghina, cât şi Voinea au încercat în ultimul timp să limiteze anumite propuneri de cheltuieli cu care miniştrii au venit pe masa Guvernului. Există o nemulţumire faţă de activitatea lor şi cel puţin unul riscă să fie înlocuit, postul revenind UNPR", susţin sursele citate.


Propunerile de candidaţi la BNR care au fost depuse până vineri la comisiile de buget sunt Mugur Isărescu, Cristian Popa, Bogdan Olteanu, Daniel Dăianu, Marin Dinu, Nicolae Dănilă, Agnes Nagy şi Virgil Stoenescu, dar ultimele evoluţii şi declaraţii arată că mai pot apărea unele schimbări.

Spre exemplu, Liviu Voinea – ministru delegat pentru Buget – are susţinerea PSD, UNPR şi PC şi ar putea ocupa chiar postul de viceguvernator.

În prezent, viceguvernator este Cristian Popa, care ar putea trece într-un post neexecutiv.

Napoleon Pop nu mai este susţinut de PDL, iar Daniel Dăianu are susţinerea PSD.

Vot secret cu bile

CV-urile candidaţilor sunt examinate de cei 45 de membri ai comisiilor reunite, iar candidaţii vor răspunde individual întrebărilor înainte ca întregul consiliu agreat să fie supus votului plenului reunit - vot secret cu bile.

Desigur, orice candidat ar declara că nu salariul este principalul motiv pentru care intră în competiţie, dar trebuie spus că membrii conducerii executive a BNR au un salariu cuprins între 13.000 şi 15.000 de euro pe lună, iar salariul unui membru neexecutiv se apropie de 4.000 de euro pe lună.


Mai puteţi citi: 

[<a href="//storify.com/adinavlad/efia-bnr" target="_blank">View the story "Şefia BNR" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite