VIDEO Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, la Adevărul Live: „Plafonarea scumpirii RCA nu este posibilă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, a declarat la Adevărul Live că a ajuns la câteva compromisuri în negocierile cu transportatorii, însă plafonarea scumpirii RCA ar încălca tratatele internaţionale.

Imediat după încheierea negocierilor cu transportatorii şi cu reprezentanţii companiilor de asigurări, ai Ministerului Finanţelor şi ai Consiliului Concurenţei, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a venit marţi în studioul Adevărul Live, pentru a lămuri controversele legate de asigurările de răspundere civilă auto (RCA).

Oficialul a precizat din capul locului că discuţiile au fost deschise şi că s-au găsit mai multe soluţii concretizate într-un acord, însă plafonarea tarifelor RCA - cerută insistent, în ultima perioadă, de către transportatori - nu este posibilă.

„Suntem semnatari ai Tratatului Uniunii Europene, unde sunt în mod expres interzise intervenţiile pe preţuri şi tarife. Cu toţii au înţeles, până la urmă, că acest lucru (plafonarea - n.r.) este irealizabil, ar apărea ca o încălcare a angajamentelor şi am putea fi pasibili chiar de sancţiunea cu infringement“, a spus Mişu Negriţoiu.

Majorarea, legată de rata daunalităţii

„De fapt, plafonarea nici nu ar putea funcţiona, pentru că sunt mai multe grupuri de asiguraţi, iar transportatorii mari sunt doar un grup şi nici măcar nu e cel mai mare.
Plafonezi într-o parte şi costurile riscă să se ducă spre alte categorii de asiguraţi. Astfel că soluţia pe care am găsit-o - nu tocmai «ortodoxă» într-o piaţă liberă - este să intervenim pe limitarea creşterii sau, dacă vreţi, o creştere controlată a tarifelor“, a precizat şeful ASF.

El a mai arătat că, prin acordul convenit cu transportatorii, majorarea tarifelor la RCA ar putea fi legată de riscul accidentelor (rata daunalităţii), şi nu de istoricul şoferilor.

„Vom amenda o normă internă prin care să legăm majorarea de rata daunalităţii, şi am propus un procentaj de 50% faţă de tarifele de la un anume moment“, a spus Mişu Negriţoiu.

Transportul în comun, fără Carte Verde

De asemenea, preşedintele ASF a mai explicat că transportatorii de pasageri în comun din oraşe nu vor mai trebui să plătească asigurarea tip Carte Verde.

„Este vorba despre autobuze, troleibuze, tramvaie, care cu siguranţă nu pleacă în străinătate. Până acum, şi la acestea trebuia plătită asigurarea Carte Verde, însă această poliţă avea o pondere foarte redusă în total, de aceea nu a fost aşa vizibilă.
Am scos, aşadar, asigurarea Carte Verde pentru transportul de pasageri în comun, nu şi pentru transportul de marfă. La un camion nu pot fi sigur că nu pleacă în străinătate (situaţie pentru care se plăteşte Carte Verde - n.r.), astfel că la marfă nu putem scoate această asigurare“.

Scumpirile de 300% au fost excese

În afară de aceste măsuri de limitare, „vrem să corectăm excesele în majorarea tarifelor, care au fost uneori de 300-400%“.

Referindu-se la controalele efectuate de ASF asupra companiilor de asigurări care vând RCA, Mişu Negriţoiu a arătat că „avem nişte rezultate remarcabile, dar acele creşteri de 300-400% au fost o excepţie, la o singură societate de asigurări“.

„Piaţa RCA este una specifică, este locală dar nu numai locală, intră sub incidenţa Directivei europene privind RCA.
Am propus nişte ghiduri europene, urmează să vedem dacă putem îmbunătăţi aceste practici. Norma este
pentru toţi, este atât protecţia terţului, cât şi a celui asigurat.
Acum noi trebuie să revedem acest regim al RCA, să vedem cum putem să-l ameliorăm. Spre exemplu, în cazul persoanelor juridice, trebuie să vedem dacă se asigură firma sau şoferul.
Când şoferul - care a provocat un accident - pleacă, ar putea rămâne firma cu rata de daunalitate, şi asta trebuie reanalizat“, a mai spus şeful ASF.

Reamintim că, joia trecută, câteva mii de transportatori au protestat în Piaţa Victoriei din Capitală faţă de scumpirea RCA.


Creşte dobânda de întârziere la daune?

"Am ajuns, între altele, la un proiect pe care putem să discutăm; miercuri, în Consiliul ASF, vom adopta o normă nouă pe RCA. Dobânda este de 0,02% pe zi de întârziere la plata daunei; această dobândă ni s-a cerut să fim ceva mai duri şi să o creştem, dar unii o includ în tariful poliţei de RCA şi astfel se formează un cerc vicios", a spus şeful ASF.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite