VIDEO Iulian Iancu, PSD: Americanii i-au arătat lui Ceauşescu în 1973 gazele din Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controversata lege offshore, care impune taxe progresive pe veniturile suplimentare obţinute din vânzarea producţiei din Marea Neagră, aplicate în funcţie de preţul gazelor, scoate la iveală detalii de pe timpul regimului comunist, puţin cunoscute românilor.

Într-o dezbatere televizată, social-democratul Iulian Iancu - preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor – a dezvăluit cum i-au arătat americanii lui Ceauşescu unde se află bogăţiile României. 

"Am să vă spun aşa: în 1973, Ceauşescu face o vizită în Statele Unite. Acolo, partenerii americani îl iau şi îl duc într-o anumită încăpere şi focalizează din satelit casa lui de la Scorniceşti şi îi demonstrează prima dată că văd tot ce se întâmplă în spaţiul aerian şi întâmplător în ziua respectivă trecuseră trei avioane şi casa lui în detaliu, dar i-au spus: nu pentru a-ţi arăta casa ta ţi-am făcut această demostraţie, ci ca să ştii că în jurul casei tale şi în acea regiune este cărbune, există lignit. Iar în Marea Neagră, şi au focalizat Marea Neagră, aveţi gaze, petrol şi titan, iar gaze şi petrol mai mult decât Dubaiul işi Emiratele Arabe. Aţi fi cei mai bogaţi din regiune. Veniţi, vă dăm licenţa pentru platforme şi valorificaţi-vă singuri bogăţiile pe care le aveţi acolo”, a povestit politicianul la Antena 3. 

Potrivit lui Iancu, acela a fost momentul când s-a decis exploatarea gazelor din Marea Neagră.

„Acela a fost momentul în care au început prospecţiunile în Marea Neagră, când a început realizarea platformelor. Au fost primele platforme cu picioare de 90 de metri, rezistente la 16 metri valul de apă şi momentul în care am început cu adevărat să punem în evidenţă toate perimetrele. Deci nu astăzi s-au pus în evidenţă, ci din 1973 sunt puse în evidenţă", a spus Iulian Iancu.

Legea, schimbată luni pe ultima sută de metri

Luni, deputaţii PSD şi ALDE au introdus pe ultima sută de metri în Legea offshore, cu câteva ore înainte de adoptare, amendamente importante legate de fiscalitate în ceea ce priveşte producţia de gaze din Marea Neagră. 

Amendamentele au fost votate luni în jurul orei 18.00 de comisiile reunite pentru industrii, pentru administraţie şi pentru buget-finanţe, iar seara târziu, au intrat în plenul Camerei Deputaţilor, fără o analiză serioasă asupra lor. 

Un amendament important, pe care deputaţii din opoziţie nu au avut timp să-l analizeze, dar care a fost votat luni, se referă la introducerea unor impozite progresive pe veniturile suplimentare obţinute din vânzarea producţiei din Marea Neagră, aplicate în funcţie de preţul gazelor.

Exploatarea ar putea începe anul viitor

Gazele din platforma continentală a Mării Negre vor fi extrase începând cu anul 2019. 

Prima dată de Black Sea Oil&Gas, companie americană controlată de fondul de investiţii Carlyle, apoi, din 2020-2021, şi de către consorţiul ExxonMobil – Petrom. 

BSOG a anunţat deja oficial că începe producţia, cerând şi acordul de acces la Sistemul Naţional de Transport pentru punctul Vadu, de la 1 iulie 2019. Exxon – Petrom a investit până acum 1,5 miliarde dolari în lucrări de prospecţiune, dar nu şi-a precizat încă poziţia oficială având în vedere taxele şi impozitele progresive ce-i vor fi impuse prin abia adoptata lege offshore.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite