VIDEO Fenechiu, pe făraş. Lucian Isar, fostul şef al CA din CFR, face dezvăluiri din interiorul „viesparului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Isar este convins că BERD, FMI, CE şi Banca Mondială au discutat la nivelul Guvernului despre planul de administrare respins fără motiv de oficialii de la  ministerul condus de Relu Fenechiu FOTO Eduard Enea
Lucian Isar este convins că BERD, FMI, CE şi Banca Mondială au discutat la nivelul Guvernului despre planul de administrare respins fără motiv de oficialii de la  ministerul condus de Relu Fenechiu FOTO Eduard Enea

Fostul şef al Consiliului de Administraţie de la CFR, Lucian Isar, enumeră presiunile la care au fost supuşi managerii privaţi de către oficiali de la Transporturi. Isar a vorbit ieri, la Adevărul Live, la prima ieşire în public după demisia din conducerea companiei de stat, despre ingerinţele factorului politic în managementul privat care ar putea afecta relaţiile Guvernului cu finanţatorii internaţionali.

Trei luni a rezistat managementul privat numit la CFR SA după regulile convenite de Guvern cu FMI şi Comisia Europeană. Planul de administrare pentru CFR discutat de boardul în fruntea căruia s-a aflat până zilele trecute Lucian Isar cu finanţatorii internaţionali, BERD, CE, Banca Mondială şi FMI,a fost respins luni, fără niciun motiv oficial, de către Adunarea Generală a 

Acţionarilor. 

Despre argumentele Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) privind respingerea planului, Isar spune că „nu au avut suficient timp să ne explice, practic nu aveau cum să găsească o motivare fundamentată economic să respingă un astfel de plan pentru că este bazat pe acordul cu BERD, cu FMI, pe angajamentele cu Comisia Europeană, cu Ministerul Transporturilor, pe planul de guvernare“. Isar spune că membrii CA şi finanţatorii  ştiau că se pregăteşte respingerea planului de administrare şi că erau cunoscute, de asemenea, şi numele înlocuitorilor”. 

„Ni s-a spus cine va veni în loc şi ne presau cu acest lucru ca să semnăm diverse hârtii. Au fost numeroase situaţii în care ni s-a cerut să facem anumite lucruri sau ca unele persoane să se ocupe de anumite lucruri“, a declarat Isar. El spune că finanţatorii au fost surprinşi de precipitarea evenimentelor. Întrebat ce impact va avea respingerea planului de administrare şi demisia lui Dimitris Sophocleous asupra relaţiei cu aceste instituţii, Isar a amintit de contractul de împrumut cu BERD semnat de conducerea demisionară, asumat practic de Guvernul României. Despre discuţiile finanţatorilor cu premirul Victor Ponta, Isar declară: „Acestea sunt nişte discuţii păstrate în spatele uşilor închise, nu aş vrea să comentez, sunt sigur că instituţiile respective şi-au exprimat părerea de-a lungul timpului asupra planului de administrare“. El crede că „discuţiile ar putea avea consecinţe, se poartă negocieri“. 

„Noul director ştie să facă achiziţii“ 

Oficialii Ministerului Transporturilor au provocat luni demiterea în bloc a conducerii executive a CFR SA într-o AGA convocată cu două zile înainte de şedinţa la termen, care trebuia să aibă loc miercuri. 

După respingerea fără motiv oficial a planului de administrare, aceştia au numit un nou Consiliu de Administraţie, condus de Sorin Mîndruţescu, CEO al Oracle România. Iar ieri, din cadrul CA, membrii l-au numit director general al companiei de stat pe George Micu, fost preşedinte al CFR Marfă şi actual membru în CA al CFR Călători.

Astfel că, dacă managerii privaţi s-au opus timp de trei luni anumitor „recomandări“ venite din minister, de ieri lucrurile s-au schimbat. Încă din prima zi de mandat, noul director Micu a reluat procedurile de achiziţie publică a unor servicii de consultanţă şi asistenţă tehnică, în valoare totală de 120,85 milioane de lei, blocate de fostul director Dimitris Sophocleous. „Au fost deblocate şi transmise către ANRMAP procedurile de achiziţie a şase contracte de consultanţă şi asistenţă tehnică pentru proiecte feroviare, în valoare totală de 120.850.448 de lei, prin semnarea declaraţiilor pe proprie răspundere de noul director general al CFR SA, George Micu“, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Lucian Isar, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al CFR SA, a declarat că tocmai aceste contracte de consultanţă reprezintă una dintre marile mize şi că, până acum, „acesta era stresul major – asta îl recomandă pe noul director, ştie să facă achiziţii“.

„Se pare că pe câteva porţiuni pe care se lucrează pe linia ferată, pe fonduri europene, de aproape un an, nu există aceste servicii de consultanţă. Deci, practic, nimeni nu s-a uitat ce au făcut cu lucrările, nu a fost o consultanţă specializată contractată, ceea ce este foarte straniu, pentru că, în mod normal, întâi iei un consultant care să-ţi spună cam despre este vorba, să măsori ce o să realizeze constructorul şi abia apoi angajezi constructorul şi dai drumul la şantier. În cazul acesta... fericit, practic, după un an, respectivii constructori lucrează, dar consultanţii nu sunt încă numiţi“, a dezvăluit Isar. El a subliniat că este extrem de grav că se fac lucrări pe fonduri europene fără ca acestea să nu fie monitorizate, controlul revenind în momentul de faţă angajaţilor CFR. 

Lucian Isar, fost preşedinte CA al CFR, la Adevărul LIVE

Fostul şef al CFR a explicat că divizia care se ocupă de fondurile europene din CFR este „ca un stat în stat“, iar oficialii Ministerului Transporturilor erau „foarte timizi“ în a le prezenta membrilor Consiliului ceea ce vroiau să liciteze, mai ales că „au văzut că nu eram foarte deschişi în a semna absolut orice“. 

„Presiunile au fost de la cereri pentru anumite persoane să fie puse sau menţinute în anumite poziţii sau cereri ca anumite departamente să fie mutate la nivel de minister, din punct de vedere al operaţiunilor, au fost numeroase situaţii în care au existat cerinţe de a face lucruri sau ca anumite persoane să se ocupe de anumite lucruri. Ultima găselniţă pentru fondurile europene era ca CFR să semneze delegarea anumitor autorităţi către o unitate din minister, lucru pe care noi nu l-am acceptat pentru că nu aveam în acel moment toate opiniile legale să vedem dacă putem face acest lucru”, a declarat Lucian Isar.  

Aşa explică Isar şi convocarea AGA cu două zile mai devreme decât cea cerută de membrii Consiliului. „Să lanseze 120 de milioane de lei pentru consultanţă înseamnă că lucrurile ardeau şi nu puteau să mai aştepte“, a spus fostul şef al CA de la CFR. 

„Au dispărut clădiri, au dispărut terenuri“

 Lucian Isar admite că CFR este o companie „plină de căpuşe“, cu multe deficienţe, dar crede că aceasta poate fi restructurată, nu peste noapte, şi doar dacă nu se cedează la presiuni politice. Fostul board al CFR SA a rezistat trei luni acestor presiuni până ce factorul politic a determinat schimbarea lui,  dar Lucian Isar consideră că acesta este totuşi un început bun pentru managementul privat.  

Dacă nu se rezistă la presiuni, precizează Isar, este foarte probabil ca CFR să ajungă în situaţia Oltchim sau a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN). 

Fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al CFR a enumerat câteva dintre problemele majore cu care se confruntă compania de stat: contractele de comodat pentru utilizarea căilor ferate, contractele de consultanţă pentru accesarea fondurilor europene, dar şi evaluarea patrimoniului: „Toată lumea se fereşte să facă un studiu, să vadă care mai sunt activele, pentru că au dispărut clădiri, au dispărut terenuri. S-au făcut deal-uri ciudate şi nimeni nu vrea să facă un studiu la zi de teama surprizelor care ar putea apărea“. 

„Informaţia ajungea şi pe masa ministrului“

La întrebarea dacă îl consideră responsabil pe ministrul Relu Fenechiu pentru cele întâmplate în ultimele trei luni la CFR, Lucian Isar a răspuns: „Depinde, dacă ştia sau nu ceea ce s-a întâmplat. În majoritatea cazurilor, corespondenţa cu noi era semnată de un secretar de stat pentru dumnealui, noi bineînţeles că trimiteam documentaţia sau scrisorile către cabinetul dumnealui. Nu ştiu exact dacă avea timp să se preocupe şi de evoluţiile de la CFR Infrastructură. Dar atât timp cât şi pionii din anumite departamente, şi cei de la nivel de conducere a ministerului au fost  aduşi şi făceau parte din anturajul ministrului, plecăm de la premisa că marea parte a informaţiei ajungea şi pe masa ministrului“. 

Ultima găselniţă pentru fondurile europene era ca CFR să semneze delegarea anumitor autorităţi către o unitate din minister.
Au fost numeroase situaţii în care ni s-au cerut să facem anumite lucruri sau ca unele persoane să se ocupe de anumite lucruri.

În asigurarea avioanelor Tarom „se fura startul“

Lucian Isar, membru în CA al Tarom,  a explicat cum este posibil ca una şi aceeaşi companie să câştige mereu licitaţiile organizate de Tarom pentru asigurarea aeronavelor – o miză de peste 20 de milioane de euro anual. „Ceri înainte o cotaţie de referinţă (n.n.- pentru viitorul contract), iar ceilalţi concurenţi nu obţin această informaţie şi astfel reuşeşti să câştigi o licitaţie la care, la prima vedere, concurenţa este deschisă tuturor“, a spus Isar. 

El a lăsat să se înţeleagă că, acum, licitaţia a fost contestată tocmai pentru că ofertantului mereu câştigător nu i-a mai mers schema, Taromul având management privat. Licitaţia de asigurare a aeronavelor Tarom a fost contestată din motivele arătate mai sus de compania Astra Asigurări, firmă deţinută de Dan Adamescu. În consecinţă, Guvernul a decis ca atribuirea contractului de asigurare să se facă direct de conducerea companiei Tarom.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite