VIDEO Datele INS, glonţul de argint al stângii în campania electorală. Cum au ieşit membrii Guvernului la rampă să laude mersul economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul a anunţat astăzi, pe mai multe voci, datele publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică privind evoluţia Produsului Intern Brut în trimestrul al treilea şi în primele nouă luni ale acestui an (De la stânga la dreapta: Rovana Plumb, Darius Vâlcov, Victor Ponta, Ioana Petrescu, Constantin Niţă)
Guvernul a anunţat astăzi, pe mai multe voci, datele publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică privind evoluţia Produsului Intern Brut în trimestrul al treilea şi în primele nouă luni ale acestui an (De la stânga la dreapta: Rovana Plumb, Darius Vâlcov, Victor Ponta, Ioana Petrescu, Constantin Niţă)

Membrii Guvernului au ieşit vineri la rampă, rând pe rând, pentru a anunţa datele privind evoluţia economiei româneşti în trimestrul al treilea şi în primele nouă luni ale acestui an publicate în această dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică (INS). În plină campanie electorală, datele INS, care indică absenţa recesiunii în 2014, a fost elementul-cheie de mândrie al premierului Ponta, candidat la alegerile prezidenţiale.

Premierul Victor Ponta: Nu am fost niciodată în recesiune, niciodată

Premierul Victor Ponta a fost primul care a ieşit la rampă cu declaraţii privind evoluţia PIB, chiar la ora 10.00, oră la care Institutul Naţional de Statistică a făcut publice datele, acestea aflându-se în embargo până la această oră. 

„Aş dori să fac o scurtă declaraţie legată de situaţia economică a României relevată de estimările Comisiei Europene şi certificată astăzi de Institutul Naţional de statistică. Pot să spun că este o zi bună pentru România, datele confirmă situaţia bună a economiei. Mi-am dorit ca azi datele să arate adevărul, nu din interes electoral, pentru că vreau ca lucrurile să meargă bine în România şi se pare că Dumnezeu ţine cu oamenii buni şi cu românii. Eu am spus alaltăieri că, în baza datelor noastre şi a estimărilor Comisiei Europene, o să avem un avans de 1%, peste 1%. Mă bucur că nu am avut dreptate, iată că avansul este de 1,9%“, a spus premierul Victor Ponta.

„O altă ştire extrem de importantă. Pentru că în Românânia uneori termenii sunt mai importanţi decât realitatea. S-a tot vorbit în campanie electorală despre recesiune. Vă citesc din comunicatul INS: În urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010 şi a seriei ajustate sezonier, Produsul Intern Brut a scăzut în trimestrul al doilea din 2014 cu 0,3% faţă de trimestrul întâi 2014 şi a crescut în trimestrul întâi 2014 cu 0,5% faţă de trimestrul al patrulea din 2013. Mai pe româneşte: nu am fost niciodată în recesiune, niciodată, a fost o estimare, rostogolită de oameni politici care nu se pricep. Avem acum estimarea oficială. Nu am fost niciodată în recesiune, nici măcar tehnică“, a mai spus premieru Ponta.

Premierul a mai spus că nivelul Produsului Intern Brut din acest an îl va depăşi pe cel din 2008. „Avem o direcţie economică pe care ţara merge şi pe care trebuie să o păstrăm. Vom depăşi în mod clar Produsul Intern Brut din 2008, nivelul maxim, ceea ce înseamnă că am închis un ciclu negativ. Cifra de afaceri din serviciile pestate în principal întreprinderilor private a crescut cu 5,9%, producţia industrială a crescut în primele nouă luni cu 8,9%, ceea ce înseamnă că avem o creştere economică sănătoasă, nu pe speculaţii imobiliare. Un alt factor care a contribuit la creşterea economică a fost creşterea puterii de cumpărare pe baza creşterii salariului mediu net şi a unei inflaţii joase“, a arătat Ponta. 

Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru Buget: Creşterea României în trimestrul trei faţă de trimestrul doi este 9,5 ori mai mare decât creşterea economică medie pentru ţările din zona euro

Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru Buget, a făcut vineri o declaraţie de presă, la sediul Ministerului Finanţelor, arătând că Eurostat a confirmat creşterea economică a României şi faptul că ţara noastră nu a intrat în recesiune în 2014.

„Eurostat a prezentat astăzi, 14 noiembrie 2014...Menţionez că această informare este adresată tuturor românilor, nu neapărat pentru a convinge un candidat la alegerile prezidenţiale care susţine că nu are încredere în datele trunchiate, în ghilimele, bineînţeles, prezentate de instituţii ale statului. Sper că Eurostat nu este considerată o instituţie care transmite aceste date doar pentru că România este în campanie electorală. Aşadar, conform Eurostat, România a înregistrat în trimestrul trei din 2014 cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, plus 1,9% faţă de trimestrul doi din 2014, dublu faţă de Polonia, 0,9%, cea de-a doua ţară din punct de vedere al creşterii economice. Creşterea României în trimestrul trei faţă de trimestrul doi este 9,5 ori mai mare decât creşterea economică medie pentru ţările din zona euro, care a fost de 0,2% şi de 6,3 ori mai mare decât creşterea economică medie a tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene, care a fost de 0,3%. Raportat la aceeaşi perioadă, avem următoarele valori pentru ţările din Uniunea Europeană: Germania 0,1% creştere economică, Spania plus 0,5%, Franţa plus 0,3%, Italia minus 0,1%, Ungaria plus 0,5%, Austria zero, Portugalia plus 0,2%. De asemenea, în urma revizuirilor Eurostat, confirmă că datele publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică, potrivit cărăra în primul trimestru al anului 2014 PIB-ul a crescut cu 0,5% faţă de trimestrul patru din 2013. Este practic o confirmare oficială a faptului că ţara noastră nu s-a aflat în niciun moment al acestui an în recesiune tehnică. Raportarea Eurostat arată că România are o creştere economică de 3,3% în trimestrul trei din 2014 faţă de acelaşi trimestru din 2013“, a spus darius Vâlcov.

El a arătat că această creştere economică a fost stimulată şi de scutirea de impozit pe profitul reinvestit, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, reducerea TVA la pâine, menţinerea cotei unice de impozitare, schemele de ajutor de peste 250 de milioane de euro aplicate în ultimii doi ani şi creşterea absorbţiei de fonduri europene de la 7% la 44% din mai 2012 până astăzi. 

Precizăm că reducerea CAS cu cinci puncte procentuale a intrat în vigoare la 1 octombrie, adică în trimestrul al patrulea al acestui an, nu în trimestrul al treilea. 

„Guvernul Ponta a transpus această creştere în buzunarele românilor după cum urmează: s-au reîntregit salariile pentru 1,2 milioane de bugetari, un milion de români au beneficiat de creşterea salariului minim de la 700 la 900 de lei, 15.000 de medici rezidenţi au beneficiat de salarii majorate în 2014, 14.000 de profesori debutanţi au beneficiat de salarii majorate în 2014 şi un milion de agricultori au beneficat de creşterea subvenţiilor la hectar de la 139 de euro în 2013 la 159 de euro în 2014 şi de plăţi complementare din bugetul de stat. Putem spune că România se află pe direcţia bună a creşterii şi consolidării economice şi îi rog pe toţi românii să privească în afara contextului electoral toate aceste date reale şi certe ca fiind semne viabile pentru creşterea nivelului nostru de trai“, a mai spus Vâlcov. 

El a mai spus că această creştere se va regăsi în 2015 în creşterea pensiilor, creşterea pensiei minime, creşterea salariului minim, indexarea salariilor pentru medici şi pentru profesori, dar şi în continuarea politicilor de relaxare fiscală.       

Constantin Niţă, ministrul Economiei: Datele publicate astăzi de INS infirm zvonurile privind recesiunea tehnică 

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, spune că datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS) infirmă „zvonurile“ privind recesiune tehnică, deşi intrarea în recesiune fusese anunţată tot pe baza estimărilor INS, revizuite între timp.

„Datele publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică confirmă faptul că economia României continuă să înregistreze rezultate pozitive, infirmându-se zvonurile privind recesiunea tehnică“, a declarat Niţă, într-un comunicat.

El a afirmat că încă din luna august a acestui an că termenul „recesiune“ este folosit incorect. „O economie nu poate fi în recesiune când aceasta creşte cu 2,6% într-un semestru faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent“, a spus Niţă.

Potrivit lui Niţă, avansul economic al României se bazează, în principal, pe producţie industrială şi exporturi. „Am încredere că România va încheia anul cu o creştere economică în jurul cifrei de 3%, menţinându-şi stabilitatea acumulată în ultimii doi ani“, a mai spus Niţă.

În luna august, când INS a anunţat că Produsul Intern Brut în trimestrul al doilea a fost, în termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul I 2014 (date ajustate sezonier) şi că faţă de acelaşi trimestru de anul trecut a înregistrat o creştere cu 1,2% pe seria brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier, Niţă afirma că „deşi economia României a înregistrat două trimestre consecutive de avans negativ al PIB-ului, la nivelul întregii perioade analizate ea se află pe un trend pozitiv cu o creştere economică ajustată sezonier de 2,6% faţă de primul semestru al anului trecut“.

Rovana Plumb, ministrul Muncii: Ţara noastră are o creştere economică dublă faţă de prognoza Comisiei Europene de toamnă

Rovana Plumb, ministrul Muncii, a arătat, într-o declaraţie de presă, că salută creşterea economică de 1,9% înregistrată de România în trimestrul al treilea faţă de trimestrul al doilea, care „vine să confirme măsurile bune luate de Guvernul Ponta şi să demonteze propaganda lui Klaus Iohannis şi ACL“. 

„Astfel, ţara noastră are o creştere economică dublă faţă de prognoza Comisiei Europene de toamnă din noiembrie 2014. De asemenea, sper că prin această veste bună pentru România dată de INS, Klaus Iohannis şi ACL să renunţe la intoxicările din aceste zile, pe care categoric le condamn. Din nou, doresc să le transmit pensionarilor şi celor cu venituri mici că vor fi apăraţi de către stat şi în niciun caz nu le vom diminua veniturile, ci din contră le vom creşte. Ȋn acest sens, de la 1 ianuarie 2015, toate pensiile vor creşte cu 5%, iar pensiile mici vor fi majorate cu 50 de lei. Astfel, 650.000 de pensionari vor beneficia de pensia socială de 400 de lei“, se arată în declaraţia de presă a ministrului Muncii.

Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, nu a făcut, până la această oră, niciun comentariu asupra datelor anunţate astăzi de Institutul Naţional de Statistică privind evoluţia PIB, deşi ea a participat vineri dimineaţa la declaraţia de presă susţinută de Victor Ponta pe această temă. 

De altfel, pe parcursul zilei de vineri, mai mulţi membri ai PSD, partidul aflat la guvernare, au făcut declaraţii cu privire la datele publicate astăzi de INS, menţionând meritele Guvernului Ponta pentru această evoluţie. 

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite