VIDEO Carlyle Group vrea să treacă la exploatarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exploatarea zăcămintelor de gaze naturale folosind tehnologia fracturării hidraulice ar putea afecta sursele de apă potabilă

Reprezentanţii gigantului petrolier Carlyle Group au avut miercuri o întâlnire cu premierul Sorin Grindeanu, în cadrul căreia şi-au anunţat intenţia de a trece la faza de producţie în cazul resurselor de gaze naturale deţinute în concesiune pe platforma continentală a Mării Negre.

De asemenea, compania doreşte să identifice noi oportunităţi de investiţii în România.

Premierul Sorin Grindeanu a subliniat, la rândul său, disponibilitatea Guvernului de a facilita accesul investitorilor pe piaţa românească. „Suntem ferm hotărâţi ca, prin măsurile adoptate de Guvern, să sprijinim mediul de afaceri şi să promovăm oportunităţile de investiţii în România”, a declarat şeful Executivului.

Preşedintele Autorităţii Naţionale de reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, susţinea la mijlocul lunii februarie că Black Sea Oil & Gas va începe în vara anului viitor producţia de gaze în Marea Neagră, iar din acel moment, România va deveni exportator de gaze.

Potrivit şefului ANRE, în primul an, producţia companiei va fi de 1 miliard metri cubi gaze, urmând să crească ulterior în următorii ani până la 4 miliarde metri cubi/an.

Compania Black Sea Oil and Gas, deţinută de Carlyle International Energy Partners, ce face parte din fondul de investiţii The Carlyle Group, este unul dintre cele mai mari grupuri de investiţii de capital din lume. Carlyle International Energy Partners este firma care a preluat fostele perimetre Sterling. Compania desfăşoară operaţiuni de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor convenţionale de ţiţei şi gaze naturale.

Portofoliul companiei este alcătuit din trei perimetre deţinute în platforma continentală a Mării Negre, având o suprafaţă totală de 5.000 km pătraţi: XIII Pelican, XV Midia (Mică Adâncime) şi EX-25 Luceafărul, care conţin descoperirile de gaze Ana, Doina, Luceafărul şi Eugenia. Preţul tranzacţiei dintre Carlyle şi Sterling s-a ridicat la 42,5 milioane de dolari.

Carlyle International Energy Partners are şi alte afaceri în România, în condiţiile în care a finanţat achiziţia de către Mazarine Energy B.V., prin subsidiara Mazarine Energy Romania, concesiunilor la 19 zăcăminte petroliere onshore, a trei instalaţii pentru reparaţii capital şi a echipelor aferente de la OMV Petrom.

În prezent, singurul producător de hidrocarburi din Marea Neagră este OMV Petrom, care operează în zona de mică şi medie adâncime. Împreună cu gigantul american ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră românească a derulat un amplu program de explorare seismică în blocul Neptun Deep, zona de mare adâncime a Mării Negre. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite