VIDEO Afacerile lui Ştefan Mandachi, afectate puternic de pandemie. Antreprenorul a pierdut o sumă uriaşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Mandachi
Ştefan Mandachi

Oamenii de afaceri afectaţi de restricţiile din pandemie aşteptă mai multă predictibilitate din partea autorităţilor. Spun că au fost luaţi cumva prin surprindere de măsurile de relaxare anunţate pentru 1 iunie şi nu îşi pot redeschide afacerile, cu toate regulile cerute, de pe azi pe mâine - transmite Digi24.

Doi întreprinzători în domeniul HORECA, Ştefan Mandachi şi Răzvan Crişan, au detaliat la Digi24 cât de mult le-au fost afectate afacerile de restricţiile impuse acestui sector în pandemie. Ei spun că au suferit pierderi considerabile, dar asta nu-i va face să crească preţurile, ci dimpotrivă, ar putea fi nevoiţi să le scadă chiar şi cu 20 la sută, pentru că cererea va fi mult mai mică - relatează Digi24.

Ştefan Mandachi spune că va fi nevoit probabil să transforme în birouri o parte din camerele de hotel şi nu este sigur că îşi va mai putea păstra tot personalul până la sfârşitul anului.

Ştefan Mandachi: 40 de camere de hotel le voi transforma în birouri

„Cele mai multe dintre restaurantele pe care le am eu sunt în mall-uri şi aici avem nevoie de detalii suplimentare. Plus de asta, avem foarte multe contracte încheiate cu persoane fizice pentru organizarea de evenimente în spaţii închise, vizavi de care nu s-a precizat absolut nimic. Noi trebuie să ne configurăm terase şi spaţii exterioare în care să organizăm aceste evenimente, dar nu ştim câte persoane pot să se reunească acolo. Sunt foarte multe lacune, sunt foarte multe lucruri care nu s-au precizat”, spune Ştefan Mandachi, antreprenorul devenit celebru pentru mişcarea #şîeu şi pentru construirea simbolică a primului metru de autostradă din Moldova. 

Din punctul său de vedere, industria HORECA este în colaps. „Eu am un hotel de 90 de camere şi 40 de camere le voi transforma în birouri, pentru că nicio previziune pozitivă nu pare să apară la noi, în Bucovina, unde turismul este la pământ, deocamdată”, a spus antreprenorul, joi seara, la Digi24.

Răzvan Crişan: Ar ajuta „puţină predictibilitate”

Deschiderea teraselor este un pas bun, dar ar ajuta „puţină predictibilitate”, a punctat, la rândul său, Răzvan Crişan. El spune că asociaţia din care face parte a discutat cu autorităţile şi a făcut propuneri şi a explicat ce ar fi util. „E foarte util să ştim procedurile şi dacă tot e în al 12-lea ceas, să ne gândim de pe acuma cum o să arate 15 iunie”, spune Răzvan Crişan, care ar vrea să nu se mai întâmple acelaşi lucru ca acum, şi anume în 24-48 de ore să trebuiască aplicate nişte reguli. El spune că trebuie gândite tot felul de situaţii, de pildă dacă stai la terasă şi începe să plouă, ce faci, că nu ai voie înăuntru, sub umbrelă nu poţi, că faci grupuri mai mari de trei persoane.

„Numai să facem comanda de separatoare sau de abţibilduri, de indicatoare durează foarte mult. Avem nevoie de norme pentru predictibilitate şi pentru a ne salva afacerile”, întăreşte ideea şi Ştefan Mandachi. „O parte din locaţii o să fim nevoiţi să le închidem, am şi oprit operaţiunile pentru unele restaurante, nu ştim ce se va întâmpla, vedem cum ne va susţine statul, ce se va întâmpla cu şomajul tehnic, ce contribuţie are statul, cum ne încurajează şi apoi vom lua şi noi măsuri”, spune antreprenorul. 

Ştefan Mandachi: Am pierdut 500.000 de euro

Ştefan Mandachi estimează că a pierdut în jur de 500.000 de euro în timpul celor două luni şi jumătate de pandemie, iar Răzvan Crişan spune că scăderile afacerii sale sunt de 80 la sută în martie-aprilie. În mai a început să fie o creştere, în special datorită orientării către delivery, a arătat antreprenorul. El crede că şomajul tehnic a fost printre cele mai bune măsuri luate de guvern şi e bine că va continua. Din cei 50 de angajaţi pe care îi avea, 20 au fost în şomaj tehnic.

În ceea ce-l priveşte pe Ştefan Mandachi, din 1.000 de angajaţi, 95 la sută au intrat în şomaj tehnic. „Acum suntem un pic descoperiţi, încercăm să ne salvăm şi orice măsură e binevenită şi utilă în momentele astea”, spune antreprenorul.

Ce se va întâmpla cu preţurile? Va apărea o „taxă de coronavirus”?

Ştefan Mandachi dă asigurări că preţurile pentru consumatori nu vor creşte, deşi cheltuielile pe care le are sunt mai mari. „Noi trebuie să menţinem preţurile sau să le scădem, în contextul în care toate materiile prime şi serviciile s-au scumpit”, a arătat antreprenorul.

„La o cameră de hotel, pe care o închiriam cu o sumă de..., am o investiţie de patru ori ca să o pot închiria ca birou, să nu se blocheze fluxul de numerar. Toate preţurile noastre au scăzut, în contextul în care toate cheltuielile au urcat. (...) Pe noi ne costă măştile şi mănuşile, în momentul în care se vor redeschide locaţiile, 50.000 de euro pe lună. Toate materiile prime s-au scumpit, toţi furnizorii îşi protejează angajaţii”, a explicat Mandachi. 

Răzvan Crişan spune că o să fie o presiune foarte mare pe preţuri, dar în niciun caz ca să urce. „Economia şi mersul în oraş, sentimentele plăcute vin într-un context în care ai puţin entuziasm şi puţine speranţe. Nu ştiu dacă oamenii au rămas fără bani, dar e clar că sunt mult mai reticenţi, că nu ştiu ce urmează. De aceea cerem predictibilitate”, a arătat antreprenorul. „Nu poţi să păstrezi o economie care funcţionează peste noapte. Suntem noi antreprenori şi suntem adaptabili, dar cred că lucrurile sunt duse puţin cam departe”, a subliniat Răzvan Crişan.

Suntem tentaţi să punem o „taxă pentru coronavirus”, dar nu avem posibilitatea reală să o punem, spune Ştefan Mandachi referitor la informaţiile apărute în presă că în restaurantele din SUA şi Canada au apărut pe notele de plată sume pentru acoperirea cheltuielilor pentru măsurile de protecţie ale clienţilor. „Putem să explicăm clienţilor, poate printr-o mai bună comunicare pe Facebook, care sunt cheltuielile noastre, poate vor fi mai generoşi cu ospătarii noştri. Eu n-o să am posibilitate să pun o asemenea taxă, pentru că clientul nu o va achita sub nicio formă, din contră, va fi frustrat”, spune Ştefan Mandachi.

„Nici noi nu ne-am pus problema”, a intervenit şi Răzvan Crişan. „Noi însă ne punem problema de un an şi ceva de legalizarea bacşişului, pentru că va scădea foarte mult tranzacţia cu cash, iar acum dacă oamenii vor să lase tips cu cardul încă nu pot să o facă”, a arătat antreprenorul.

„Oamenii sunt destul de speriaţi, destul de timoraţi, ideea că adaugi o astfel de taxă nu cred că ar interpreta-o cineva pozitiv”, a subliniat Răzvan Crişan. „Foarte greu de crezut că cineva o să mărească preţurile, ci probabil o să facă promoţii. Berarii au rămas cu mult stoc şi vor avea interesul să-l pună în piaţă”, a adăugat el.

În ceea ce-l priveşte, Ştefan Mandachi spune că va reduce preţurile între 10 şi 20 la sută la hotel, iar la restaurante încă face calcule să vadă ce discount poate oferi.

Angajaţii din HORECA, sub ameninţarea pierderii locurilor de muncă

Întrebat dacă crede că va încheia anul acesta cu acelaşi număr de angajaţi, Ştefan Mandachi spune că e „foarte grea întrebarea. Să vedem ce se întâmplă în primele două luni după 15 iunie. Deocamdată nu ne putem pronunţa şi efectele se vor vedea după şase luni cel puţin. Am speranţe pentru 15 iunie, n-am mari aşteptări, că aşteptări am de vreo lună jumate, de când sunt blocat, dar speranţe sunt acum că lucrurile se îndreaptă”, a declarat Ştefan Mandachi.

„Majoritatea antreprenorilor se aşteaptă ca până la sfârşitul anului să existe reduceri de personal, nu există niciun fel de certitudine, pentru că în afară de şomajul tehnic, care a funcţionat repede şi eficient, restul măsurilor vin foarte greu şi e greu să-ţi faci un plan, când e clar că oaspeţii tăi vor veni speriaţi şi nu vor fi foarte entuziasmaţi. N-ai niciun fel de predictibilitate să poţi să-ţi faci planuri, drept pentru care trebuie să iei în considerare şi această posibilitate şi foarte mulţi antreprenori din ospitalitate din păcate se gândesc ca până la finalul anului să mai reducă din cheltuielile cu personalul, să mai închidă din locaţii”, a spus Răzvan Crişan. 

Pe aceeaşi temă: 

Ştefan Mandachi pregăteşte restaurantele pentru marea relaxare: „Costă multe mii de euro, dar n-avem de ales“

Soluţia tranşantă a lui Ştefan Mandachi pentru salvarea turismului din Bucovina, intrat în colaps din cauza pandemiei

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite