Ponta: Reducerea TVA şi dublarea alocaţiilor nu sunt căzute din cer, vin din faptul că românii au muncit mai mult şi s-au plătit mai multe taxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ponta spune că "la 24% merita să faci evaziune", dar că va fi mai greu la 9%   FOTO Gov.ro
Ponta spune că "la 24% merita să faci evaziune", dar că va fi mai greu la 9%   FOTO Gov.ro

Reducerea TVA şi dublarea alocaţiilor nu sunt „căzute din cer“, consideră premierul Victor Ponta, care a completat că aceste măsuri au fost posibile datorită faptului că românii au muncit mai mult în 2014, că s-au plătit mai multe taxe şi că s-au acoperit golurile de la buget. Declaraţiile au fost făcute la RTV.

El a mai spus că la buget s-au adunat în plus numai din TVA 1,5 miliarde de euro. De asemenea, Ponta a mai spus că „la 24% merită să faci evaziune“, dar că la 9% nu mai este aşa rentabil.

La rândul lui, Eugen Teodorovici – ministrul Finanţelor – a afirmat că măsura va avea un impact de 0,6% din Produsul Intern Brut (PIB). Ponta a afirmat că acest lucru se traduce într-o creştere cu un miliard de euro a economiei.

Primul-ministru a mai completat că măsura este şi socială, mai ales pentru cei cu venituri mici.

Prezentă în studio, Rovana Plumb - ministrul Muncii - a completat că reducerea TVA duce la creşterea puterii de cumpărare.

În privinţa dublării alocaţiei pentru copii, Ponta a spus că pentru cei cu venituri mari, cei 42 de lei în plus nici nu sunt ridicaţi de părinţi din conturi, dar că pentru cei cu venituri mici nici suma de 82 de lei nu le ajunge pentru toate nevoile.

Rovana Plumb: Asistenţa socială trebuie să fie mai ţintită

La rândul ei, Rovana Plumb a afirmat că asistenţa socială trebuie să se schimbe în România, astfel încât să fie mult mai ţintită, adică să fie acordate sume mai mari pentru familiile cu venituri mai mici şi sume mai mici pentru cei cu venituri mai mari. Plumb a spus, însă, că o decizie din 2006 a Curţii Constituţionale ar arăta că nu se pot acorda alocaţii diferenţiate, astfel că a va trimite o solicitare acestei instituţii pentru a clarifica dacă acest lucru este posibil, la fel cum se întâmplă acum în multe state din Uniunea Europeană.

Ponta: pentru drept de vot la 16 ani trebuie modificată Constituţia

În privinţa propunerii care ar acorda drept de vot de la 16 ani, susţinută de către PNL, premierul Victor Ponta a declarat acest lucru este posibil numai cu schimbarea Constituţiei, căci aceasta prevede expres drept de vot la 18 ani. El a atacat PNL, despre care spunea că dorea modificarea Constituţiei atunci când făcea parte din USL iar Crin Antonescu era şeful comisiei care se ocupa de modificarea acesteia, dar că acum PNL "vrea drept de vot de la 16 ani, dar fără să modifici Constituţia".

Dintre alte motive de a schimba Constituţia, Ponta a arătat necesitatea bugetelor multianuale, actualul cadru legislativ nepermiţând, dar şi confiscarea bunurilor dobândite ilicit sau de "stabilitatea politică".

"Alina Gorghiu şi Cătălin Predoiu sunt un fel de Elena Udrea şi Emil Boc, dar mai slab pregătiţi"

Ponta a afirmat că Vasile Blaga - copreşedinte PNL- este "un om experimentat", dar că Alina Gorghiu şi Cătălin Predoiu sunt "un fel de Elena Udrea şi Emil Boc, dar mai slab pregătiţi."

Legea salarizării bugetare va fi gata în luna octombrie

Rovana Plumb a anunţat că noua lege a salarizării bugetare va fi gata în luna octombrie, ministrul anunţând că aceasta este în strânsă legătură cu noul Cod Fiscal, premierul Victor Ponta adăugând că "banii sunt aceiaşi".

Ponta a mai spus că Guvernul său "nu a tăiat niciun leu", dar că nemulţumirile sunt "că de ce am crescut la unii şi nu şi la alţii". Şeful Executivului a arătat că acum preşedintele României câştigă mai puţin decât bugetarii de la autorităţile de management din cadrul Ministerul Fondurilor Europene, iar el, ca prim-ministru, are salariu mai mic decât cei de la Ministerul Apărării.

"Nu mai vreau cârpeli", a spus Ponta. "Acum lucrezi, câştigi o mie de lei, nu lucrezi, câştigi o mie de lei. Te dau afară, câştigi în instanţă şi iar îţi dau salariile înapoi", a spus el.

"Nu poţi să dai afară niciun funcţionar public în România", a completat Ponta.

Ponta: Să oprim populismele!

Premierul a spus că, spre deosebire de 2007-2008, când creşterea economică era bazată pe imobiliare şi speculaţii financiare, acum creşterea economică este sustenabilă.

Dar că mai multe lucruri pot deteriora situaţia, respectiv "populismele" PNL, instabilitatea politică şi problemele regionale, adică situaţiile Greciei şi Ucrainei.

Primul-ministru a acuzat PNL că a promis 6% din PIB pentru Educaţie, 10% din PIB pentru Sănătate şi că la un moment dat le dădea peste 100% din PIB.

Rovana Plumb: Vom avea pensii ocupaţionale

România va avea pensii ocupaţionale în 2016 sau 2017, a promis şi Rovana Plumb, ministrul Muncii, care a afirmat că duce mai departe proiectul Marianei Câmpeanu, fostul ministru de resort din perioada USL.

Ponta, despre impozitul pe bacşiş: Cine nu munceşte, nu greşeşte!

"Cine nu munceşte, nu greşeşte", a declarat premierul Victor Ponta, atunci când a fost întrebat despre impozitul pe bacşiş. El a spus că a fost o idee a mediului de afaceri. Ponta a spus că Ministerul de Finanţe este "cel mai nereformat minister din Guvern din ultimii 24 de ani", adăugând că există instituţii şi mai nereformate, dar că nu fac parte din Executiv.

"800 de milioane de euro nu sunt de la covrigi, sunt de la evaziunea mare", a mai spus Ponta.

La rândul său, Eugen Teodorovici a afirmat că va exista un sistem de "trasabilitate" a bunurilor accizabile, care este aplicat şi în alte state.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite