Victor Ponta: Reducem CAS de la 1 octombrie, nu creştem deficitul bugetar. FMI nu este de acord cu măsura, dar acordul este şi rămâne în vigoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va transmite săptămâna viitoare Parlamentului proiectul de lege pentru reducerea CAS cu 5 puncte procentuale începând cu 1 octombrie, chiar dacă experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană şi Banca Mondială (BM) nu au fost de acord cu aplicarea acestei măsuri, a declarat premierul Victor Ponta.

Principalele declaraţii ale premierului Victor Ponta: 

Vreau să vă comunic o decizie pe care Guvernul o va pune în practică săptămâna viitoare. Decizia este aceea de a pune în aplicare un model economic pe care Guvernul l-a avut în vedere în ultimii doi ani de mandat, un model total diferit de perioada 2009-2011. Am avut ca prioritate o creştere economică sustenabilă şi am reuşit să avem în 2013 şi în prima parte a acestui an cea mai mare creştere economică din UE, să deblocăm toate programele de finanţare europeană, am avut proiecte pentru mediul de afaceri, pentru IMM-uri. 

Considerăm cu reducerea CAS cu 5 puncte procentuale trebuie aplicată din acest an. Vom transmite săptămâna viitoare Parlamentului legea pentru reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, cu aplicare de la 1 octombrie, astfel încât nu va trebui să creştem taxe şi impozite. Efortul bugetar pentru ultimele trei luni ale anului este de 850 de milioane de lei, bani pe care îi avem disponibili în buget, nu creştem deficitul bugetar. 

Menţionez că acordul cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială este şi rămâne în vigoare. Putem apela dacă este nevoie la sumele puse la dispoziţie, avem acel top-up de la Comisia Europeană. 

Avem de îmbunătăţit şi de continuat reformele structurale, avem de îmbunătăţit managementul companiilor de stat, managementul corporatist şi echilibrul fiscal-bugetar. 

Această decizie, pe care ne-o asumăm ca Guvern, face parte dintr-un model economic diferit, pe baza căruia am redus taxele, am crescut încasările la buget, am redus evaziunea fiscală şi am ajutat mediul de afaceri prin diverse facilităţi, cum ar fi scutirea de impozit pentru profitul reinvestit, iar acum reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. 

Principalii beneficiari ai reducerii CAS vor fi angajaţii, pentru că angajatorii vor scoate la lumină acele contracte din zona gri şi vor crea locuri de muncă. Vom continua aceste măsuri şi, din punctul meu de vedere, România poate în mod sustenabil şi serios să continue creşterea şi să aibă o dezvoltare sustenabilă.

Declaraţii Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor

Am decis să nu punem în locul reducerii o nouă taxă care să rănească mediul de afaceri. Nu sunt de acord cu principiul că trebuie să punem o nouă taxă pentru a scădea altă taxă. Planul iniţial a fost pentru o reducere de la 1 iulie, dar am fost de acord să stăm în ţinta de deficit.

Încă nu s-a s-a stabilit dacă veniturile din taxa pe stâlp şi schema de sprijin pentru marii consumatori industriali vor fi suportate de către populaţie. Poate fi între zero şi 100%.
 


Întrebat dacă FMI a fost de acord cu reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 octombrie, premierul Ponta a răspuns: "Nu, pentru că instituţiile internaţionale au spus să rămânem în ţintele de deficit bugetar şi da, rămânem, însă pentru bugetul pentru 2015 se va lua o decizie în noiembrie. Nu e niciun acord şi niciun dezacord. Avem resursele pentru acoperirea reducerii CAS în ultimele trei luni ale anului, nu avem pentru 2015 pentru că nu avem buget pentru 2015 ".  

O misiune a Fondului Monetar Internaţional a venit la Bucureşti la începutul lunii iunie pentru a treia evaluare a acordului stand-by, cea mai importantă temă de pe agenda discuţiilor cu autorităţiile vizând posibilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale de la jumătatea anului.

Misiunea a analizat în principal execuţia bugetară din primele cinci luni ale anului, precum şi perspectivele privind creşterea economică şi încasările la bugetul de stat.

În ultima scrisoare de intenţie, Guvernul s-a angajat că va "încerca" să implementeze, în a doua parte a acestui an, o reducere semnificativă a cotei contribuţiilor sociale, într-o manieră "neutră din punct de vedere bugetar", cu accentul pe măsuri de lărgire a bazei de impozitare.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a arătat însă că reducerea CAS cu 5 puncte procentuale va fi foarte greu de realizat, dacă nu se îmbunătăţeşte colectarea încasărilor, în condiţiile în care în primul trimestru nerealizările la buget au fost de peste un miliard de lei din taxe şi impozite.

La finele lunii martie, Consiliul Director al FMI a aprobat prima şi a doua evaluare a acordului preventiv încheiat anul trecut cu România, punând la dispoziţia statului două tranşe cumulând 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST).

Suma totală disponibilă României prin acordul de împrumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro (584,1 milioane DST).

România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează însă să acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja România de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.


    Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite