Victor Ponta: Nu putem îngheţa preţurile alimentelor în magazine, dar există soluţia unor taxe speciale foarte mari. Retailerii au crescut recent preţurile

Victor Ponta: Nu putem îngheţa preţurile alimentelor în magazine, dar există soluţia unor taxe speciale foarte mari. Retailerii au crescut recent preţurile

Ponta cere verificarea preţurilor şi ameninţă supermarketurile cu posibile taxe suplimentare

Guvernul nu poate îngheţa preţurile la mărfurile din magazine, în contextul reducerii TVA la 9%, dar poate introduce măsuri constituţionale şi europene, precum taxe speciale foarte mari, în cazul în care comercianţii nu scad preţurile la raft după diminuarea TVA, a afirmat premierul Victor Ponta.

Ştiri pe aceeaşi temă

El a cerut, în şedinţa de guvern, ca Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Consiliul Concurenţei să verifice atent situaţia preţurilor din magazine.
 
Solicitarea a fost formulată după ce presa a relatat că mari lanţuri de magazine ar fi majorat preţurile la diferite alimente cu până la 30%, în ultimele două săptămâni, înainte de reducerea TVA la 9% la produsele alimentare, programată începând cu luna iunie.
 
„Să începeţi deja să verificaţi dacă ceea ce a apărut în presă e adevărat, dacă hypermarketuri, dacă comercianţi profită de cea mai bună măsură pe care puteam s-o luăm vreodată pentru agricultură şi pentru consumatorii din România, reducerea TVA, pentru a-şi mări preţurile acum, ca să rămână după aceea la nivelul pe care şi-l doresc“, a cerut Ponta.
 
Premierul a arătat că Guvernul nu poate îngheţa preţurile, dar poate introduce măsuri legale, precum taxe speciale foarte mari, pentru a preveni speculaţiile comercianţilor privind preţurile.
„Am auzit tot felul de tâmpenii liberal-comuniste, că să dăm orodnanţă să îngheţăm preţurile. Suntem în Uniunea Europeană, suntem economie de piaţă şi nu putem îngheţa preţurile, cum de altfel nu prea reuşeau nici comuniştii să le îngheţe. Avem măsuri legislative pe care le putem lua, nu ordonanţe de îngheţare a preţurilor. Putem să introducem taxe speciale pentru cei care folosesc acest prilej şi nu voi ezita - şi vă rog să îmi propuneţi, dacă constatăm că într-adevăr există această situaţie - vom pune nişte taxe atât de mari încât tot ce câştigă în mod speculativ să piardă pe partea cealaltă. Nu voi ezita să iau nicio măsură europeană şi constituţională, nu trăsnăi comuniste“, a declarat premierul Ponta.
 

Îngheţarea preţurilor, măsură propusă în Comisia de agricultură

 
Deputatul liberal Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de agricultură, a cerut ieri Executivului îngheţarea preţurilor, o astfel de prevedere existând în legislaţie pentru o perioadă de şase luni.
 
„În mod cert există nişte informaţii că au început să crească preţurile. Noi nu avem posibilitatea ca Parlament al României să monitorizăm aceste preţuri, însă Guvernul îl are prin agenţii, prin organisme de control, există ANPC, există ANAF, pentru că au un întreg aparat de lucru cu care pot opera. Din discuţiile cu reprezentanţii Consiliului Concurenţei legislaţia îi conferă dreptul Guvernului de a interveni în acest control al preţurilor, pentru că există o poziţie dominantă pe piaţă, dânşii, ca lanţ total, controlează peste 50-60-70% din piaţa de profil şi poate este dreptul Guvernului să intervină pe această monitorizare şi control al preţurilor“, a susţinut Săpunaru.

Mai puteţi citi:
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările