Victor Grigorescu, ministrul Energiei: La sfârşitul săptămânii şi luni am putea avea un nou vârf de consum din cauza frigului. Autorităţile sunt pregătite

Victor Grigorescu, ministrul Energiei: La sfârşitul săptămânii şi luni am putea avea un nou vârf de consum din cauza frigului. Autorităţile sunt pregătite

Statul poate trece termocentralele de pe gaze pe păcură sau poate deconecta consumatorii industriali pentru a asigura că presiunea nu scade pe conduce, iar populaţia se poate încălzi  FOTO CORBIS

România ar putea înregistra un vârf de consum de gaze naturale în acest sfârşit de săptămână, după ce joi consumul s-a apropiat de 62 de milioane de metri cubi, a declarat, vineri, Victor Grigorescu, ministrul Energiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Avem rezerve suficiente pentru a acoperi acest consum record. Azi-noapte şi ieri a fost un consum mare de energie. Din datele noastre consumul de gaz natural a depăşit 60 de milioane metri cubi pe zi şi cred că ne apropiem de 62 milioane de metri cubi. Sistemul este stabil, avem rezerve de capacitate şi pentru zilele următoare. Probabil vom vedea un vârf de consum în weekend şi luni din cauza temperaturilor foarte scăzute“, a spus Grigorescu, la România TV, potrivit Agerpres.ro.
 
El a precizat că, dacă gerul se accentuează, autorităţile sunt pregătite să facă şi alte manevre tehnice care să menţină stabilitate în sistem.
Într-o zi normală de iarnă, în România se consumă aproximativ 50 de milioane de mc de gaze naturale.
 
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o atenţionare Cod Galben de ger, valabilă de joi până luni în cea mai mare parte a ţării.
Potrivit ANM, în intervalul menţionat, valul de frig va persista, astfel că vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea şi dimineaţa în cea mai mare parte a ţării. Temperaturile minime se vor situa frecvent între -20 şi -15 grade, iar izolat vor coborî şi până la -28 şi-25 de grade. Maximele termice nu vor depăşi -10 grade.
 
Singurele judeţe care nu sunt afectate de Codul Galben sunt Caraş-Severin, Timiş, Satu-Mare, Arad şi Bihor.
 
Consumul de gaze naturale este ridicat, în condiţiile înregistrării unor temperaturi scăzute, însă potrivit Transgaz nu sunt probleme în funcţionarea sistemului naţional de transport al gazelor şi nici în asigurarea surselor acoperirii cererii.
 
”Sistemul Naţional de Transport gaze naturale este în echilibru şi funcţionează la parametri normali. Transgaz monitorizează permanent starea sistemului şi întreprinde toate acţiunile necesare pentru menţinerea în echilibru a acestuia”, se arată într-un comunicat al Transgaz.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările