Victimă colaterală. Romatsa nu mai are bani pentru plata salariilor, din cauza popririi puse de fraţii Micula

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romatsa a picat drept victimă colaterală în procesul dintre statul român şi fraţii Micula FOTO Mediafax
Romatsa a picat drept victimă colaterală în procesul dintre statul român şi fraţii Micula FOTO Mediafax

Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian – Romatsa – riscă să rămână fără bani pentru plata salariilor controlorilor de trafic aerian din 15 decembrie, precizează pentru Radio România Actualităţi, surse apropiate situaţiei.

Potrivit sursei citate, s-a ajuns în această situaţie după ce, conturile companiei sunt blocate ca urmare a datoriei de 400 de milioane de euro a statului român către Fraţii Micula.

Practic, compania responsabilă de dirijarea avioanelor nu mai primeşte, de mai multe luni, contravaloarea serviciilor de trafic Aerian de la EuroControl (Organizaţia Europeană pentru Siguranţa Navigării Aeriene), iar fondurile mai ajung pentru aproximativ o săptămână.

Ministerul Transporturilor şi ANAF urmează să propună oamenilor de afaceri plata eşalonată a datoriei, dar până în acest moment mi s-a reuşit deblocarea conturilor.

Controlorii de la Romatsa dirijează, zilnic, aproximativ 3.000 de avioane care tranzitează spaţiul aerian naţional.

Premierul Ludovic Orban declara recent că sunt situaţii critice în mai multe companii de stat, existând chiar riscul ca Romatsa să nu mai funcţioneze, din cauza unei popriri puse pe conturi. El a spus că Romatsa poate funcţiona până la sfârşitul anului, dar a arătat că este nevoie de identificarea de soluţii urgente pentru a achita datoria către fraţii Micula. „A fost invalidat un ajutor de stat de care beneficiau companiile fraţilor Micula, care au atacat la Curtea de arbitraj. S-a dat o decizie, s-a stabilit un prejudiciu, iar ei s-au îndreptat împotriva unor asset-uri şi companii care au cash flow, care au bani şi la ora asta asta fac, trag bani”, a precizat Orban.

Ministrul Transporturilor şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, spunea recent că se fac eforturi în vederea găsirii unor soluţii cu ajutorul cărora se poate debloca această situaţie.

În luna septembrie 2015, Romatsa a fost notificată de către Eurocontrol cu privire la existenţa unui act de executare silită transmis de un executor judecătoresc belgian asupra fondurilor cuvenite regiei, obţinute din activitatea de prestare de servicii de trafic aerian, în urma procesului dintre fraţii Micula şi statul român. În consecinţă, conturile bancare ale Romatsa nu au mai fost alimentate cu sumele de bani aferente serviciilor deja efectuate de dirijare a traficului aerian, întrucât, în urma unei hotărâri a instanţei de judecată din Belgia, sumele colectate de Eurocontrol în numele Romatsa au fost blocate în contul unei datorii a statului român.

Fraţii Micula au pus recent sechestru şi pe 22% din acţiunile Nuclearelectrica, precum şi pe 58% din acţiunile Compet. În decembrie 2014, fraţii  Ioan şi Viorel Micula au instituit sechestru şi pe acţiunile statului la Petrom.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite