Potrivit reprezentanţilor Guvernului, de creşterea salariului minim vor beneficia 1.388.000 de angajaţi, 800.000 dintre aceştia fiind bugetari. Cu toate acestea, aşa cum arată şi datele INS, creşterea constantă a salariului minim în ultimii 3 ani (cu 50% din 2012) a generat creşteri şi în ceea ce priveşte veniturile care nu sunt remunerate cu valoarea minimă. Cu alte cuvinte, ridicarea pragului de jos a condus şi la sporirea salariilor din zona medie.

În ceea ce priveşte ieftinirea medicamentelor cu 20%, acestă măsură introdusă de Guvern va face ca România să treacă la cel mai mic preţ din Uniunea Europeană, potrivit ministrului Sănătăţii Nicolae Bănicioiu.

„De la 1 iulie, România trece practic la cel mai mic preţ european, aşa cum este normal, ţinând cont şi de prevederile şi reglementările ordinelor de ministru, aşa cum confirmă şi contextul socio-economic pe care România îl traversează. Preţurile aici nu pot fi similare preţurilor din ţările cu alte PIB-uri mult mai puternice decât ţara noastră. Au fost purtate discuţii şi cu Comisia Europeană, cu partenerii internaţionali în totalitate — FMI, CE—, cu asociaţiile de producători, asociaţiile de distribuitori, cu lanţurile de farmacii, ca să asigurăm distribuţia şi să nu avem deficienţe în aprovizionare şi în accesul pacienţilor către medicamente”, a declarat ministrul Bănicioiu.

Conform reprezentanţilor Executivului, Valoarea redusă a medicamentelor va trebui să rămână neschimbată pentru cel puţin 12 luni, producătorii şi distribuitorii urmând a fi sancţionaţi dacă nu actualizează preţurile.