Vedetele scumpirilor din primăvară s-au ieftinit vara. HARTĂ: preţul cartofilor, judeţ cu judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartofii, conservele şi fructele proaspete, care aveau în martie-aprilie preţuri în creştere cu peste 15% faţă de sfârşitul anului trecut, au consemnat în iunie şi iulie cele mai importante ieftiniri.

În luna lui Cuptor s-au încins... ieftinirile: rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,41% (după ce în iunie fusese de 5,37%), media preţurilor faţă de decembrie 2012 a coborât la 1,72% (în iunie era de 2,07), iar media faţă de luna anterioară a avut un minus de 0,34%. Asta a fost posibil datorită unor ieftiniri surprinzătoare, consemnate în iulie tocmai la sortimentele care în primăvară ţineau topul scumpirilor.

De exemplu, cartofii – care în perioada martie-mai se scumpeau continuu, ajungând faţă de decembrie la un plus de 25% – s-au ieftinit în iunie şi iulie, cu peste 10% lunar, astfel că avansul preţurilor la aceste legume a coborât la 10,7% faţă de decembrie. La fel şi în cazul fructelor proaspete, care în jurul Paştelui au avut cele mai ample scumpiri, consemnează acum ieftiniri de aproape 9%, dar şi al conservelor de legume, care s-au vândut în iulie cu 12,5% mai ieftin decât în iunie.

Inundaţiile din Europa, bucuria românilor

Cum a fost posibilă scumpirea atât de masivă a cartofilor din primăvară, urmată de ieftinirea semnificativă din vară? „Inundaţiile şi îngheţurile târzii abătute în perioada martie-aprilie asupra unor ţări mari producătoare de cartofi au făcut ca exporturile noastre să crească foarte mult, astfel că am obţinut preţuri bune“, a explicat pentru „Adevărul“ Vasile Costache, liderul unui grup de producători de cartofi din judeţul Dâmboviţa.

În ţări cu tradiţie şi cu producţii mari de cartofi, cum sunt Polonia şi Germania (din care importăm şi noi, de obicei) au fost condiţii nefavorabile pentru aceste culturi, astfel că europenii au fost nevoiţi să vină şi să importe din România, fapt care a ridicat preţul cartofului şi la noi, pe piaţa internă. Asta s-a întâmplat în primăvară. Apoi, în lunile de vară, când recolta locală era la vârf şi au apărut cartofii noi, cererea a fost mai mică decât oferta şi astfel preţurile au coborât“, ne-a mai spus agricultorul.

De altfel, şi pe harta preţurilor la cartofi, întocmită de „Adevărul“ pe baza datelor centralizate la Ministerul Agriculturii, se pot observa scumpiri exact în zonele cu tradiţie în producţia de cartofi. Harghita, Covasna, Mureş şi judeţele din nordul ţării sunt recunoscute ca bazine din care cultivatorii trimit cartofi chiar şi la export. Dacă ei au obţinut preţuri bune pe pieţele externe, este natural să le ridice şi pe piaţa internă.

În România, cele mai mari creşteri de preţ la cartofi în iulie faţă de ianuarie s-au înregistrat în judeţele Giurgiu (+66,7%), Harghita (+53,8) şi Ilfov (+38,9%), iar cele mai mari scăderi de preţ – în Dâmboviţa (-35%), Tulcea (-31%) şi un grup de judeţe cu -25% format din Braşov, Caraş-Severin, Gorj, Neamţ şi Timiş. În majoritatea judeţelor în care preţurile din iulie au fost mai mici sau egale cu cele din ianuarie au avut loc scumpiri în primăvară, urmate de ieftiniri în vară, cotaţiile revenindu-şi, de fapt, după un puseu de creştere.

Potrivit datelor afişate de Ministerul Agriculturii, cei mai ieftini cartofi, la preţul de 1,3 lei/kg, se găseau, în iulie, în judeţul Dâmboviţa, unde cu doar o lună înainte se vindeau cu 2,5 lei/kg. La polul opus, cu cei mai scumpi cartofi, se află judeţul Bihor, cu 3 lei/kg (după ce în iunie fuseseră 4,1 lei/kg), urmat îndeaproape de un grup de judeţe unde kilogramul costă 2,5 lei: Arad, Galaţi, Giurgiu, Ilfov, Mureş şi Vâlcea. În municipiul Bucureşti, preţul cartofilor din pieţele agroalimentare oscilează între 2 şi 2,5 lei/kg, după ce în primăvară agricultorii şi intermediarii cereau peste 3 lei pe kilogram.

Inflaţia: atenţie la efectul de bază!

Desigur, ne bucurăm să consemnăm acum ieftinirile specifice lunilor de vară, dar peste un an, raportându-ne la cotaţiile joase din 2013, vom avea automat scumpiri cauzate de aşa-numitul efect statistic de bază.

Per ansamblu, în iulie faţă de luna anterioară, alimentele s-au ieftinit cu 1,6%. Cele mai mari reduceri de preţuri au fost înregistrate la categoriile „legume şi conserve de legume“ (-13,3%) şi „fructe şi conserve din fructe“  (-4,49%).

Faţă de luna iunie, preţurile mărfurilor nealimentare şi tarifele serviciilor au crescut cu 0,5%, respectiv cu 0,3%. Cel mai mult s-au scumpit ţigările şi energia electrică, preţurile urcând cu 8,04%, respectiv 5,57%, iar în ceea ce priveşte serviciile principala creştere, de aproape 9%, este cea afişată la categoria „apă, canalizare şi salubritate“.

Banca Naţională a României a redus săptămâna trecută prognoza de inflaţie pentru acest an la 3,1% (de la proiecţia anterioară de 3,2%). Ţinta de inflaţie a băncii centrale este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

„La sfârşitul lunii septembrie, poate chiar mai devreme, inflaţia va intra în intervalul de variaţie din jurul ţintei“, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a ultimului Raport asupra inflaţiei.

În iunie, preţurile de consum ale populaţiei au stagnat faţă de luna anterioară, rata anuală a inflaţiei plasându-se la 5,37%.

Click pe hartă pentru a mări

image
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite