Vasilescu: Deprecierea leului în raport cu euro a fost cauzată de veştile rele din Zona Euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, Adrian Vasilescu, susţine că deprecierea monedei naţionale a fost cauzată în principal de veştile rele venite din Zona Euro şi că în întreaga regiune, monedele au suferit deprecieri accentuate.

CITESTE SI:

Cursul a atins un nou maxim istoric: 4,4587 lei/euro

"În întreaga regiune, monedele au suferit deprecieri accentuate. Dacă piaţa valutară, începând din 17 mai până în 21 mai, părea să-i imprime leului o nouă tendinţă, de apreciere în raport cu euro, calmarea cursului s-a produs sub influenţa unor informaţii dacă nu liniştitoare cel puţin cu un grad de pesimism ceva mai redus venite de la reuniunea G8. Luni însă bursa ştirilor şi-a schimbat trendul şi pesimismul a revenit. Toate monedele din regiune au suferit noi deprecieri", potrivit unui comunicat al consilierului BNR, Adrian Vasilescu.

Pe de altă parte, acesta subliniază că ziua de 23 mai a fost agitată pe toate pieţele lumii. Comentariile fostului prim-ministru grec Lucas Papandreu, făcute pentru Wall Street Journal şi pentru CNBC - care opina că „în cazul ieşirii Greciei din Zona Euro consecinţele pentru euro-sistemul financiar şi pentru economia reală vor fi profunde iar costurile asociate vor fi de anvergură; şi că vor fi afectate, de asemenea, economiile din afara Zonei Euro", au făcut noi valuri, suţine acesta.

"Şocul s-a resimţit instantaneu. Euro s-a depreciat faţă de dolar. În regiunea noastră, leul a sărit peste pragul de 4,45, iar zlotul, forintul şi coroana s-au depreciat şi mai mult", potrivit acestuia.

El a ţinut să sublinieze că Banca Naţională a României, care monitorizează cu mare atenţie evenimentele, foloseşte instrumentarul adecvat pentru ca şocurile provocate să aibă durată scurtă şi intensitate minimă. "Dovadă că miercuri 23 mai, faţă de ziua precedentă, moneda noastră s-a depreciat mai încet decât monedele din regiune, iar faţă de 8 mai deprecierea leului a fost tot minimă - cu numai 1,26 la sută, în timp ce zlotul polonez s-a depreciat cu 3,87 la sută, forintul unguresc cu 5,16 la sută şi coroana cehă cu 1,85 la sută. Leul manifestă în continuare rezistenţa cea mai solidă în faţă şocurilor externe", a arătat Vasilescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite