Valentin Lazea, BNR: Singurele state care au devenit, din sărace, bogate au fost Finlanda şi Irlanda. Şi asta pentru că au investit în capitalul uman şi educaţie

Valentin Lazea, BNR: Singurele state care au devenit, din sărace, bogate au fost Finlanda şi Irlanda. Şi asta pentru că au investit în capitalul uman şi educaţie

Lazea explică faptul că numai prin investiţii în resursa umană un stat poate deveni, din sărac, bogat

Singurele state care şi-au depăşit condiţia şi au devenit, în ultimele zeci de ani, din state sărace, bogate sunt Finlanda şi Irlanda, iar acest lucru s-a întâmplat pentru că au investit masiv în educaţie şi în capitalul uman, a declarat Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României la o conferinţă privind riscul de ţară.

El a mai spus că în acest moment, singurele ţări europene care continuă acest model sunt Estonia şi Polonia.
 
Lazea a mai spus că ţara noastră ar trebui să încurajeze natalitatea, iar familiile cu mai mulţi membri ar trebui să primească ajutoare şi beneficii, aşa cum se întâmplă în Suedia, pentru a rezolva problema demografică cu care se confruntă ţara noastră, respectiv scăderea natalităţii şi sporul negativ la populaţie.
 
Economistul a mai spus că România ar trebui să se gândească deschis la migraţia controlată a forţei de muncă.
Mai exact, ţara noastră să ofere deja cetăţenilor străini bine-pregătiţi în anumite domenii posibilitatea de a se stabili în România, mai ales că între două şi trei milioane de români au plecat deja peste graniţă, în special în Spania şi Italia.
 
Lazea a menţionat că vorbeşte în nume propriu şi nu angajează în niciun fel BNR.
 
Mai puteţi citi:
 
Aproape o jumătate de secol de reforme şi o uriaşă investiţie, financiară şi socială, au dus la crearea celui mai performant sistem de educaţie din lume – şcoala finlandeză. „Weekend Adevărul“ a stat de vorbă  cu experţi români şi finlandezi pentru a aduce la lumină secretele acestui model.
 
România este o ţară care trece cu greutate peste o ninsoare ce durează mai mult de 2 ore. De ce se întâmplă asta? Pentru că în ciuda enormelor sume cheltuite în acest sector, oficialii noştri refuză să implanteze un model european, extrem de simplu şi eficient.
 
România se află în spatele Poloniei, Cehiei sau Ungariei din punct de vedere economic, deoarece acum nu alocă decât 3,2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru educaţie, în urma statelor din Europa, ceea ce ne va menţine în continuare în spatele acestora, a declarat antreprenorul Bogdan Enoiu, proprietarul McCann Erickson, în cadrul unui forum energetic organizat de către revista Forbes.
 
Poliţia finlandeză a anunţat că numele preşedintelui rus Vladimir Putin a fost adăugat din greşeală pe o listă a infractorilor a căror intrare în Finlanda este interzisă. Teoretic, această încurcătură ar fi putut duce la arestarea lui la frontieră, în cazul în care ar fi încercat să intre în ţara din nordul Europei.
 
După ce Germania a anunţat că îşi va folosi dreptul de veto dacă guvernele de la Sofia şi Bucureşti vor ridica pretenţii de aderare la Schengen în cadrul consiliului JAI de joi, şi oficialii de la Helsinki au declarat că vor bloca intrarea celor două ţări în zona de circulaţie liberă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: