Vâlcov acuză administratorii de pensii private de furt şi cere ONPCSB să investigheze cazul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Darius Vâlcov, fost ministru de Finanţe, actual consilier al premierului Viorica Dăncilă, a adus marţi grave acuzaţii de furt administratorilor fondurilor de pensii private, cerând Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) să demareze o investigaţie asupra modului în care au fost gestionate fondurile românilor.

Acuzele vin în contextul în care bugetul fondurilor de pensii se află într-un colaps generat de majorarea veniturilor lunare ale vârstnicilor, parte importantă din programul de guvernare al PSD.

   

În ultimele săptămâni, Darius Vâlcov a continuat şirul atacurilor asupra administratorilor de pensii private privind investiţiile făcute în acţiunile Digi.

Ulterior, brokerii au semnalat influenţa nefastă pe care o pot avea aceste afirmaţii.

„Asociaţia Brokerilor din piaţa de capital semnaleză posibila influenţă pe care aceste declaraţii o pot avea asupra preţului acţiunilor companiilor respective, care să ducă la efecte negative în ceea ce priveşte protecţia investitorilor şi buna funcţionare a pieţei. Preţul acţiunilor este sensibil la performanţele companiei, dar şi la informaţiile făcute publice despre aceasta”, se arată în comunicatul asociaţiei.  

Pe de altă parte, Asociaţia Brokerilor atrage atenţia că, pentru funcţionarea corectă a pieţei, este esenţial ca orice suspiciune privind legalitatea listării sau tranzacţionării acţiunilor, dacă există, să facă obiectul unor sesizări către organele abilitate, fără a se transmite diverse semnale către piaţă până când ancheta nu ajunge la o concluzie.   

„Cu atât mai mult cu cât persoanele care fac astfel de declaraţii au la dispoziţie toate pârghiile necesare pentru a declanşa procedurile de cercetare a faptelor incriminate”, se arată în document.  

Recent, Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat că a declanşat o investigaţie asupra aspectelor sesizate de Darius Vâlcov în ceea ce priveşte investiţiile făcute de administratorii Pilonului II în acţiunile Digi.   

Ulterior, reprezentanţii companiei Digi Communication au declarat că au „devenit ţinta unei adevărate campanii de defăimare”.   

Totul a pornit de la declaraţiile făcute în ultimele săptămâni de Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, asupra administratorilor fondurilor de pensii private obligatorii pe care i-a acuzat că au cumpărat cu bună ştiinţă acţiuni ale unei companii urmărite penal, ştiind că acestea se vor deprecia.  

 „Acum două săptămâni am atras atenţia asupra neregulilor de la data listării Digi. Ieri am revenit şi am întrebat ASF-ul dacă este adevărat că valoarea contabilă a acţiunilor Digi este de 1 leu şi 8 bani. Încă aştept răspunsul la această întrebare! După cum se vede, la data listării, acţiunile Digi erau cotate la 40 lei. Astăzi ele sunt la 28 lei (cu 30% mai puţin) şi continuă să scadă”, a scris Vâlcov pe pagina sa de Facebook.     

„Pentru corecta informare a românilor continui să întreb ASF: 

1) Este adevărat că peste 3 milioane de români au acţiuni la Digi, prin intermediul fondurilor de pensii (pilonul II)? 

2) Este adevărat că o mare parte a banilor încasaţi pe acţiunile Digi s-au dus în contul unei firme offshore din Cipru?  

3) Este adevărat că datoriile Digi depăşesc 1,3 miliarde euro, cu mult peste valoarea activelor? 

4) Aveau voie fondurile de pensii să achiziţioneze acţiuni la o companie urmărită penal?”, scrie Vâlcov.

La sfârşitul lunii iulie, Vâlcov afirma la România TV că şase din şapte fonduri de pensii private au cumpărat acţiuni la RCS-RDS, în condiţiile în care compania a înregistrat, într-un an scăderi pe bursă de 25%, iar trendul se menţine şi în anul următor. Când vinzi iluzii e fraudă, a spus el, adăugând că SRL-urile care administrează pensiile private percep comisioane uriaşe.   

"Anul trecut, RCS-RDS, despre care nimeni nu ştia cât valorează, s-a gândit hai să ieşim, deşi aveau 153 de milioane de euro capital, atât aveau ei bunurile lor, să ieşim pe piaţă să ne evaluăm. La cât s-au evaluat? La patru miliarde de lei, adică de patru ori mai mult. Au ieşit pe piaţă în condiţiile în care cei care trebuiau să cumpere ştiau- această companie are dosar penal, chiar atunci au ieşit. Între 30 şi 50% dintre reţele nu au avize, adică s-au legat prin localităţi, a sunat cineva de la DNA au mai sunat din altă parte şi s-au rezolvat lucrurile în sensul că au trecut cu firul. 

Fondul de pensii a zis hai să cumpărărm acţiuni la RDS. Cu cât? 4 miliarde. Patru valorează? Cu atât cumpărăm şi noi. Ce s-a întâmplat într-un an? Şase dintre cele şapte fonduri, minim cinci au acţiuni la RDS în condiţiile în care într-un an de zile acţiunile au scăzut cu 25%, adică azi compania nu mai valorează patru miliarde, valorează trei. Într-un an trendul este să se ducă cu încă 25% în cap, în condiţiile în care astăzi compania are 1,2 miliarde de euro datorii", a declarat Darius Vâlcov, la România TV.   

Acesta susţinea că se poate suspecta o fraudă, în condiţiile în care tehnologia companiei este una învechită şi sunt posibile scăderi în continuare.  "Nu putem decât să spunem oamenilor. ASF trebuie să intervină pentru că atunci când te listezi la bursă vii cu un prospect şi spui cumpăraţi acţiuni la Digi că acţiunea e cu 10% mai mult, iar într-un an tu eşti cu 25% mai puţin, nu te dezvolţi, îţi faci mai multe datorii, să ştii că în acel moment se cheamă în SUA fraudă, iar această fraudă trebuie verificată. Luni pe bursă poate oricine să verifice de ce o companie care are tehnologia învechită pentru că suntem amândoi conştienţă că în 3-4 ani nu se va mai trage cabluri în România şi nicăieri în lume, azi avem alte tehnologii. Când vinzi românilor o iluzie şi le iei banii de pensii...", a mai spus fostul ministru al Finanţelor.   

Darius Vâlcov a afirmat că cele şapte companii administrează 10 miliarde de euro.   

"A fost un scandal cu Pilonul II. De unde a plecat? Am chemat cei şapte administratori, că sunt şapte SRL-uri care administrează pensiile private ale românilor, în sensul în care am zis că nu mai dam banii la stat dăm un 300 şi ceva de mililoane de euro, fiecare are angajaţi între 20-30 de angajaţi, unul singur are 70 de angajaţi. Miliardul şi jumătate doar comisionare, ei administrează 10 miliarde de euro. Am întrebat voi cu cine vă consultaţi? Vă consultaţi între voi?", a declarat Darius Vâlcov, consilierul de stat al premierului, la România TV.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite