Val de concedieri în corporaţii: se poate ajunge la aceeaşi productivitate şi cu oameni mai puţini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
birouri goale

Criza economică generată de pandemie, precum şi investiţiile mari pe care trebuie să le facă marile companii înainte de revenirea angajaţilor în birouri va determina reconfigurarea planurilor de afaceri şi implicit restructurări de personal.

Cel puţin 10-20% dintre corporatişti şi-ar putea pierde locul de muncă, fiind vizaţi mai ales cei angajaţi în ultimul an, recrutaţi pentru o creştere care nu va mai avea loc în viitorul apropiat.

„Sunt corporaţii care dau 20% din personal pentru că au realizat că pot avea aceeaşi productivitate, dar cu oameni mai puţini şi au ajuns inclusiv să lucreze în trei ture, de la 8 la 16.00, de la 10 la 18 şi de la 12 la 20, pentru a nu supraaglomera birourile. În plus, noile proiecte care ar fi trebuit să demareze în 2020 sunt deja întârziate“, spun surse din piaţa imobiliară citate de businessmagazin.ro.

Potrivit datelor CBRE Research, doar în spaţiile de birouri din Bucureşti lucrează 360.000 de corporatişti, mulţi dintre ei urmând să revină la locurile de muncă abia în 2021, în contextul în care revenirea acum la birou ar presupune costuri suplimentare, iar prin prisma distanţării sociale pot reveni cel mult jumătate dintre corporatişti la birou fără investiţii majore.

„Valul de concedieri este deja în curs. Cu toţii am urmărit numărul de contracte încetate, aşa cum a fost comunicat de autorităţi, dar nu au apărut noi cifre de la anunţul măsurilor de revenire, aşa că vom vedea dacă se menţine ritmul de 8-10 mii de contracte încetate/zi.

După stabilizarea pe termen scurt, aşteptăm ca toate marile companii să opereze progresiv optimizări ale numărului de salariaţi, în funcţie de comenzi, de proiectele de digitalizare ori de diverse cerinţe la nivel de grup. Tendinţa pe care am observat-o este că firmele aleg să procedeze fie la plecări ţintite, cu acordul părţilor, fie la încetări individuale, în limita lunară permisă de legislaţie, astfel încât nu demarează concedieri colective.

Dat fiind că avem o legislaţie permisivă pentru angajator, esenţial va fi ca aceşti oameni să primească sprijin, atât financiar, cât şi pentru a-şi găsi un loc de muncă. Piaţa va fi dificilă şi în continuare“, explică Raluca Pârvu, business manager în cadrul companiei de consultanţă BPI Group.

Mai mult, companiile amână pentru ultimul trimestru al acestui an sau începutul anului 2021 pentru a reveni la birou, însă momentan acestea sunt estimări pe baza datelor actuale legate de evoluţia pandmiei.  „Abia în ultimul trimestru se estimează o revenire pe scară mai largă la birou, momentan marile corporaţii au ales să recheme circa 10% din personal, de multe ori pe bază de voluntariat.

Desigur, e greu de crezut că se vor păstra pe termen lung atâtea sedii goale, aşa că vor urma cu siguranţă decizii strategice. Credem că vom ajunge progresiv să lucrăm cu schimbul de acasă ori din altă locaţie, astfel încât circa 1/3 din salariaţi să nu se afle în clădirile de birouri.

Se vor dezvolta mai multe oferte de lucru integral la distanţă, au apărut deja anunţuri de recrutare în acest sens, dar este adesea vorba de centre de servicii şi centre de apel“, a spus Raluca Pârvu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite