Vacanţă din timp sau „last minute“?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin „Early booking“, turistul îşi alege orice sejur. Dacă lasă totul pe ultima sută de metri, se mulţumeşte cu ce mai găseşte la agenţie. Pentru a fi siguri că-şi vor vinde aproape toate pachetele, tour-operatorii oferă prin programele speciale reduceri de până la 40% faţă de preţurile practicate de obicei.

Mulţi turişti îşi pun problema cum este mai convenabil să-şi cumpere o vacanţă: din timp, când agenţiile le oferă reduceri de până la 40%, sau cu câteva zile înainte de plecarea în concediu, când beneficiază de aceleaşi discounturi, dar găsesc mult mai puţine oferte.

Agenţiile de turism, cărora le convine de minune să vândă o mare parte din pachetele de pe stoc încă de la începutul anului, recomandă programele „Early booking" („Înscrieri timpurii"), dar mulţi dintre turişti lasă totul pe ultima sută de metri şi apelează la ofertele „last minute".

Diferenţa dintre cele două programe este că, în cazul primului, turistul îşi poate alege vacanţa dintr-o paletă foarte largă de oferte, iar dacă apelează la „last minute", va pleca unde va mai găsi locuri la agenţie. „Prin «last minute», turistul nu are prea multe oferte de ales, nu poate avea pretenţii prea mari. El poate vrea să plece în Turcia la un hotel de patru stele, dar nu mai găseşte decât în Grecia la trei stele", explică Adrian Goicea, directorul general al agenţiei Cocktail Holidays.

De asemenea, Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), consideră că turistul beneficiază de mai multă siguranţă prin „Înscrieri timpurii".

Totodată, preşedintele ANAT estimează că, în acest an, numărul ofertelor „last mintue" va scădea considerabil faţă de anul trecut. „Se estimează ca în acest an, gradul de ocupare din destinaţiile clasice gen Turcia, Bulgaria sau Grecia să fie mult mai mare decât anul trecut, deoarece multe ţări au ieşit din criză, ceea ce va duce la un număr mai mic de camere ce vor rămâne nevândute", a declarat Corina Martin.

Citiţi cu atenţie contractele!

Românii care dispun de bani în această perioadă şi care îşi achiziţionează de la agenţiile membre ANAT un sejur până la sfârşitul lunii martie beneficiază de reduceri de până la 40%. Turiştii trebuie să citească, însă, cu mare atenţie contractul semnat între ei şi agenţiile de turism.

„Nu se admit modificări ale rezervărilor care beneficiază de reducerile «early booking». În cazul în care turistul vrea să renunţe la sejur nu va primi banii înapoi decât dacă îşi va încheia o asigurare storno, care valorează maximum 1,5% din preţul pachetului", explică şefa ANAT.

Noutăţi în 2010

„Anul 2010 va fi poate chiar mai greu decât 2009", spun reprezentanţii din turism. Tocmai de aceea, agenţiile vor lansa, în acest an, o serie de programe speciale pentru a-şi atrage cât mai mulţi clienţi.

„2010 este anul ofertelor speciale. Noutăţile sunt că la «Înscrieri timpurii» am introdus şi staţiunile montane şi zonele rurale, iar în această primăvară ANAT va lansa programele «Vacanţe la preţ redus» (n. red. cumperi cinci zile şi stai şapte) şi «Suplimentul de masă»", spune Corina Martin.

Pe lângă acestea, vor continua programele deja cunoscute de români, precum „Litoralul pentru toţi", „Vacanţa la ţară" sau „Decada balneară", organizate în fiecare an de patronatele din domeniu. Prin intermediul acestora, turiştii pot petrece o săptămână la mare, la băi sau la o pensiune rurală la preţuri de două-trei ori mai mici decât cele normale.

" Hotelierii români vor micşora preţurile faţă de anul trecut, deoarece cred că au înţeles lecţia crizei. "
Corina Martin
Preşedinte ANAT

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite