USR solicită premierului să susţină includerea României în Alianţa Bateriilor. Prună: România poate deveni lider european în producţia de baterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul USR Cristina Prună le-a adresat o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă şi ministrului Economiei Niculae Bădălău pentru a le cere să susţină integrarea României într-o iniţiativă europeană numită Alianţa Bateriilor.

Aceasta este o iniţiativă europeană, lansată la finalul anului 2017, al cărei obiectiv este de a dezvolta producţia de baterii la nivelul Uniunii Europene.

Prună susţine că România poate deveni lider european în producţia de baterii. „Ar fi o soluţie, pe de-o parte, pentru acces la fonduri europene destinate cercetării în domeniul producţiei de baterii şi, pe de altă parte, pentru a valorifica o serie de materii prime în această nouă revoluţie industrială. Piteşti, Gorj şi Râmnicu-Vâlcea ar putea beneficia de pe urma acestui proiect. A venit momentul ca România să facă un pas hotărât înspre acest obiectiv şi să promoveze o industrie modernă, bazată pe electromobilitate şi pe eficienţă energetică”, susţine Prună.

Scrisoarea trimisă de Cristina Prună

În scrisoarea trimisă de Cristina Prună, USR susţine că judeţe precum Argeş, Vâlcea şi Gorj, care au o istorie industrială, ar putea să valorifice oportunităţile.

În primul rând, Centrul de Cercetare în Ingineria Automobilului şi Laboratorul pentru Sisteme alternative de propulsie – Vehicule Electrice şi Hibride din cadrul Universităţii din Piteşti precum şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice din Râmnicu Vâlcea s-ar putea înscrie în „Alianţa Bateriilor”, consideră USR. 

În al doilea rând, în Gorj, producţia de grafit a fost abandonată acum 25 de ani. Atunci, motivul a fost tehnologia învechită. Astăzi, grafitul este una dintre cele mai căutate materii prime în industria producătoare de baterii. Lignitul exploatat în Gorj suferă deja din cauza preţului din ce în ce mai mare al poluării, iar locurile de muncă a mii de oameni sunt în pericol. Există alternative pentru ei. Ministerul Economiei şi ANRM ar trebui să stabilească un plan coerent pentru valorificare a eventualelor rezerve de grafit, în condiţii de eficienţă economică şi respect al mediului înconjurător, mai arată USR în scrisoare.

În al treilea rând, gazul natural din viitoarea producţie din Marea Neagră ar putea fi folosit în procesele de obţinere a materialelor compozite folosite atât în industria auto, cât şi a fabricării eolienelor şi panourilor solare. „A venit momentul să avem un plan naţional pentru a reporni industria petrochimică pentru a valorifica superior gazul natural românesc”, se mai precizează în scrisoare.

Potrivit documentului, stocarea energiei va juca un rol din ce în ce mai important în timpul tranziţiei energetice. Ea este necesară pentru a răspunde fluctuaţiilor cererii şi ofertei de energie electrică dar şi pentru a face faţă evoluţiilor sezoniere ale producţiei, mai ales în sectorul regenerabilelor.

„România ar putea deveni lider în sectorul stocării energiei şi al electromobilităţii ţinând cont că poate valorifica experienţa deja acumulată în două sectoare strategice – energetic şi auto. Românii din Piteşti, Râmnicu Vâlcea şi Gorj merită acest minim efort din partea Guvernului României, pentru că avem generaţii întregi de mineri, cercetători, ingineri din industria auto şi din industria de petrol şi gaze care pot ajuta la modernizarea industriei româneşti. Acesta ar trebui să fie un obiectiv strategic pentru ţara noastră”, conchide Cristina Prună.

Ce este Alianţa Bateriilor

Alianţa europeană pentru baterii a fost lansată de vicepreşedintele pentru uniunea energetică, Maroš Šefčovič, împreună cu statele membre şi cu industria de profil, în octombrie 2017. Această platformă de cooperare reuneşte în prezent Comisia Europeană, statele membre UE interesate, Banca Europeană de Investiţii şi peste 260 de părţi interesate din domeniul industriei şi al inovării.

Obiectivul este de a crea în Europa un lanţ valoric competitiv, inovator şi durabil, care să aibă ca element central celulele de baterii durabile. Pentru a preveni dependenţa tehnologică faţă de concurenţi şi pentru a valorifica potenţialul bateriilor de creare de locuri de muncă, de creştere economică şi de investiţii, Europa trebuie să acţioneze rapid pe scena mondială.

Conform previziunilor disponibile, piaţa bateriilor ar putea valora 250 de miliarde de euro pe an începând cu 2025. Pentru a acoperi doar cererea UE, este necesar, conform unei estimări prudente, ca în Europa să se înfiinţeze cel puţin 20 de „gigafabrici” (instalaţii de producere de celule de baterii pe scară largă). Amploarea şi viteza investiţiilor de care este nevoie necesită un efort combinat pentru a aborda această provocare industrială.

Până în prezent, principalul rezultat al Alianţei europene pentru baterii a fost Planul strategic de acţiune privind bateriile, adoptat în mai 2018, precum şi investiţiile industriale anunţate în domeniul materialelor şi al celulelor pentru baterii. Acest plan de acţiune - parte a celui de al treilea pachet „Europa în mişcare” - care vine în completarea agendei ambiţioase a Comisiei Juncker pentru modernizarea mobilităţii, cuprinde un set de măsuri robuste în domeniul materiilor prime critice, al cercetării şi inovării în UE sau cerinţe de reglementare în vederea sprijinirii competitivităţii întreprinderilor noastre.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite