USR propune ca statul să dea bani direct românilor afectaţi de criză. Ce sumă ar primi cei care şi-au pierdut locul de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

USR propune ca statul să dea bani direct românilor afectaţi de criza pricinuită de epidemia de coronavirus. Românii care şi-au pierdut locul de muncă să fie plătiţi cu 830 lei, pe perioada stării de urgenţă, propune partidul.

„Această criză afectează deja sectorul serviciilor şi al IMM-urile. De aceea, guvernul trebuie să se axeze pe soluţii care să ajute acest segment. USR propune sprijinirea directă a românilor şi, indirectă, a întreprinderilor astfel încât angajaţii să nu-şi piardă locul de muncă”, afirmă deputatul USR Cristina Prună.

Potrivit ei, cea mai bună metodă de acţiune este transferul de resurse către populaţie, care să calmeze anxietatea privind ziua de mâine. Multe guverne au anunţat că iau în considerare această metodă.

USR propune o manieră simplă de transfer:

(1) 830 de lei în buzunarul fiecărui salariat român, prin scutirea de taxe pentru primii 2.000 de lei din salariu;

(2) 830 de lei pentru cei care şi-au pierdut locul de muncă la 1 martie, pe perioada stării de urgenţă.

„Propunem o schemă de subvenţie temporară pentru cei care îşi pierd locul de muncă în perioada aceasta: 830 de lei ajutor temporar pe perioada stării de urgenţă. Cei afectaţi pot opta între această schemă şi şomajul tehnic”, arată un document al USR.

Partidul susţine că a calculat impactul bugetar al acestor măsuri, el este suportabil pe termen scurt şi se înscrie în genul de măsuri adoptate şi de alte state.

„Cele mai curajoase politici vehiculate la nivel global sunt cele despre care nu s-a discutat deloc în România: transfer de resurse spre populaţie. Considerăm că acestea sunt cele mai potrivite pentru că pot insufla încrederea necesară pentru a opri ca hemoragia din servicii/IMM să devină o criză de consum. Criza de consum va face ca toate liniile de producţie să încetinească, pentru că toată economia va produce mai puţin, ceea ce va face ca pierderea locurilor de muncă să migreze şi în zona de producţie, lucru care va timora şi mai mult consumul. Acest cerc vicios trebuie oprit sau încetinit. În plus, nimeni nu ştie ce sectoare economice vor ieşi câştigătoare sau care vor ieşi din criză fără capacitate de revenire. Orice criză produce o reaşezare economică. Scopul intervenţiei de stat nu ar trebui să fie acela de a îngheţa tabloul economic, ci de a minimaliza efectele, de a permite o revenire cu o restructurare cât mai rapidă. De aceea e important să încurajăm munca şi să lăsăm cât mai mulţi bani oamenilor care muncesc”, afirmă USR.

USR propune, de asemenea, măsuri suplimentare de ajustare a cheltuielilor statului român, care să facă această scădere de impozite permanentă, între care: 90% impozit pe pensiile speciale (partea non-contributivă din pensii), reducerea celor mai mari salarii de la stat şi multe alte măsuri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite