USR: Guvernul vrea să pună cruce Pilonului II. Pensiile private vor ajunge la stat. E o pseudonaţionalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

Guvernul Dăncilă a adoptat joi, în secret, fără a se fi făcut vreo referire sau a fi fost publicată pe ordinea de zi, o Ordonanţă de Urgenţă prin care permite unei instituţii publice controlate de ASF să preia administrarea activelor acumulate în conturile individuale de pensii private din Pilonul II.

OUG-ul este dovada că PSD şi ALDE se pregătesc pentru situaţia în care toţi administratorii se vor retrage şi reprezintă un nou pas în direcţia naţionalizării pensiilor private.

„Pensiile administrate privat vor ajunge administrate... de stat! Guvernul Dăncilă urmează să scoată de pe piaţă toţi administratorii privaţi din Pilonul II de pensii şi să pună statul să ne administreze fondurile acumulate. Acesta e un efect intenţionat al OUG 114/2018. Ştiţi vreun exemplu de bună administrare a fondurilor private de către stat, în România, în ultimii 30 de ani?”, declară deputatul USR Cristian Seidler.

„Este clar că Guvernul vrea să pună cruce Pilonului II de pensii şi că nu este interesat de un sistem sustenabil pe termen lung, ci numai de acoperirea temporară a golului de la bugetul de stat din care se fură masiv. Banii din Pilonul II sunt banii românilor şi ceea ce face Guvernul echivalează cu o creştere a impozitelor şi a taxelor”, a declarat şi deputatul USR Claudiu Năsui (foto jos).

claudiu nasui

Potrivit USR, după pasul bifat joi, nimic nu va împiedica Guvernul să mai dea o OUG prin care toate activele de la Pilonul II să fie transferate la Pilonul I şi, astfel, să se piardă definitiv.

Şi senatorul liberal Florin Cîţu a acuzat Guvernul că a premeditat naţionalizarea pensiilor private şi că acestea urmează să treacă „în câteva luni” la administratorul special, adică la stat.

„Această ordonanţă apare după ce administratorii privaţi de pensii au anunţat acum o săptămână că se vor retrage din România dacă Guvernul nu renunţă la aberaţia cu capitalul social. Acum este clar de ce a «prelungit» perioada până la care administratorii privaţi de pensii trebuie să aducă în plus la capitalul social 800 de milioane de euro. Trebuia să apară întâi «administratorul special» în această formă. Pensiile voastre private urmează să treacă în câteva luni la «administratorul special» = stat!”, acuză Florin Cîţu.

În replică, ministrul Finanţelor Eugen Teorodovici a declarat că nu este vorba de nicio naţionalizare. „Nimeni nu naţionalizează, nimeni nu închide”, a declarat Teodorovici, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că Ordonanţa a fost o propunere venită din partea ASF. „Înseamnă că această structură total independentă, adică ASF, propune un instrument corect legal pentru ca contribuabilii care depun aceste fonduri şi au înceredere în Pilonul II de pensii să nu aibă surpriza de a se regăsi în situaţia în care nu e niciun instrument să preia acest management”, a explicat ministrul Finanţelor.

Şase din şapte administratori de pensii private spun că activitatea lor în România se află sub „incertitudini semnificative“, după ce Guvernul a impus o serie de cerinţe absurde prin Ordonanţa 114, fără ca măcar să le explice necesitatea. Principala doleanţă este cerinţa de majorare a capitalului social din Ordonanţa 114, prin care administratorii sunt puşi să aducă „de acasă“ în total 3,5 miliarde lei.

Guvernul a insinuat încă de acum câteva luni că s-ar putea răzgândi cu privire la această cerinţă, dacă administratorii de pensii private sunt de acord să investească banii strânşi pentru pensii în proiectele de investiţii pe care Executivul vrea să le dezvolte în parteneriat public-privat (PPP). Cu toate acestea, propunerea guvenanţilor nu a fost primită cu deschidere, administratorii spunând că există „alternative” mai bune ca banii din pensii să poată fi folosiţi pentru investiţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite