Uşor dezgheţ imobiliar. Vine iar îngheţul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul proprietăţilor imobiliare vândute în primele nouă luni a crescut cu 8% faţă de aceeaşi perioadă din 2010. Specialiştii spun însă că trendul se va schimba.

După ce în intervalul 2007-2010 numărul tranzacţiilor imobiliare a scăzut susţinut de la un an la altul, în 2011 s-a consemnat o creştere. În primele nouă luni ale acestui an s-au înregistrat 281.825 de tranzacţii, cu 8% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2010, potrivit datelor Uniunii Naţionale a Notarilor Publici. Specialiştii din domeniu spun că această creştere nu reprezintă însă o revenire a pieţei imobiliare şi, mai mult, că ar trebui să ne aşteptăm, în continuare, la „ce este mai rău" deoarece climatul economic nu s-a îmbunătăţit.

 „Această creştere uşoară nu semnifică nimic. Volumele sunt asemănătoare cu cele din 2010, nu putem spune că avem tranzacţii precum în perioada de boom - 500.000 de proprietăţi imobiliare vândute. Nu vom vedea semne de revenire ale pieţei imobiliare nici în 2012. Suntem într-un moment de mare incertitudine", a declarat Radu Zilişteanu, analist imobiliar.  O creştere de 8% a volumului de tranzacţii nu înseamnă o revenire a pieţei nici pentru Ruxandra Cleciu, preşedinte al companiei imobiliare Neocasa. Ea a subliniat faptul că această creştere este nesemnificativă.

Executările silite impulsionează piaţa

Un motiv pentru care numărul tranzacţiilor imobiliare a crescut în acest an este numărul tot mai mare al proprietăţilor executate silit scoase la licitaţie, este de părere Adrian Crivii, preşedinte al companiei de consultanţă Darian. Proprietăţilor imobiliare scoase la licitaţie sunt atractive, având în vedere că preţurile de pornire în licitaţie sunt mai mici cu până la 40% faţă de valoarea lor de piaţă. Iar dacă proprietatea nu se vinde, sunt operate noi ajustări de preţ. În ceea ce priveşte evoluţia pieţei imobiliare în următoarea perioadă, Adrian Crivii se aşteaptă la „un dezastru în acest sector, deorece băncile nu mai finanţează".

După creşterea înregistrată în primele nouă luni pe piaţa imobiliară, specialiştii se aşteaptă la un regres în ultimul trimestru din 2011. „Anul acesta volumul tranzacţiilor imobiliare a crescut faţă de 2010. Dar din septembrie lucrurile nu mai stau la fel. Motivele ar putea fi modificările impuse de Banca Naţională a României, cursul valutar în creştere, frica simţită de oricine. Este o situaţie incertă, toată lumea se aşteaptă la o criză iminentă. După patru ani de criză, oamenii şi-au golit sacul de economii. Nu sunt foarte siguri că mai pot plăti. Este o situaţie critică peste tot", a afirmat Ruxandra Cleciu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite