UPDATE Dacian Cioloş ameninţă România cu blocarea fondurilor UE

UPDATE Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a trimis României o scrisoare în care acordă un termen de două luni autorităţilor pentru a-şi rezolva problemele legate de gradul extrem de mic de accesare a fondurilor structurale, potrivit site-ului www.ziare.com.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE


Johan Reyniers, ofiţerul de presă al comisarului Dacian Cioloş spune că „scrisoarea trasmisă autorităţilor române este „una tehnică, nu se referă la blocarea fondurilor pentru agricultura sau a altor fonduri destinate României. Scrisoarea subliniaza probleme care nu au fost încă rezolvate şi care constituie o preocupare atât pentru Comisia Europeană cât şi pentru comisarul Cioloş‟, potrivit datelor transmise astăzi de reprezentanţii Comisiei Europene în Romînia.


Reyniers mai arată că scrisoare a fost trimisă Guvernului României pe 16 februarie, în care se menţionează faptul că „este important ca România să finalizeze implementarea unui plan de acţiune iniţiat la mijlocul anului 2009. Planul cuprinde măsuri de remediere a deficienţelor în Sistemul Integrat de Administrare şi Control din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură până în 2011 şi a fost creat pentru evitarea unor eventuale consecinţe financiare‟. 


UPDATE

Scrisoarea transmisă Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale vizează întârzierile privind stadiul de aplicare de către România a Planului de măsuri privind remedierea deficienţelor în funcţionarea Sistemului Integrat de Administrare şi Control - IACS (sistemul prin care APIA acordă subvenţiile europene din Fondul European de Garanţii Agricole), potrivit unui comunicat trimis de instituţie.


Scrisoarea primită astăzi este reacţia Comisiei Europene, transmisă prin vocea Comisarului Cioloş, la ultimul raport trimestrial din 2009 trimis de către Agentia de Plăţi si Intervenţie in Agricultura (APIA) în data de 14 ianuarie 2010 Comisiei Europene, din care rezultă depăşirea unor termene asumate de România in Planul de Acţiune pentru corectarea deficienţelor in IACS, elaborat si agreat cu Comisia Europeană în 2009.
 

Comisarul Cioloş cere noului Ministru al Agriculturii să acorde o prioritate deosebită finalizării acestor activităţi la termenele asumate. În caz contrar, comisarul va dispune blocarea fondurilor europene destinate agriculturii româneşti.

Dacian Cioloş a devenit comisarul european pentru Agricultură la începutul luni februarie.

Investigaţii în privinţa fondurilor de ajutor extern


Slaba absorbţie a fondurilor europene este doar una dintre problemele cu care se confruntă autorităţile române când vine vorba despre fondurile de ajutor extern. Potrivit unui raport al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) pentru 2008, peste 65% din informaţiile privind suspiciunile de fraudă privind fondurile europene provin din şase ţări, mai precis din Bulgaria, România, Germania, Italia, Polonia şi Spania. Astfel, din România au fost primite 87 de informaţii, iar din Bulgaria 142.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările