UniCredit: Investiţiile în România sub zodia riscului regional şi alegerilor locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţiile străine directe în România ar putea fi afectate în acest an de aversiunea faţă de risc a investitorilor, precum şi de incertitudinile legate de rezultatul alegerilor, potrivit unui raport al UniCredit privind perspectivele sectorului bancar din Europa Centrală şi de Est.

"Revenirea treptată a creşterii economice este încetinită de cererea externă slabă şi de intrările lente de fonduri, problemă care va persista în următorii ani", se arată în raport.
În primele zece luni din 2011, investiţiile străine directe au scăzut cu 43,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, la 1,3 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.
Investiţiile străine directe au scăzut sever în ultimii ani, de la 9,5 miliarde de euro în 2008 la 3,5 miliade euro în 2009 şi 2,2 miliarde de euro în 2010.
Investiţiile de portofoliu reprezintă principala formă de plasamente efectuate de investitorii străini, care s-au ridicat în primele zece luni la 2,7 miliarde de euro.
Aceste investiţii au beneficiat de randamentele ridicate oferite de plasamentele în lei, dar au fost afectate din iulie de temerile de contagiune a crizei datoriilor din zona euro.

Citeşte aici despre riscurile în faţa cărora Europa se află ca urmare a perspectivei reducerii unor ratinguri suverane şi de către agenţia de rating Fitch

"Investiţiile străine directe ar putea fi afectate în 2012 de aversiunea faţă de risc şi de incertitudinile legate de peisajul post-electoral", potrivit raportului UniCredit.
Banca notează că investiţiile străine vor rămâne scăzute în următorii câţiva ani, intrările de fonduri urmând să fie dominate de fondurile europene şi investiţiile de portofoliu, cu condiţia creşterii gradului de absorbţie în primul caz şi ca apetitul pentru risc şi randamentele pentru lei să nu înregistreze scăderi semnificative.

Pentru anul 2012, Coface estimează că în România vor avea loc şi mai multe falimente decât în 2011

Pentru acest an, România are ca ţintă o creştere economică de 1,8%-2,3% şi un deficit bugetar de 1,9% din PIB.
UniCredit a menţinut estimarea unei creşteri economice de 1,4% pentru acest an şi anticipează că deficitul bugetar va scădea la 2,5% din PIB în acest an, nivel care se va păstra şi în 2013, după ce s-a contractat la circa 4,4% în 2011.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite